
Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν με μεγάλη πτώση την Παρασκευή 4/4, με τους επενδυτές να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των δασμών των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν εχθές. Μεγάλη πτώση για τον περιφερειακό δείκτη Stoxx 600 κατά 5% και για τις τραπεζικές μετοχές με νέα πτώση 8,5%.
Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 5,12% στις 496,32 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια του έτους και με πτώση 8,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διολίσθησαν κοντά στο 5%, ενώ κάποια ακόμα υψηλότερα.
Οι τραπεζικές μετοχές έχασαν σήμερα 8,5% μετά την πτώση 5,53% της Πέμπτης. Ο τομέας θεωρείται ευάλωτος σε επιβράδυνση της ανάπτυξης ή σε ύφεση, η οποία πλέον θεωρείται πολύ ισχυρότερη πιθανότητα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι τράπεζες ήταν επίσης «μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως τα παγκόσμια μακροοικονομικά προβλήματα».
Στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 4,66% στις 20.705,02 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 4,95% και διαμορφώθηκε στις 8.054,98 μονάδες και γαλλικός CAC 40 με πτώση 4,66% έκλεισε στις 7.274,95 μονάδες.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX έκλεισε κατά 5,77% χαμηλότερος στις 12.430,60 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI διολίσθησε κατά 4,73% στις 6.635,79 μονάδες και ο ιταλικός MIB υποχώρησε κατά 6,53% στις 34.649,22 μονάδες.
Η Κίνα, η οποία έχει πληγεί από συνολικό δασμό 54% από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι αντιδρά με δικό της δασμό 34% σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τις 10 Απριλίου.
Σε απάντηση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο Truth Social: «Η Κίνα έκανε λάθος, πανικοβλήθηκαν – το ένα πράγμα που δεν μπορούν να αφήσουν να συμβεί!».
Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 2,57% την Πέμπτη, καθώς ο κόσμος αφομοίωνε τους απότομους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ σε περισσότερες από 180 χώρες, προκαλώντας φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και για ύφεση στις ΗΠΑ.
Μεταξύ των τομέων που πλήγηκαν περισσότερο την Πέμπτη ήταν το λιανεμπόριο, με τον δείκτη Stoxx Luxury 10 να χάνει 5,2% στην χειρότερη συνεδρίασή του εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Οι μετοχές των ναυτιλιακών κολοσσών Maersk και Hapag-Lloyd, που θεωρούνται δείκτες της υγείας της παγκόσμιας οικονομίας, κατέγραψαν πτώση άνω του 9%.
Το ευρώ σημείωσε ισχυρά κέρδη έναντι του δολαρίου, φτάνοντας σε υψηλό έξι μηνών, αν και παρέμεινε αμετάβλητο την Παρασκευή.
Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προσπαθούν να εκτιμήσουν την κλίμακα των επιπτώσεων, οι οποίες θα εξαρτηθούν από το πόσο καιρό θα παραμείνουν οι δασμοί στην υπάρχουσα μορφή τους και από το πώς θα αντιδράσουν άλλες χώρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προετοιμάσει αντίμετρα κατά των ΗΠΑ εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ χτυπήθηκε με δασμούς 20%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 10%, η Νορβηγία με 15% και η Ελβετία με 31%.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να αναστείλουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις στις ΗΠΑ, ενώ ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι ο Τραμπ θα «κάμψει υπό την πίεση» αν η Ευρώπη ενωθεί στην αντίδρασή της.
Οικονομολόγοι της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμα την Παρασκευή ότι, ενώ οι δασμοί του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν χαμηλότεροι από τους άλλους, ήταν ωστόσο υψηλότεροι από τις αναμενόμενες τιμές, γεγονός που οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, η οποία μειώθηκε από το 0,8% στο 0,7% φέτος. Η επενδυτική τράπεζα επίσης αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.
Ο Τραμπ λέει τώρα ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι οι παγκόσμιοι δασμοί δεν αποτελούν τακτική διαπραγμάτευσης.