Wednesday, April 30, 2025
18 C
Athens

Σε ισχύ οι «αμοιβαίοι» δασμοί Τραμπ- Νέες απώλειες στην Ασία

Σε ισχύ οι «αμοιβαίοι» δασμοί Τραμπ- Νέες απώλειες στην Ασία

Οι τεράστιοι «αμοιβαίοι» δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ, ανατρέποντας το παγκόσμιο εμπόριο.

Παρά τις αναταράξεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τις απειλές για αντίποινα ο Τραμπ δεν ανακάλεσε. Δεν ενέδωσε καν στις πιέσεις που είχε από ορισμένους ισχυρούς υποστηρικτές του προέδρου που τον ενθάρρυναν να αναθεωρήσει την οικονομική του πολιτική.

Τα αγαθά από την Κίνα υπόκεινται από την Τετάρτη (9/4) σε δασμούς 104%. Ο Τραμπ ανέλαβε ακόμη υψηλότερους δασμούς από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί, αφού το Πεκίνο δεν υπαναχώρησε από την υπόσχεσή του να επιβάλει δασμούς αντιποίνων 34% την Τρίτη.

Συνολικά σε 60 χώρες ισχύουν από σήμερα οι νέες τιμολογήσεις, με την αμερικανική κυβέρνηση να δηλώνει πάντως έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες με όποια χώρα θέλει, αρκεί να προσφέρει ανταλλάγματα.

Μεταξύ αυτών και η ΕΕ που σε πρώτη φάση θέλει να διαπραγματευθεί, αλλά παράλληλα θα επιλέξει να επιβάλει αντίμετρα σε επιπλέον δασμούς για χάλυβα και αλουμίνιο.

Νέες απώλεεις στην Ασία

Στο μεταξύ οι αγορές παγκοσμίως επανέρχονται σε απώλειες μετά από το «διάλλειμα» της Τρίτης.

O Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχασε 3,14%, ενώ ο Topix διαπραγματεύτηκε 3,26% χαμηλότερα.

O Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 0,95% και έχει πλέον χάσει 20% από το υψηλό του Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας μια bear market! Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,44%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,86%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech κατά 5,42%. Ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 0,26%.

Είχαν προηγηθεί απώλειες και στη Wall Street, που στα μισά της συνεδρίασης έμαθε για το 104% στην Κίνα και από κέρδη γύρισε ξανά στα κόκκινα.

#Τραμπ #ΗΠΑ #Κίνα #ΕΕ #Εμπόριο

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE