Wednesday, February 19, 2025
10.1 C
Athens

Σπυρόπουλος για Τέμπη: Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη – Ας το καταλάβει η κυβέρνηση

«Χιλιάδες Έλληνες πολίτες σε όλα τα σημεία της χώρας έστειλαν το μήνυμα ότι το έγκλημα αυτό δεν έχει ξεχαστεί και απαιτούν να υπάρξει δικαιοσύνη και να αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτό που δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση, είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Απαντώντας στον ισχυρισμό του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, που ήταν παρών στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ, ότι δεν έχει έρθει μία δικογραφία που να επιβεβαιώνει ότι πρέπει να πάμε σε προανακριτική επιτροπή, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως «κάνει λάθος, δεν το θυμάται καλά μάλλον», για να σημειώσει πως «ήρθε το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως που μιλούσε ξεκάθαρα για ποινικές ευθύνες, για παράβαση καθήκοντος του κ. Καραμανλή ως προς την υλοποίησης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση».

«Αν είχε εκτελεστεί το έργο για το οποίο το ελληνικό κράτος είχε πάρει χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους, ακόμη και λάθος να είχε γίνει, τα δύο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί. Και τι επέλεξε να κάνει η Νέα Δημοκρατία; Να κρυφτεί πίσω από την πρόταση του ΚΚΕ και να κληθούν μάρτυρες από το 1997, ώστε να διαχυθούν οι ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις εδώ και 25 χρόνια και να κλείσει η εξεταστική έτσι. Και, όχι μόνο αυτό, αλλά σε αυτήν την εξεταστική δεν κάλεσαν ουσιώδεις μάρτυρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

«Αναζήτησαν τις ευθύνες του κ. Καραμανλή; Όχι. Αντ’ αυτού, τον κάλυψαν»

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο κ. Καραμανλής «λίγες ημέρες πριν την τραγωδία, έκανε μάθημα στην αντιπολίτευση από το βήμα της Βουλής για την ασφάλεια των τρένων, λέγοντάς μας ότι πρέπει να ντρεπόμαστε που του κάνουμε κριτική» και πρόσθεσε: «Μας είπαν κάτι για τη ρουσφετολογική πρόσληψη του σταθμάρχη; Όχι. Αναζήτησαν τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, που είχε λάβει μια έκθεση από την Αρχή Διαφάνειας που μιλούσε για ευθύνες και υπηρεσιακών παραγόντων που δεν τελείωσε η σύμβαση 717; Όχι. Αντ’ αυτού, τον κάλυψαν και τον έβαλαν και στα ψηφοδέλτιά τους».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό «συντεταγμένη προσπάθεια να μας πουν ότι ήταν ανθρώπινο λάθος πηγαίνοντας προς τις εκλογές» και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ένα… αόρατο χέρι βρέθηκε εκείνο το βράδυ, πήρε τις συνομιλίες, τις έκοψε, τις έραψε, και τις έδωσε σε ένα φιλικό προς την κυβέρνηση Μέσο. Πώς οι συνομιλίες που είχαν πάει στη δικαιοσύνη δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να δείξουν την πραγματικότητα και εμφανίστηκε ένα μονταρισμένο υλικό; Αναζήτησαν τις ευθύνες; Όχι. Τίποτα δεν έκαναν», επισήμανε.

«Γιατί μας λένε ότι περιμένουν την έκθεση του ΕΜΠ» μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη;

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος, σημειώνοντας: «Εγώ ξέρω ότι, όταν γίνεται ένα μεγάλο δυστύχημα, ασφαλίζεται η περιοχή, έρχονται οι εισαγγελείς, οι εμπειρογνώμονες, μαζεύουν τα στοιχεία και γίνονται όλες οι ενέργειες να βρεθεί τι έχει γίνει πραγματικά. Βγήκαν οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες που η ίδια η κυβέρνηση έβαλε, και λένε ότι προφανώς επειδή μαζεύτηκαν όλα αυτά τα στοιχεία από τον χώρο του δυστυχήματος, χάθηκαν ουσιώδη πράγματα τα οποία θα βοηθούσαν. Ποιος έχει ευθύνη για αυτό;», ρώτησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Διερωτήθηκε, δε, «γιατί μας λένε ότι περιμένουν την έκθεση του ΕΜΠ, εφόσον ο πρωθυπουργός βγήκε λίγες μέρες μετά την τραγωδία στη συνέντευξη του στον κ. Θεοδωράκη και είπε κατηγορηματικά ότι είναι βέβαιος ότι δεν υπήρχε στο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας κάτι το οποίο προκάλεσε αυτή την έκρηξη. Άρα, τι περιμένουν;».

Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε, μιλώντας στο Open: «Εμείς όταν είχαμε στοιχεία, τα οποία μας βεβαίωναν ότι πρέπει να πάμε σε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, τη ζητήσαμε και η κυβέρνηση την αρνήθηκε. Όταν θα έχουμε και κάποια καινούργια στοιχεία που θα μας οδηγούν στο να λάβουμε νέες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Και θα δείτε ότι και πάλι θα το αρνηθούν».

Κλείνοντας, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση με τη Hellenic Train, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE