Tuesday, January 13, 2026
7.6 C
Athens

Στα «πράσινα» οι ασιατικές αγορές – Νέο ρεκόρ στη Νότια Κορέα

Στα «πράσινα» οι ασιατικές αγορές – Νέο ρεκόρ στη Νότια Κορέα

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε σε ιστορικό υψηλό σήμερα, Δευτέρα (12/1), καθώς οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν ως επί το πλείστον ανοδικά, με τους επενδυτές να σταθμίζουν το ενδεχόμενο παρέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράν.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 4.624,79 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,2% στις 949,81 μονάδες.

Οι μετοχές της Hyundai Glovis εκτινάχθηκαν έως και 7%, αφού αναλυτές αύξησαν την τιμή-στόχο τους για τη νοτιοκορεατική εταιρεία logistics.

Συνοπτική εικόνα των βασικών δεικτών

  • S&P/ASX 200: 8.759,40 (+0,48%)
  • Hang Seng: 26.545,81 (+1,20%)
  • KOSPI: 4.624,79 (+0,84%)
  • Nikkei 225: 51.939,89 (+1,61%)
  • NIFTY 50: 25.663,60 (-0,08%)
  • Shanghai Composite: 4.165,287 (+1,09%)

Η Boston Dynamics, κατασκευάστρια ρομπότ στην οποία η Hyundai Glovis κατέχει ποσοστό 80%, ανακοίνωσε την περασμένη σήμερα συνεργασία με τη Google DeepMind για την ενσωμάτωση τεχνητής νοημοσύνης σε ανθρωποειδή ρομπότ.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 8.759,4 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,93%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας κέρδισε 0,56%.

Στην Ινδία, ο Nifty 50 υποχώρησε κατά 0,68% και ο δείκτης BSE Sensex έχασε 0,59%. Οι μετοχές της Reliance Industries σημείωσαν πτώση 1,38%, αφού ο ινδικός όμιλος ανέστειλε τα σχέδιά του για εγχώρια παραγωγή κυψελών μπαταριών ιόντων λιθίου, λόγω αποτυχίας εξασφάλισης κινεζικής τεχνολογίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σενάρια εκλογών στην Ιαπωνία

Οι ιαπωνικές αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. Την Κυριακή, ο Χιροφούμι Γιοσιμούρα, εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της πρωθυπουργού Σανάε Τακαΐτσι, δήλωσε ότι ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες γενικές εκλογές. Τα σχόλιά του ακολούθησαν δημοσιεύματα ιαπωνικών μέσων που ανέφεραν ότι η Τακαΐτσι εξετάζει αιφνιδιαστικές εκλογές τον Φεβρουάριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε απότομα τη Δευτέρα, φτάνοντας σε χαμηλό ενός έτους στις 158,19 μονάδες ανά δολάριο ΗΠΑ.

Το βλέμμα στο πετρέλαιο ελέω Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς το Ιράν εισήλθε στην τρίτη εβδομάδα διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 500 ανθρώπων, σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εξετάζει επιλογές για παρέμβαση στο Ιράν, σύμφωνα με πολλαπλά δημοσιεύματα της Κυριακή (11/1).

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent άλλαξαν πορεία και υποχώρησαν στα 63,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε πτώση 0,49% στα 58,83 δολάρια το βαρέλι, στις 10 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης (9 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ, Κυριακή).

Οι τιμές spot του χρυσού αυξήθηκαν πάνω από 1,6%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό στα 4.581,29 δολάρια ανά ουγγιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν, μετά το άνοιγμα ποινικής έρευνας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, μια κίνηση που θεωρείται κλιμάκωση της πίεσης που ασκεί ο Τραμπ στην κεντρική τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι ην Παρασκευή στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,65% στις 6.966,28 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό κλεισίματος και ενδοσυνεδριακό ρεκόρ.

Ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 23.671,35 μονάδες, ενώ ο Dow Jones Industrial Average πρόσθεσε 237,96 μονάδες ή 0,48%, κλείνοντας στις 49.504,07 μονάδες — επίσης σε νέο ιστορικό υψηλό.

#ασιατικές_αγορές #Νότια_Κορέα #Αυστραλία #ΗΠΑ #FED #Ιράν

Hot this week

Τα επόμενα βήματα της UniCredit στην Alpha Bank

Στο 33,3% θα είναι η επόμενη στάση της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, καθώς την περασμένη Δευτέρα  ανακοίνωσε την μετατροπή όλων των παραγώγων σε μετοχές, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 29,8%. Στα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθε χθες η αξία του χαρτοφυλακίου της UniCredit στην ελληνική τράπεζα, ένα χαρτοφυλάκιο που της έχει αποφέρει εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις. Χθες η

Ο Τραμπ “παγώνει” κονδύλια άνω των 10 δισ. δολαρίων σε 5 πολιτείες για τη φροντίδα των παιδιών και την αρωγή σε οικογένειες

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πάγωσε ομοσπονδιακή βοήθεια άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν για τη φροντίδα των παιδιών και την αρωγή σε οικογένειες στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Ιλινόι, τη Μινεσότα και τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (HHS), επικαλούμενο αυτό που αποκάλεσε ανησυχίες για απάτες και καταχρήσεις. Αφότου ανέλαβε

Η Γαλλία αναστέλλει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούνται με χρήση 5 απαγορευμένων στην ΕΕ ουσιών

Η εισαγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με ορισμένες ουσίες, η χρήση των οποίων είναι απαγορευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλεται από αύριο, Πέμπτη, στη Γαλλία εν αναμονή "κατάλληλων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή" και για μέγιστη διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γαλλική Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι εν λόγω απαγορευμένες

Τουρκία: Έτοιμη “να υποστηρίξει” τον συριακό στρατό στην “αντιτρομοκρατική επιχείρηση” κατά των Κούρδων μαχητών στο Χαλέπι

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη "να υποστηρίξει" τον συριακό στρατό στην "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" κατά των "κούρδων μαχητών" στο Χαλέπι, την μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας. "Αν η Συρία ζητήσει την βοήθειά μας, η Τουρκία θα προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου που υιοθετεί τον όρο "αντιτρομοκρατική επιχείρηση"

Η Fed ανοίγει τη στρόφιγγα

Η κίνηση της ισοτιμίας EUR/USD δεν μπορεί να διαβαστεί ως μια συνηθισμένη μεταβολή τάσης. Αυτό που εξελίσσεται είναι μια ευρύτερη επαναχάραξη νομισματικών ισορροπιών, με αφετηρία τις αποφάσεις της Fed και κατάληξη σε όλο το φάσμα των αγορών. Η πρόσφατη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με το εύρος να διαμορφώνεται στο 3,50%–3,75%, ήταν το ορατό

Κομισιόν: Πάνω από 40.000 δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους και νέες

Πάνω από 40.000 18χρονοι και 18χρονες θα ταξιδέψουν δωρεάν με το τρένο σε όλη την Ευρώπη, μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασία επιλογής στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα φέτος απευθυνόταν σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2007 και 31ης Δεκεμβρίου 2007, τόσο από κράτη μέλη της ΕΕ όσο και

Τραμπ: Θέλει αύξηση των αμυντικών δαπανών σε 1,5 τρισ. δολάρια – “Για το καλό της χώρας μας”

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε σήμερα πως οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθούν το 2027 σε 1,5 τρισ. δολάρια. "Αποφάσισα πως, για το καλό της χώρας μας, ιδίως σε αυτούς τους ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός μας για το έτος 2027 δεν θα πρέπει να ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο

Σφοδρές συγκρούσεις στο Χαλέπι της Συρίας – Βαθαίνει η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και κουρδικών δυνάμεων

Οι σφοδρές μάχες στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων μαχητών στοίχησαν τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους την Τετάρτη και ανάγκασαν χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ η Ουάσιγκτον φέρεται να μεσολαβεί για την αποκλιμάκωση της έντασης. Η βία και οι αλληλοκατηγορίες για το ποιος την ξεκίνησε σηματοδοτούν η ρήξη μεταξύ της

Καταιγίδα Γκορέτι: Ακυρώσεις πτήσεων σε Γαλλία και Ολλανδία – Η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για χιονοπτώσεις και παγετό

Η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται σήμερα για νέες χιονοπτώσεις και παγετό, καθώς η καταιγίδα Γκορέτι πλήττει τις ακτές του Ατλαντικού προκαλώντας ακυρώσεις πτήσεων και δρομολογίων τρένων αλλά και προβλήματα στις οδικές μεταφορές. Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή του Παρισιού, ενώ η δυτική Βρετανία αναμένεται να επηρεαστεί από την κακοκαιρία αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ρωσία: Ένας νεκρός σε επιδρομή drone της Ουκρανίας στην περιφέρεια Τβερ

 Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι δυο τραυματίστηκαν εξαιτίας ουκρανικής επιδρομής με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στη ρωσική περιφέρεια Τβερ (δυτικά), ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το γραφείο του περιφερειάρχη μέσω Telegram, ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν 129 ουκρανικά drones τη νύχτα.    Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση του ρωσικού

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »