Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν άνω του 2% την Πέμπτη (26/9), αντιστρέφοντας κάποια κέρδη που κατέγραψαν στην αρχή της συνεδρίασης, μετά την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, προετοιμάζεται για αύξηση της παραγωγής.
Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι για το αργό καθώς προετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για να στηρίξουν τις τιμές.
Ωστόσο, οι τιμές έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 6% μέχρι στιγμής φέτος, εν μέσω της αυξανόμενης προσφοράς από άλλους παραγωγούς, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της ασθενούς αύξησης της ζήτησης στην Κίνα.
Δήλωση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη ανέφερε ότι εκπρόσωποι από τη διχασμένη ανατολική και δυτική Λιβύη συμφώνησαν στη διαδικασία διορισμού διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ένα βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης σχετικά με τον έλεγχο των εσόδων από πετρέλαιο της χώρας που έχει διαταράξει τις εξαγωγές.
Οι εξαγωγές αργού της Λιβύης ήταν κατά μέσο όρο περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο, από πάνω από 1 εκατομμύριο bpd τον Αύγουστο, δείχνουν τα στοιχεία.
Ωστόσο, τα νέα για ένα νέο κινεζικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας περιόρισαν τις περαιτέρω απώλειες. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκαν την Πέμπτη να πραγματοποιήσουν «απαραίτητες δημοσιονομικές δαπάνες» για να επιτύχουν τον φετινό στόχο οικονομικής ανάπτυξης κατά περίπου 5%, αναγνωρίζοντας νέα προβλήματα και αυξάνοντας τις προσδοκίες της αγοράς για νέα κίνητρα πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 2,81% στα 67,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 2,57% στα 71,03 δολάρια το βαρέλι.
Υποχωρεί το φυσικό αέριο
Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,752% στα 36,665 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,64% στα 2.701,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 2,76% στα 32,903 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 2,10% στα 4,5835 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1151 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,41% στο 1,3377 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8335 βρετανική λίρα ανά ευρώ.