Wednesday, April 23, 2025
24.4 C
Athens

Ρουμπινί: Το sell off θα συνεχιστεί, πριν “λογικευτεί” ο Τραμπ – “Ανάπτυξη 4% εντός 10ετίας, ακόμα και με τον Mickey Mouse στην εξουσία”

Περισσότερη πτώση στην αγορά – στη σκιά των δασμών Τραμπ – αναμένει ο Νουριέλ Ρουμπινί, εκτιμώντας πάντως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει αποκλιμάκωση των δασμών που ανακοίνωσε. Πάμντως, μεσοπρόθεσμα, ο ίδιος θεωρεί βέβαιη την ανάπτυξη 4% στις ΗΠΑ, “ακόμα και με τον Mickey Mouse στην εξουσία”, ποντάροντας στην τεχνολογική άνθηση. 

“Η διόρθωση μπορεί να είναι λίγο περισσότερη, δεδομένης της αβεβαιότητας” σημείωσε ο CEO της Roubini Macro Associates – του οποίου οι προειδοποιήσεις είχαν συνόδευσε επανειλημμένα την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 – στη διάρκεια ενός φόρουμ, όπου συμμετείχαν οικονομολόγοι και επικεφαλής επιχειρήσεων, στη Λίμνη Κόμο στην Ιταλία. “Ακόμα και αν στις επόμενες λίγες εβδομάδες φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση, θεωρώ ότι θα σημειωθεί διόρθωση ακόμα λίγο παραπάνω, θα πιάσει πάτο” επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, τα βασικό σενάριο είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εν τέλει θα μειώσει τους δασμούς κατά το ήμισυ, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1%-1,5% φέτος και ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. 

Εάν είναι λογικός, θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση” είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμπινί – ο οποίος έχει εργαστεί και ως οικονομολόγος στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της διακυβέρνησης Κλίντον. “Δηλώνει (σ.σ. ο Τραμπ) ότι ‘εκτός και εάν κάποιος μου δώσει μία εξαιρετική προσφορά, δεν θα υποχωρήσω’, αλλά το λέει επειδή εάν πει ‘θα διαπραγματευτώ και θα προχωρήσει σε αποκλιμάκωση’, χάνει τον μοχλό πίεσής του” σημείωσε ακόμα. 

Αναφορικά με το sell-off της Wall Street, ο ίδιος παρατήρησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν εστιάζει τόσο στις μετοχές όσο συνήθιζε. “Ενδιαφέρεται περισσότερο για την αγορά ομολόγων και το δολάριο” είπε. “Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς μετοχών ανήκει στο 10% του πληθυσμού. Επομένως, η διόρθωση στην αγορά μετοχών δεν έχει σημασία” ανέφερε. 

Παράλληλα, ο Ρουμπινί σημείωσε ότι εάν ο Τραμπ επιμείνει και οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ύφεση, το σχέδιό του θα “καταστραφεί”. “Συνεπώς, εάν έχει καθόλου μυαλό στο κεφάλι του, θα γνωρίζει ότι πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση” τόνισε. 

Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε αισιόδοξη άποψη για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στον τεχνολογικό κλάδο – όπως για παράδειγμα η Τεχνητή Νοημοσύνη – θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρει με τη σειρά της ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. 

Ακόμα και εάν ο Mickey Mouse βρεθεί στην εξουσία, οι ΗΠΑ θα έχουν και πάλι ανάπτυξη 4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και θα είναι υψηλότερη στην επόμενη δεκαετία” σημείωσε. “Θα πάμε από το 2% στο 4% και ίσως 6% έως το 2040 (…). Ακόμα και ο Τραμπ, ακόμα και με κακή πολιτική, δεν μπορεί να καταστρέψειτην τεχνολογική καινοτομία” συμπλήρωσε. 

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE