Thursday, October 17, 2024
20.6 C
Athens

Σταθεροποιείται εν μέσω… αντικρουόμενων μηνυμάτων το πετρέλαιο

Σταθεροποιείται εν μέσω… αντικρουόμενων μηνυμάτων το πετρέλαιο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (16/10), καθώς  παραμένουν οι αβεβαιότητες λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και της εξέλιξης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά οι προοπτικές για άφθονη προσφορά το επόμενο έτος προσθέτουν πτωτική πίεση.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 4% σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων την Τρίτη ως απάντηση στις ασθενέστερες προοπτικές ζήτησης και μετά από δημοσίευμα ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει ιρανικές πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αμβλύνοντας τους φόβους για διακοπές του εφοδιασμού.

Ωστόσο, η ανησυχία για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν εξακολουθεί να υφίσταται. Οι περιορισμοί εφοδιασμού του ΟΠΕΚ+ παραμένουν σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν ορισμένα μέλη έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τις δικές τους περικοπές.

«Θα εκπλαγούμε κάπως εάν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου εξαφανιστεί προς το παρόν», δήλωσε ο Νόρμπερτ Ρούκερ της Julius Baer. «Βλέπουμε την αγορά να οδεύει προς ένα πλεόνασμα προσφοράς μέχρι το 2025», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της ζήτησης, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσαν αυτή την εβδομάδα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024, με την Κίνα να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των υποβαθμίσεων.

Η οικονομική τόνωση στην Κίνα απέτυχε να δώσει μεγάλη στήριξη στις τιμές του πετρελαίου. Η Κίνα μπορεί να συγκεντρώσει επιπλέον 6 τρισεκατομμύρια γιουάν (850 δισεκατομμύρια δολάρια) από ειδικά ομόλογα του δημοσίου σε διάστημα τριών ετών για να τονώσει την οικονομία, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι νομισματικές και δημοσιονομικές προσπάθειες για την αναζωογόνηση της κινεζικής οικονομίας αποδεικνύονται αβέβαιες», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής PVM.

Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται η έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τα αποθέματα πετρελαίου, ακολουθούμενη από τα στοιχεία της κυβέρνησης την Πέμπτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Οκτωβρίου.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,30% στα 70,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,28% στα 74,45 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 0,746% στα 39,675 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,72% στα 2.698,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,11% στα 32,115 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,96% στα 4,3782 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0887 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,46% στο 1,3013 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,38% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8365 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #ασήμι #χαλκός

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE