28.1 C
Athens
September 24, 2024
Image default
BUSINESS

Πώς τα Μπισκότα Παπαδοπούλου καταρρίπτουν ένα μύθο

Πάνω από 1 στις 3 επιχειρήσεις (37%) δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους για να καλύψουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν (πηγή: Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων).

Με το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, να εντοπίζεται στη δυσκολία ανεύρεσης τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού όπως είναι οι ειδικευμένοι τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων. Μάλιστα η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για τη βιομηχανία αποτελεί, με βάση μελέτη του ΣΕΒ και της ΕΥ, το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση, μετά το ενεργειακό κόστος.

Αυτή είναι η γενική εικόνα σε ένα θέμα που έχει σηκώσει πολύ σκόνη την τελευταία διετία και αποτελεί κεντρικό σημείο του δημόσιου διαλόγου. Όμως αυτό το πρόβλημα δεν φαίνεται να το αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρείες. Παραδείγματος χάριν η Μπισκότα Παπαδοπούλου, -σ.σ. δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση-, μέσα σε έναν χρόνο αύξησε κατά 7,85% τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού της στα 1.607 άτομα, από 1.490 που ήταν το 2022.

Η αύξηση αυτή συνδέεται και με την ολοκλήρωση και την έναρξη λειτουργίας, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, μιας νέας γραμμής παραγωγής στα Οινόφυτα. Πρόκειται για τη νεότερη επένδυση της εταιρείας, η οποία, σε μια στρατηγική στροφή, επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τη δραστηριότητά της στην παραγωγή συσκευασμένου ψωμιού.

Η επένδυση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αγορά ψωμιού στην Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα συσκευασμένα προϊόντα, αναζητώντας ευκολία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Παρά τις επενδύσεις και την επέκταση των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία αντιμετωπίζει κάποιες οικονομικές προκλήσεις. Αν και οι πωλήσεις της αυξήθηκαν πέρυσι κατά 8,15%, ξεπερνώντας τα 233,78 εκατ. ευρώ, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν 11,87%, στα 10,21 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος, καθώς οι αυξανόμενες τιμές πρώτων υλών και ενέργειας συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις. Το 2023, το κόστος των πρώτων υλών για την εταιρεία αυξήθηκε 13,28%, δημιουργώντας πιέσεις στις λειτουργικές δαπάνες της.

Εκτός από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, σημαντική ήταν και η αύξηση κατά 14,8% στο χρηματοοικονομικό κόστος, αντανακλώντας το γενική επίπτωση των αυξημένων επιτοκίων στο κόστος δανεισμού. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία βρήκε τρόπους να βελτιώσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, που αυξήθηκαν κατά 19,43% ξεπερνώντας τα 14 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να μη διανείμει, για μια ακόμη χρήση, μέρισμα, αν και αποτελεί μια συντηρητική προσέγγιση, αντικατοπτρίζει την επιθυμία της εταιρείας να διατηρήσει κεφάλαια για μελλοντικές επενδύσεις και στρατηγικές κινήσεις.

Η εταιρεία έχει υποβάλει επενδυτικά πλάνα στον Αναπτυξιακό του 2016 συνολικού ύψους 46,267 εκατ. ευρώ με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να επιδοτείται μέσω αφορολόγητων αποθεματικών. Από το επενδυτικό πρόγραμμα η εταιρεία είχε υλοποιήσει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 επενδύσεις ύψους 42,815 εκατ. ευρώ (31/12/2022 38,611 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, επέκτεινε τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών στις οποίες εξάγει σε 69, ωστόσο η εταιρεία δεν παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για το ποσοστό επί του όγκου των συνολικών πωλήσεων.

Related posts

Ιδρυμα Vodafone: Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας στη Σύρο

banks

WHAT’S UP: Δωρεάν data στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές

banks

Βελτιωμένη προσφορά για Alpha Bank από UniCredit

banks

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo

banks

Μισθώνει την Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής η Aegean

banks

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία μπορεί να εξασφαλίσει αποδεκτούς όρους μόνο εάν να προχωρήσει στο πεδίο της μάχης

banks