
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει η διαπραγμάτευση για το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δάνειων.
Την προηγούμενη εβδομάδα , το μοντέλο της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάστηκε στην Κομισιόν, ενώ πραγματοποιήθηκε προχθές η παρουσίασή του στο Supervisory Board του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
Ωστόσο, η έγκριση και των δύο σχεδίων από ΤτΕ – ΤΧΣ και της λειτουργικότητάς τους αναμένεται από την DG Comp. Την παρουσίαση αυτή θα πρέπει να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαπιστωθεί η στάση της αρχής σε θέματα κρατικής ενίσχυσης.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η υλοποίηση τόσο του σχεδίου της ΤτΕ όσο και του αντίστοιχου του ΤΧΣ απαιτούν ένα ικανό χρονικό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες -κυρίως κάποιες από αυτές- χρειάζονται άμεσα κεφάλαια και στη λογική αυτή προετοιμάζονται.
Η λογική παραχώρησης της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων έναντι κεφαλαίων μολονότι επιχειρείται από κάποιες τράπεζες δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, σημειώνουν έγκυροι κύκλοι που σχετίζονται με funds. Ο λόγος των δυσκολιών είναι διότι η διαχείριση προβλέπει στόχους που έχει συμφωνήσει η εκάστοτε τράπεζα με τον SSM και οι οποίοι πρέπει να τηρηθούν, δυσκολεύοντας τελικώς το διαχειριστικό εγχείρημα για τα funds που θεωρούν πως η επένδυση έχει υψηλό ρίσκο.
Από την άλλη πλευρά, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένουν την κατάληξη του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για την πτώχευση των ιδιωτών προκειμένου να ξεκινήσουν να διαχειρίζονται και τα στεγαστικά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί η ενημέρωση της DGComp είναι θέμα ημερών.
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο μεταξύ και πριν υπάρξει κάποια αντίδραση από την Κομισιόν, αυτή που έχει “φορτώσει” με γιγάντια πρόστιμα τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως την Google, κλπ, η Επίτροπος Μαργκρέτε Βέσταγκερ, σε συνέντευξή της για το πως χρησιμοποιήθηκαν οι κρατικές εγγυήσεις του ιταλικού κράτους για την διάσωση δύο τραπεζών, δήλωσε δημόσια ότι “έχουν δουλέψει καλά…”.
Ειδικά για τον μηχανισμό διάσωσης της Monte dei Paschi, αυτόν που έχει χρησιμοποιήσει κρατικές εγγυήσεις για να στηρίξει το πρόγραμμα πώλησης “κόκκινων δανείων” μέσω bad bank, η Βέσταγκερ εκφράσθηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, ανοίγοντας παράθυρο ευκαιρίας απέναντι στον “απαγορευτικό” όρο χρήσης κρατικών εγγυήσεων.
Ο μηχανισμός αυτός όμως έχει αποτελέσει το πρότυπο για την συγκρότηση της πρότασης ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ, με την τεχνική βοήθεια της JPMorgan, για την μεταφορά και πώληση σημαντικού μέρους των κόκκινων δανείων από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι εγγυήσεις του δημοσίου στον μηχανισμό αυτό έρχονται να καλύψουν τα τυχόν κενά που θα δημιουργηθούν ανάμεσα στην τιμή “πώλησης” στην bad bank και στις αγορές.
Η δημόσια τοποθέτηση της Βέσταγκερ για την Monte dei Paschi και τις ανάλογης κλίμακας “λύσεις” που προωθούνται από την ιταλική κυβέρνηση για την Carige, διαμορφώνουν ένα “θετικό” προηγούμενο, εν όψη των επίσημων συζητήσεων που πρόκειται να ανοίξουν μεταξύ ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ και της DGComp.
Stress Tests
Το 2018 οι ελληνικές τράπεζες, τρία χρόνια μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ολοκλήρωσαν επιτυχώς νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα του stress test για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες έδειξαν ότι, στην περίπτωση μιας αρνητικής εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία, με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης, η επίπτωση στην κεφαλαιακή τους βάση θα ήταν περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε κεφάλαια 15,5 δισ. ευρώ.
Οι απώλειες αυτές υπερκαλύπτονται από την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης κεφαλαίου. Καθώς, όμως, στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν ετέθη θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας, τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, με κύρια τη διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP), που βρίσκεται σε συνεχή ροή, θα σχηματίσουν τη συνολική εποπτική αξιολόγηση για την κατάσταση της κάθε τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα του stress test είχαν δείξει τα εξής:
– Η Alpha Bank –η οποία εμφάνισε την ισχυρότερη επίδοση μεταξύ των τραπεζών– ολοκλήρωσε την άσκηση με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 20,37% με το βασικό σενάριο και 9,69% με το δυσμενές.
– Η Eurobank εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,56% με το βασικό και 6,75% με το δυσμενές σενάριο.
– Η Εθνική Τράπεζα 15,99% με το βασικό και 6,92% με το δυσμενές σενάριο.
– Η Τράπεζα Πειραιώς 14,52% με το βασικό και 5,9% με το δυσμενές σενάριο.
Η εικόνα του stress test ήταν ιδιαίτερα θετική, καθώς ακόμα και στο ακραία δυσμενές σενάριο οι εγχώριες τράπεζες εμφανίζουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αισθητά υψηλότερους του 5,5%, που ήταν ο ελάχιστος πήχης που είχε θέσει ανεπισήμως η ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το δυσμενές σενάριο της άσκησης προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% για το 2018, περαιτέρω συρρίκνωση κατά 2,1% το 2019 και σταθεροποίηση με άνοδο 0,2% το 2020.
Μετά τα stress tests και υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει σταθερά, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2019 είναι καλύτερες. Και αυτό διότι αναμένεται να εξυγιάνουν ταχύτερα τους ισολογισμούς τους, βελτιώνοντας την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων, τη συνολική τους ρευστότητα και τη διακυβέρνησή τους. Το τελικό ζητούμενο, πάντως, το οποίο εμποδίζεται από την υψηλή επιβάρυνση των κεφαλαίων των τραπεζών από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, είναι να αποκατασταθεί ο δανεισμός και να επανέλθει η πλήρης εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην πράξη εντός του 2018, και ειδικότερα ο νέος πτωχευτικός κώδικας, το νέο σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αναμένεται να διευκολύνουν την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.
Πολιτική κόντρα
«Η Ν.Δ. συνεχίζει σταθερά στον δρόμο του ψεύδους και της ανευθυνότητας. Ποτέ δεν υπήρξε δήλωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αρκεί κάποιος να διαβάσει τα πρακτικά τη Βουλής», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά τα σχόλια της Ν.Δ. για τις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Γιάννη Δραγασάκη.
Αντίθετα, αναφέρει η ανακοίνωση, «τονίστηκε η σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα και ν’ απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
«Αντί η Ν.Δ. να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που μέσα σε 2 χρόνια φόρτωσε στους φορολογούμενους 33,8 δισ. ευρώ για την 1η (2012-13) και τη 2η (2014) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κουνά και το δάκτυλο».
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται ως απάντηση στη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μαστρογεωργίου, ο οποίος σημείωνε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα, που διέλυσε τις τράπεζες και τις οδήγησε σε μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση το 2015, ανακάλυψε ξαφνικά, διά του αντιπροέδρου της, ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι μπορεί να χρειαστεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να τις στηρίξουν».