29.4 C
Athens
September 27, 2024
Image default
POLITICS

Τετ α τετ Γεραπετρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Κινέζο ομόλογο του Wang Yi, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Κίνα και η Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να συνεργάζονται καθημερινά τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος και η Ελλάδα εκλεγμένο μέλος για τη διετία 2025-26. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Διμερής συνεργασία

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών διαπίστωσαν το εξαιρετικό επίπεδο διμερούς συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και υπογράμμισαν τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι οποίοι συνδέουν δύο λαούς που είναι συνεχιστές μεγάλων αρχαίων πολιτισμών.

Στις συνομιλίες εξετάστηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας και διαπιστώθηκε το σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων. Εν προκειμένω οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Yi επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να εργαστούν για την εμβάθυνσή της ελληνοκινεζικής οικονομικής συνεργασίας, αξιοποιώντας δυνατότητες συνεργειών σε τομείς όπως η ναυτιλία, η πράσινη μετάβαση και ο τουρισμός.

Επενδυτικό περιβάλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον της Ελληνικής οικονομίας, η οποία προσφέρει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Ιδιαίτερα υπογράμμισε την ποιότητα των ελληνικών αγαθών και προϊόντων που η Ελλάδα επιθυμεί να εξάγει στις κινεζικές αγορές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, στη συνέχεια, τη σημασία των επαφών μεταξύ των λαών, αναφέροντας ότι οι Κινέζοι τουρίστες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Αμφότεροι οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν, τέλος, προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων στο Πεκίνο και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Related posts

Τατάρ: Δύσκολο να βρεθεί λύση με τον Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό

banks

Φίλης: Δεν ήρθαμε ως κομήτες – Δεν έχουμε lifestyle ψηφοδέλτιο

banks

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ

banks

Κυπριακό: Ο Γκουτέρες συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης

banks

Σε περιδίνηση o ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το συνέδριο – Συνεδριάζει ξανά η Πολιτική Γραμματεία

banks1

Μέση Ανατολή: Οι κρυφοί στόχοι του Ερντογάν και η αντίδραση των αραβικών κρατών

banks