Πώς τα ουκρανικά πλήγματα μέσα στη Μόσχα άλλαξαν τον πόλεμο

Του Κώστα Ράπτη

Πώς μπορεί ένας μικρότερος σοβιετικός στρατός να νικήσει έναν μεγαλύτερο σοβιετικό στρατό; Το ρητορικό ερώτημα, που διατυπωνόταν όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα μεταξύ των Ουκρανών και των φίλων τους, αποτύπωνε την ανάγκη ριζικής αλλαγής φιλοσοφίας στη διεξαγωγή του πολέμου με τη Ρωσία – με την έννοια ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα παρουσίαζαν για πάντα μειονέκτημα (αν μη τι άλλο για αριθμητικούς λόγους), όσο η κληροδοτημένη από το παρελθόν δομή και λειτουργία τους ήταν ίδια με αυτή των αντιπάλων τους.

Αναλαμβάνοντας προ εξαμήνου το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο Μιχαΐλο Φεντόροφ έδωσε μια διαφορετική ώθηση στα πράγματα, παρακάμπτοντας τα ισχυρά σημεία της ρωσικής πλευράς με μιαν αποφασιστική στροφή σε ευέλικτες νέες τεχνολογίες, κατεξοχήν τη χρήση drones, η οποία έδειξε όντως να αλλάζει τον συσχετισμό.

Και μόνο τα επανειλημμένα ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές (π.χ. διυλιστήρια), αλλά και αποθήκες του κολοσσού λιανικού εμπορίου Wildberries, βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας, κατάφεραν να διαταράξουν την καθημερινότητα του μέσου Ρώσου, μεταφέροντας τρόπον τινά τον πόλεμο εντός των μέχρι πρότινος ανέμελων μεγάλων αστικών κέντρων.

Ωστόσο, ο Φεντόροφ έμελλε να μην μακροημερεύσει πολιτικά, όπως αποδεικνύει η απόφαση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 15 Ιουλίου να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας. Οι συνεχείς προστριβές του Φεντόροφ με τον (αποφοιτήσαντα από σοβιετική στρατιωτική ακαδημία) αρχιστράτηγο Ολεκσάντρ Σίρσκι, οι φόβοι της προεδρίας για την ανάδυση ενός νέου πόλου εξουσίας, αλλά ενδεχομένως και οι αντιδράσεις όσων είδαν τον υπουργό να περιορίζει το “πάρτι” της διαφθοράς περί τις στρατιωτικές προμήθειες εξηγούν την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, η οποία πάντως κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τις πρωτεύουσες των δυτικών χωρών.

Αλλά τα πράγματα δεν έμειναν εκεί. Η αποπομπή του Φεντόροφ πυροδότησε ένα (πρωτόγνωρο εν καιρώ πολέμου) κύμα διαδηλώσεων, κυρίως φοιτητών, που έθεταν ένα ευρύτερο αίτημα εκσυγχρονισμού.

Ελισσόμενος εκ νέου, ο Ζελένσκι απέπεμψε αυτή τη φορά τον Σίρσκι, ζητώντας από τον Φεντόροφ να επιστρέψει στην κυβέρνηση με ρόλο αντιπροέδρου αρμόδιου για τις στρατιωτικές υποθέσεις. Ο τελευταίος όμως αρνήθηκε οτιδήποτε άλλο πέρα από την επιστροφή του στο υπουργείο Άμυνας, αφού, όπως τόνισε, οι μόνοι πραγματικά καθοριστικοί για τη διεξαγωγή του πολέμου αξιωματούχοι είναι ο πρόεδρος της χώρας, ο αρμόδιος υπουργός και ο αρχιστράτηγος.

Απομένει έτσι η Ουκρανία με ένα σχήμα όπου ο Γεβχέν Χμάρα ασκεί μέχρι νεωτέρας χρέη υπουργού Άμυνας, ο 43χρονος Μιχαΐλο Ντραπάτι, ο οποίος διέπρεψε στην υπεράσπιση της Μαριούπολης, είναι ο νέος αρχιστράτηγος, ενώ με πρότασή του ορίσθηκε νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ο υποστράτηγος Ιχόρ Σκιμπιούκ, που το 2022 ηγήθηκε της 80ής Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας κατά την ουκρανική αντεπίθεση στην περιφέρεια του Χάρκιβ.

Μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες στο εσωτερικό τοπίο της Ουκρανίας και στις σχέσεις της με τα διεθνή της στηρίγματα, καθώς και οι επιπτώσεις στο επιχειρησιακό πεδίο.

Μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα

Αν πάντως ξεχωρίζει κάποια εξέλιξη την τελευταία εβδομάδα, αυτή είναι η μετατροπή όλης της Μαύρης Θάλασσας σε πεδίο μάχης, με αποτελέσματα που γίνονται αισθητά, τουλάχιστον στο οικονομικό πεδίο, πολύ πέραν των αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι όμιλοι Maersk και Hapag-Lloyd επιβεβαίωσαν ότι διέκοψαν τις επιχειρήσεις τους μέσω του λιμένος Τσορνομόρσκ, του ενός από τους τρεις βασικούς ουκρανικούς τερματικούς σταθμούς, μετά τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Οδησσού. Σημείωσαν πάντως ότι η ουκρανική αγορά θα συνεχίσει να εξυπηρετείται με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, οδικώς και σιδηροδρομικώς, μέσω της Πολωνίας και της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ιστοτόπου παρακολούθησης της ναυσιπλοΐας, MarineTraffic, κανένα εμπορικό πλοίο δεν μπήκε σε ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας το πρωί της Πέμπτης.

Πριν από τον πόλεμο, περίπου το 90% των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών και ηλιέλαιου περνούσε από τα λιμάνια της περιοχής της Οδησσού. Από τις 12 Ιουλίου δεν έχει γίνει καμία εξαγωγή πρώτων υλών από την Οδησσό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Τσορνομόρσκ από τις 19 Ιουλίου, όταν απέπλευσε το τελευταίο φορτίο, 65.000 τόνοι αραβόσιτου, για τη Βουλγαρία. Στο Πιβντένι, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Οδησσού, έχουν σταματήσει οι εξαγωγές από τη Δευτέρα.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, ανέφερε ότι το Κίεβο ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή συνιστά απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, εν μέσω της συγκομιδής.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν (κυρίως Ινδοί) από ρωσικό πλήγμα στο τουρκικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Golden Leo, στα ανοιχτά της Οδησσού. Συνέβη δε αυτό, διόλου τυχαία, στον απόηχο των διαβεβαιώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προς τον Ουκρανό ομόλογό του, ότι η χώρα του θα αναλάβει την ασφάλεια των ουκρανικών από θαλάσσης εξαγωγών μετά το πέρας του πολέμου.

Νέα ώθηση στη διπλωματία;

Παραδόξως, πάντως, κάτι δείχνει να κινείται στο πεδίο της διπλωματίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι ομάδες Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων θα συναντηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες μέρες, ενώ ενημέρωσε πως ο ίδιος ήδη συνομίλησε με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ για την αναζωογόνηση των διπλωματικών προσπαθειών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. “Η ειρήνη είναι αναγκαία, ειρήνη με αξιοπρέπεια. Και η Ουκρανία είναι έτοιμη εδώ και καιρό για αυτήν”, έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας πως Κίεβο και Ουάσινγκτον θα παραμείνουν σε επαφή.

Παραλλήλως, και έχει αυτό τη σημασία του, στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN (Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στη Μανίλα είχαν την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, 30λεπτη συνάντηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον τελευταίο να προειδοποιεί κατά της συνέχισης της “απαράδεκτης” παράδοσης όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο τόνος των δηλώσεων Λαβρόφ ήταν μετατοπισμένος σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, ότι το “πνεύμα της Αλάσκας”, ήτοι της περσινής διά ζώσης συνεννόησης Τραμπ – Πούτιν, είναι “νεκρό”.
 

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Αραγτσί: Η επίθεση της Ουκρανίας σε ιρανικό πλοίο “δεν θα μείνει αναπάντητη”

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι επιτέθηκε σε ένα ιρανικό εμπορικό πλοίο με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ναυτικός. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αραγτσί "ξεκαθάρισε" ότι αυτό που

Τσουκαλάς: « Η κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ των funds – Την πόρτα που άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ την έκαναν λεωφόρο κερδοσκοπίας μέσα από τους...

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, κατά την παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματος για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η τοποθέτησή του επικεντρώθηκε τόσο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και ασφαλιστικού συστήματος όσο και σε ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, οικονομικής

Ιράν: Ο Τραμπ “δίνει λίγο χώρο στις συνομιλίες”

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσε τη διακοπή επιθέσεων κατά του Ιράν λέγοντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δίνει χώρο στις συνομιλίες. "Δίνει λίγο χώρο στις συνομιλίες", δήλωσε ο Μάικ Γουόλτς στην εκπομπή Fox News Sunday χωρίς να δώσει στοιχεία σχετικά με την φύση των συνομιλιών, έπειτα από την ανάπαυλα του σαββατοκύριακου στις

Δέκα νεκροί από ρωσικές και ουκρανικές επιθέσεις

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από ουκρανικά πλήγματα σε κατεχόμενες ζώνες της Ουκρανίας και σε ένα μεθοριακό χωριό της Ρωσίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές ρωσικές αρχές ενώ σύμφωνα με το Κίεβο τέσσερις είναι οι νεκροί από ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Τα νέα πλήγματα σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τις επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και στις

Ο Παναγιώτης Δουδωνής τραγούδησε την «Παράξενη Κοπέλα» του Μανώλη Χιώτη σε ταβέρνα – Το βίντεο που συγκέντρωσε δεκάδες σχόλια

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους, ένα διαφορετικό στιγμιότυπο από την προσωπική του ζωή, αφήνοντας για λίγο στην άκρη, την πολιτική επικαιρότητα. Μέσα από βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κ. Δουδωνής, εμφανίζεται να διασκεδάζει σε ταβέρνα με ζωντανή μουσική, παίρνοντας το μικρόφωνο και

Πέντε Βόσνιοι ορειβάτες αγνοούνται στο όρος Ελμπρούς – Συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης

Πέντε Βόσνιοι ορειβάτες εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στο όρος Ελμπρούς της Ρωσίας, το υψηλότερο βουνό της Ευρώπης, αφού παγιδεύτηκαν σε ισχυρή καταιγίδα, ανακοίνωσε την Κυριακή, 26 Ιουλίου, υπηρεσία διάσωσης ορειβατών της Βοσνίας, την ώρα που οι Ρώσοι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των σορών. Το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ανακοίνωσε

Θεσσαλονίκη: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Πυλαία – Δύο μηνύματα από το 112

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην Πυλαία Θεσσαλονίκης γύρω στις 16:50. Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 72 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 2ης και της 21ης ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και 20 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστών που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων

ΥΠΕΞ: Βαθιά ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες εισβολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας

Όλες οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο με την εγκυρότητα του enikos.gr. © 2026 ENIKOS ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Εκδότης: Νίκος Χατζηνικολάου Γενικός Διευθυντής - Διαχειριστής: Μάνος Νιφλής Διευθύντρια Σύνταξης: Στεφανία Κασίμη Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain: ENIKOS AE Νόμιμος Εκπρόσωπος: Στέργιος Χατζηνικολάου Επωνυμία: ΕΝΙΚΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ ΑΦΜ: 800384700 ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ Έδρα: Πλαστήρα Νικολάου

Related Articles

Popular Categories