25.5 C
Athens
September 21, 2024
Image default
POLITICS

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή διαπραγμάτευση στην ΚE για Συνέδριο, κάλπες και υποψήφιους – Σφήνα Παππά στους νέους συσχετισμούς

Έτοιμοι να βάλουν από την αρχή όλα τα όπλα τους στο τραπέζι είναι αποφασισμένοι οι τρεις μηχανισμοί στην ΚΕ στο σκληρό παζάρι που ανοίγει για το χρόνο των εκλογών και το χαρακτήρα του Συνεδρίου.

Οι «100» ανακοινώνουν υποψήφιο

Ανάμεσα στις δυο προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για κάλπες σε τρεις μήνες που προτείνουν οι 100 ή fast track διαδικασίες που προτείνει η πλευρά Πολάκη – Κασσελάκη, έρχεται μια ακόμη αυτή του Νίκου Παππά που θα διαδραματίσει όπως όλα δείχνουν βασικό παράγοντα στο συσχετισμό που θα διαμορφωθεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Νίκος Παππάς.

Σκληρή γραμμή από τους «100»

Οι «100» προσέρχονται στη συνεδρίαση αποφασισμένοι να περάσουν στην ψηφοφορία τον συμφωνημένο οδικό χάρτη για Έκτακτο Συνέδριο που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες, θα επικαιροποιήσει τις θέσεις του κόμματος και θα ορίσει τις κάλπες στις 24 Νοεμβρίου.

Ο δρόμος όπως επιμένουν και θα σταθούν σύμφωνα με πληροφορίες αποφασιστικά σε αυτό θα πρέπει να είναι όσο πιο καθαρός γίνεται για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις και ανατροπές των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων. Σκέψεις που είναι πάντα πάνω στο τραπέζι από την πλευρά των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη ο οποίος ανακοινώνει και από Δευτέρα την υποψηφιότητά στον ένα χρόνο από την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτέρα ανακοινώνεται ο υποψήφιος των «100»

Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι για τους «100» δεν είναι άλλο από την εξεύρεση υποψήφιου και αυτό καθίσταται επιτακτικό από τη Δευτέρα οπότε και θα πρέπει να δοθεί «χρίσμα».

Η εσωκομματική σύγκρουση είναι τόσο σκληρή που οποιαδήποτε κωλυσιεργία σε αυτό το θέμα μόνο λαβές δίνει στο στρατόπεδο του πρώην προέδρου για να εγείρει ζητήματα, όπως το κενό εξουσίας και το «πραξικόπημα της κουκούλας» που τον κήρυξε έκπτωτο αλλά και την ανατροπή των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων από το ίδιο το Συνέδριο.

Από Δευτέρα επιμένουν να λένε τα στελέχη των «100» ότι θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος που θα στηρίξουν, με τον Σωκράτη Φάμελλο για σημαντική μερίδα της ομάδας αυτής να είναι αυτή την ώρα το φαβορί για το χρίσμα.

Στη μέση ο Σωκράτης Φάμελλος.

Μέχρι τέλους ο Παππάς για το καταστατικό

Στις νέες ισορροπίες που αναζητούνται η πρόταση του Νίκου Παππά όπως την εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες και στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψηφοφορία που θα επικυρώσει τον οδικό χάρτη, τις προϋποθέσεις για τις υποψηφιότητες και το χαρακτήρα του Συνεδρίου.

«Αν κάνουμε απλώς μια προεδρική εκλογή χωρίς να συζητήσουμε και να αποφανθούμε επί του καταστατικού είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή» στον επόμενο πρόεδρο διαμηνύει ο κ. Παππάς ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να το «πάει μέχρι τέλους».

Ο κ. Παππάς τονίζει σε συνομιλητές του και έχει διαμηνύσει και στα αρμόδια όργανα ότι δεν πρέπει να πεταχτεί η δουλειά που έγινε από την επιτροπή καταστατικού και η οποία βρήκε κοινό έδαφος μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδων.

Οι προτάσεις του κ. Κασσελάκη στον πυρήνα τους είχαν απορριφθεί ενώ είχε χαιρετήσει και την εισήγηση της επιτροπής καταστατικού που δεν αποδέχτηκε την κατάργηση της ΚΕ και των οργανώσεων μελών και των νομαρχιακών επιτροπών αλλά και μια σειρά άλλων εισηγήσεων του πρώην προέδρου.

Ο κ. Παππάς πάντως έχει ταχθεί μαζί με άλλα στελέχη όπως η κα Σβρίγκου και ο Πάνος Ρήγας υπέρ των ολοκληρωμένων διαδικασιών που προβλέπει το καταστατικό, στο οποίο συνηγορούν και οι «100».

Επομένως η ικανοποίηση της δικής του πρότασης θα καθορίσει και την ψηφοφορία ανάλογα και με το πόσα μέλη της ΚΕ συντάσσονται μαζί του.

Χρονοδιάγραμμα Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης προσέρχεται στη συνεδρίαση με κατατεθειμένη πλατφόρμα για κάλπες αρχές Νοεμβρίου.

Αλλά δεν περιορίζεται εκεί και ζητά ουσιαστικά ένα Συνέδριο το οποίο θα είναι μεν έκτακτο αλλά θα έχει χαρακτήρα διαρκούς.

Να μην εκλεγούν νέοι σύνεδροι δηλαδή για να τρέξει η διαδικασία τάχιστα με επικύρωση μόνο των υποψηφιοτήτων και κάλπες ένα μήνα νωρίτερα.

Σε αυτή τη γραμμή συντάσσεται το στρατόπεδο Κασσελάκη και δημιουργεί έναν εντελώς διαφορετικό συσχετισμό σε σχέση με την τελευταία ΚΕ, όταν η πλευρά Πολάκη μαζί με την πλειοψηφία υπερψήφιζε την μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Επιμένει ο Σπίρτζης στους «κόφτες»

Κορυφαία και έμπειρα στελέχη πάντως, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, τραβούν το σχοινί απέναντι στις επιδιώξεις του πρώην προέδρου να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες και ζητούν να μπουν ξανά όροι και προϋποθέσεις για τους υποψηφίους δείχνοντας ευθέως στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εκείνος που θα επαναφέρει το ζήτημα της κατάθεσης στο κόμμα του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε και ελεγχθεί ακόμη επισήμως παρά το ότι έχει κατατεθεί στη Βουλή.

«Δεν νοείται αριστερό κόμμα χωρίς διαφάνεια» αναφέρουν στελέχη που συντάσσονται με τη θέση του κ. Σπίρτζη.

Related posts

Η επιστροφή του Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια – Οι προσδοκίες από τις δύο πλευρές

banks1

ΚΚΕ: Ολομέτωπη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών το ν/σ Πιερρακάκη

banks1

Νίκος Δένδιας: Το μήνυμα του για τα «Σεπτεμβριανά»

Κακοκαιρία Daniel: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

banks1

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς θα διενεργηθούν – Αναλυτικά όλες οι αλλαγές

banks

Ο Μητσοτάκης αποκαλύπτει τι τατουάζ θα έκανε – Τι είπε για τη σχέση του με τη σύζυγό του, Μαρέβα

banks1