Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιούνται τη Δευτέρα (2/9) εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερη παραγωγή εκ μέρους του ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο, ενώ τα σημάδια υποτονικής ζήτησης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις ανησυχίες για μελλοντική αύξηση της κατανάλωσης.
Μπρεντ και WTI είχαν χάσει 1,4% και 3,1% αντίστοιχα την Παρασκευή.
Με τη δυναμική να στρέφεται προς τα κάτω, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι τιμές να επανεξετάσουν ένα εύρος σε χαμηλά πολλών μηνών, δήλωσε ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής έρευνας στην χρηματιστηριακή Pepperstone.
Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να προχωρήσει σε προγραμματισμένες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβριο, ανέφεραν στο Reuters έξι πηγές από την ομάδα παραγωγών.
Οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν προγραμματιστεί να ενισχύσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο.
Υπάρχουν φόβοι για ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα στην παραγωγή, το οποίο θα μπορούσε να κλίνει ακόμη πιο αρνητικά το ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς και να ασκήσει ισχυρότερη καθοδική πίεση στις τιμές, δήλωσε ο Αχιλλέας Γεωργολόπουλος, αναλυτής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή XM.
«Αυτές οι ισχυρότερες αυξήσεις παραγωγής θα μπορούσαν επίσης να έρθουν σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία πιθανώς επιβραδύνεται, με την Κίνα να συνεχίζει να απογοητεύει», πρόσθεσε.
Τόσο το μπρεντ όσο και το WTI σημείωσαν απώλειες για δύο συνεχόμενους μήνες, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση των ΗΠΑ και της Κίνας αντιστάθμισαν τις πρόσφατες διαταραχές στον εφοδιασμό πετρελαίου στη Λιβύη και τον κίνδυνο εφοδιασμού που σχετίζεται με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Ενώ οι εξαγωγές της Λιβύης παραμένουν «παγωμένες», η Arabian Gulf Oil Company ξανάρχισε την παραγωγή έως και 120.000 bpd για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, δήλωσαν μηχανικοί την Κυριακή μετά την αντιπαράθεση μεταξύ των φατριών που έκλεισαν τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.
Περισσότερη απαισιοδοξία για την αύξηση της κινεζικής ζήτησης παρατηρήθηκε έπειτα από επίσημη έρευνα που έδειξε το Σάββατο ότι η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές των εργοστασίων κατρακύλησαν και οι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται όσον αφορά τις παραγγελίες.
«Ο πιο ήπιος από το αναμενόμενο PMI της Κίνας που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο εντείνει τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία θα χάσει τους στόχους ανάπτυξης», δήλωσε ο αναλυτής αγοράς IG Τόνια Σάικαμορ.
Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση πετρελαίου τον Ιούνιο έπεσε στα εποχιακά χαμηλά που καταγράφηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Παρασκευή.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,15% στα 73,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,09% στα 77 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,293% στα 38,910 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,20% στα 2.532,75 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,71% στα 28,942 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός υποχωρεί 0,62% στα 4,1855 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,19 έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1069 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,13% στο 1,3142 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8421 βρετανική λίρα ανά ευρώ.