21.3 C
Athens
September 24, 2024
Image default
COMODITIES

Τα επιτόκια… νικούν τη μειωμένη ζήτηση και ανεβάζουν το πετρέλαιο

Τα επιτόκια… νικούν τη μειωμένη ζήτηση και ανεβάζουν το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν μικρή άνοδο τη Δευτέρα (23/9), μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα και τη μείωση της προσφοράς αργού στις ΗΠΑ μετά τον τυφώνα Francine, που αντισταθμίζουν την ασθενέστερη ζήτηση από τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου, την Κίνα.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και να σηματοδοτήσει περαιτέρω μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους, αν και η ασθενέστερη ζήτηση από την Κίνα περιορίζει την ανοδική πορεία, δήλωσε ο Χαράλαμπος Πισσουρός, ανώτερος επενδυτικός αναλυτής στη χρηματιστηριακή XM. .

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ αυξήθηκαν περισσότερο από 4% την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι τα απογοητευτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και γενικότερα της ευρωζώνης μπορεί να αυξήσουν πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε απότομα και απροσδόκητα αυτόν τον μήνα, καθώς ο κυρίαρχος κλάδος υπηρεσιών του μπλοκ έμεινε στάσιμος, ενώ η ύφεση στη μεταποίηση επιταχύνθηκε.

Οι οικονομικές προοπτικές στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή πετρελαίου, περιορίζουν περαιτέρω τα κέρδη.

«Υπήρχε κάποια ελπίδα νωρίτερα σήμερα το πρωί ότι κάποια πρόσθετη κινεζική νομισματική ώθηση είναι πιθανή βραχυπρόθεσμα, αλλά τα τελευταία στοιχεία για τον PMI στην Ευρώπη άλλαξαν το κλίμα της αγοράς από θετικό σε αρνητικό», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Θα περίμενα ότι το πετρέλαιο θα επωφεληθεί αυτή την εβδομάδα από μια μεγάλη πτώση του αργού στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των αυξημένων εξαγωγών», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να περιορίσει την περιφερειακή προσφορά.

«Η αγορά θα μπορούσε να συνεχίσει να αντιδρά στις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή καθώς συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι αυξημένες ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση που διαταράσσει τις περιφερειακές προμήθειες πετρελαίου θα μπορούσε να προσθέσει ανοδική πίεση στην αγορά», εκτίμησε ο αναλυτής της BDSwiss, Μάζεν Σαλχάμπ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,41% στα 71,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ τι μπρεντ κερδίζει 0,35% στα 73,94 δολάρια το βαρέλι.

Ενισχύεται το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,659% στα 35,360 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,06% στα 2.647,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,54% στα 31,027 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,55% στα 4,3185 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,37% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1122 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,07% στο 1,3312 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8356 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #Λίρα #ευρώ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Βουτιά στην τιμή του κακάο λόγω προβλέψεων για βροχοπτώσεις

banks

Άνοδος για πετρέλαιο και φυσικό αέριο «περιμένοντας» τις ΗΠΑ

banks

Απώλειες για πετρέλαιο και αέριο-Ζήτηση, αποθέματα και επιτόκια στο επίκεντρο

banks

Φρένο της Μόσχας στον αγωγό φυσικού αερίου με την Κίνα

banks

Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο με φόντο τα αποθέματα

banks

Για πρώτη φορά μία ράβδος χρυσού αξίζει 1 εκατ. δολ.

banks