
Έχουν περάσει περισσότερες από έξι εβδομάδες από τη διαμάχη Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.
Η ανταπρόκριση της γερμανικής ARD στο Κίεβο μας υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την υπογραφή ενός ήδη συμφωνημένου deal για τα εμπορεύματα με την Ουκρανία και ανάγκασε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποχωρήσει πρόωρα. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για μια συμφωνία. Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν είναι πολύ αισιόδοξοι για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, ενώ οι απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ειδικότερα -στο βαθμό που έχουν δημοσιοποιηθεί- έχουν προκαλέσει οργή στην Ουκρανία. Αυτές προφανώς δεν αφορούν μόνο μια συμφωνία-πλαίσιο, όπως επρόκειτο να υπογραφεί στην Ουάσινγκτον στα τέλη Φεβρουαρίου. Επικεντρώνονται ήδη στον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύονται τους ουκρανικούς ορυκτούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών, και σε ποια τμήματα της ουκρανικής οικονομίας πρόκειται να περάσουν υπό αμερικανικό έλεγχο.
Ένας αγωγός – και όλες οι πρώτες ύλες
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ ζητούν επίσης τον έλεγχο ενός αγωγού φυσικού αερίου που μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το Reuters, αυτός θα πρέπει να μεταβιβαστεί στον κρατικό οργανισμό ανάπτυξης των ΗΠΑ, τον International Development Finance Corporation (IDFC). Η Ουκρανία είχε αφήσει τη σύμβαση για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αυτού του αγωγού να λήξει στα τέλη του περασμένου έτους και οι κύριες πηγές για τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων είναι ουκρανοί βουλευτές, οι οποίοι φαίνεται ότι περιήλθαν στην κατοχή τους ένα σχέδιο σύμβασης, καθώς και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Jaroslaw Schelesnjak, βουλευτής του φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης Holos, ανέφερε στο κανάλι της υπηρεσίας ειδήσεων Telegram ότι οι ΗΠΑ θέλουν τώρα πρόσβαση σε όλες τις πρώτες ύλες στην Ουκρανία- μέχρι τώρα γινόταν λόγος μόνο για εκείνες που θα εξορύσσουν στο μέλλον αμερικανικές εταιρείες στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ φέρονται να επιθυμούν επίσης πρόσβαση σε κοιτάσματα που έχουν ήδη αξιοποιηθεί, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιδηρομετάλλευμα, καθώς και σε ορυκτά.
Ταμείο με αμερικανική πλειοψηφία
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν επίσης κυρίαρχο ρόλο όσον αφορά τη διαχείριση. Σύμφωνα με τους New York Times, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο για τις κοινές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του αναπτυξιακού οργανισμού IDFC. Η αμερικανική πλευρά θα παρέχει τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου, ενώ ο Schelesnjak θεωρεί επίσης ότι το οικονομικό σκέλος του σχεδίου συμφωνίας είναι «δυσμενές για εμάς». Σύμφωνα με τους New York Times, όλοι οι πόροι του ταμείου θα μετατραπούν σε δολάρια ΗΠΑ και θα φυλάσσονται εκτός Ουκρανίας, ενώ τα κέρδη που θα προκύψουν από το ταμείο θα πηγαίνουν πρώτα στις ΗΠΑ, μέχρι να επιτευχθεί το ποσό της προηγούμενης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Εάν το ταμείο δεν μπορέσει να πραγματοποιήσει τα αναμενόμενα κέρδη, το ουκρανικό κράτος θα πρέπει να το αντισταθμίσει από άλλα έσοδα.
Σύμφωνα με τους περισσότερους Ουκρανούς παρατηρητές, μια συμφωνία αυτής της μορφής είναι άσκοπη για την Ουκρανία. Η τελευταία πρόταση του Τραμπ «διασχίζει σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως», σχολίασε η έγκυρη διαδικτυακή εφημερίδα Ewropejska Prawda. Άλλοι σχολιαστές έκαναν λόγο ακόμη και για προφανή επιθυμία των ΗΠΑ να μετατρέψουν την Ουκρανία σε οικονομική αποικία τους. Η ουκρανική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις φημολογούμενες λεπτομέρειες της τελευταίας αμερικανικής πρότασης. Ο πρόεδρος Ζελένσκι απλώς ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Πάνω απ’ όλα, δεν ήταν διατεθειμένος να επιστρέψει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των προηγούμενων ετών, η οποία χορηγήθηκε χωρίς όρους, και εξήγησε ότι μια συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί. Αναφερόταν στην απαίτηση να έχουν οι ΗΠΑ δικαίωμα βέτο σε μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις στον τομέα των ορυκτών πόρων στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, ο Ζελένσκι θεώρησε ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μέσεντ είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τις διαφωνίες σε μια συζήτηση στο παρασκήνιο με δημοσιογράφους. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, ο Μπέσεντ είχε θελήσει να υπαγορεύσει όρους στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. «Υπερασπίζομαι αυτό που ανήκει στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το Ukrinform. Μια συμφωνία θα πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι οι στρατιωτικές εγγυήσεις ασφαλείας δεν συζητούνται πλέον ως μέρος των διαπραγματεύσεων.
Παραδόθηκε νέο σχέδιο συμφωνίας
Παρά ταύτα, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η υπουργός Δικαιοσύνης Olga Stefanishyna δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ότι η χώρα παρέδωσε το δικό της σχέδιο συμφωνίας στους διαπραγματευτές των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Η ίδια δεν μπόρεσε να αποκαλύψει λεπτομέρειες. «Αλλά είναι από μόνο του ένα καλό σημάδι ότι γίνονται και πάλι διαβουλεύσεις», δήλωσε η υπουργός. Υπέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα – «μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία». Οι συνομιλητές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters είχαν πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για τις πιθανότητες των νέων συνομιλιών. Το διαπραγματευτικό περιβάλλον ήταν «πολύ ανταγωνιστικό», δήλωσε μια πηγή στο Reuters στην Ουάσινγκτον.