Η κυβέρνηση του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, ενός μικρού νησιωτικού κράτους στον Κόλπο της Γουϊνέας, θα ζητήσει από την Πορτογαλία επανορθώσεις για την ηθική βλάβη που προκάλεσε την εποχή της αποικιοκρατίας.
Η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ιζαμπέλ Αμπρέου είπε στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας θα εκπονήσει σχέδιο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Λισαβόνα για την καταβολή επανορθώσεων, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα. Το ζήτημα βρισκόταν στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, γνωστοποίησε η Αμπρέου.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα υποστήριξε ότι η χώρα του ευθύνεται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του διατλαντικού δουλεμπορίου την εποχή της αποικιοκρατίας. Υπογράμμισε την ανάγκη για επανορθώσεις, προκαλώντας έντονη κριτική από κόμματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Λισαβόνας ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να κινήσει οποιαδήποτε διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων, εξυμνώντας “την ολοένα πιο έντονη και στενή συνεργασία, επί τη βάσει της συμφιλίωσης, μεταξύ αδελφικών λαών”.
Από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, έξι εκατομμύρια Αφρικανοί απήχθησαν και μεταφέρθηκαν διά της βίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα, κυρίως στη Βραζιλία.
Την εποχή της αποικιοκρατίας, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, το Ανατολικό Τιμόρ και ορισμένα εδάφη στην Ασία βρέθηκαν υπό πορτογαλική κυριαρχία.
Στον απόηχο της τοποθέτησης του πορτογάλου προέδρου για την ανάγκη επανορθώσεων, ο πρεσβευτής της Μοζαμβίκης στον ΟΗΕ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του.
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου Ζοζέ Μαρία Νέβες είπε τη Δευτέρα ότι απαιτείται διάλογος προκειμένου “να υπάρξει συμφωνία και συναίνεση”.
Η Ανιέλε Φράνκο, υπουργός Φυλετικής Ισότητας της Βραζιλίας, δήλωσε στο δίκτυο G1 ότι οι συνεργάτες της έχουν έρθει σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Πορτογαλία για να συζητήσουν το θέμα.
Το ζήτημα των επανορθώσεων για θηριωδίες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του διατλαντικού δουλεμπορίου την εποχή της αποικιοκρατίας εξακολουθεί να διχάζει εδώ και δεκαετίες, αλλά κερδίζει δυναμική σε όλον τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ