Έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο δηλώνει η Αθήνα αναμένοντας μπαράζ προκλητικών ενεργειών από την Άγκυρα το επόμενο διάστημα μετά και το ηχηρό άδειασμα του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

Κρας τεστ για τη στάση της Τουρκίας η άσκηση Παρμενίων

Προς ώρας, μετά την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του ερευνητικού Nautical Geo στα 10 μίλια από τις ακτές της Κρήτης όπου θέλησε να διαμηνύσει έμπρακτα την πρόθεσή της να θέσει σε αμφισβήτηση και κίνδυνο τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed, η Τουρκία δεν έχει κάνει ακόμα την… επόμενη κίνηση.

Στο σκηνικό έντασης που εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να στήσει η Τουρκία μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση της στην άσκηση «Παρμενίων» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει για μία εβδομάδα.

Τα σενάρια της άσκησης –για την πραγματοποίηση της οποίας έχει δεσμευτεί το Αιγαίο- είναι αντίστοιχα των περσινών και στηρίζονται στην αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί στον Έβρο και τη Χίο.

Στόχευση

Οι κινήσεις της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα στοχεύσουν πιο συγκεκριμένα στην πλήρη κατοχύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου (Άγκυρας-Τρίπολης ΑΟΖ) και στην έμπρακτη αμφισβήτηση τουλάχιστον μέρους της ΑΟΖ που κατοχυρώνεται στην Ελλάδα μετά την μερική συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Στο κλίμα της έντασης που καλλιεργεί εντάσσονται αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης όπου την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς την εμφανίζει ως «σφαγή», ενώ το βλέμμα της Άγκυρας παραμένει σταθερά προσανατολισμένο και στη Θράκη παρεμβαίνοντας στο θέμα του ωραρίου των μειονοτικών σχολείων.

Πέραν της αυτονόητης επιχειρησιακής ετοιμότητας η κυβέρνηση επιχειρεί να θωρακιστεί διπλωματικά και προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί τις επαφές που έχει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Δένδιας στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μοντέλο συμβιβασμού

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η ελληνική γραμμή που συνίσταται στην λύση με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας επιχειρεί να αντικρούσει τη γραμμή Ερντογάν για λύση με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς η Τουρκία δεν αποδέχεται το δίκαιο της θάλασσας.

Σε αυτό το πλαίσιο πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως δεν επιθυμεί επαναφορά στο σκηνικό του καλοκαιριού του 2020, θέτει και ένα σαφές πλαίσιο για συζητήσεις με την Τουρκία όπως αυτό κωδικοποιήθηκε στις παρεμβάσεις του από τη Νέα Υόρκη το τελευταίο 48ωρο. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει ως μοντέλο συμβιβασμού για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ανάλογο με τις συμφωνίες που έκανε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Υποδεικνύουμε στην Τουρκία τρόπο επίλυσης

«Έχουμε πολύπλοκα θέματα. Πολύ δύσκολα νομικά θέματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Υπάρχει μόνο μία οδική βίβλος και αυτό είναι προσφυγή στο Διεθνές Δίκαιο. Είχαμε παρόμοια θέματα με την Ιταλία. Είχαμε παρόμοια θέματα με την Αίγυπτο. Υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης και με τις δύο. Νομίζω πως όλοι κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Έτσι υποδεικνύουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες μιλώντας στο Bloomberg.

Στο ίδιο πνεύμα επανέλαβε αυτή τη θέση και κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων. Εκεί ο πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στη βάση της πεποίθησης ότι το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο για την ειρηνική επίλυση διαφορών -πλαίσιο το οποίο η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει στην πράξη με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

Εκτός πλαισίου ΟΗΕ στο Κυπριακό

Βεβαίως σε αυτό το σκηνικό ανοιχτό είναι το μέτωπο στο Κυπριακό όπου η Τουρκία συνεχίζει να κινείται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ, κάτι στο οποίο επέμεινε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον ίδιο το γενικό γραμματέα Γκουτέρες αλλά και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σήμερα καταπέλτης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλοντας την Τουρκία ότι είναι θύτης ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση του ίδιου του Οργανισμού που δεν επιβάλλει την εφαρμογή των ψηφισμάτων του σε βάρος της Τουρκίας.

Γράψτε το σχόλιό σας