25.4 C
Athens
July 27, 2024
Image default
COVER STORY

Τι θα σημαίνει για τους δανειολήπτες η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Θετικά νέα περιμένουν τους δανειολήπτες από το μέτωπο των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς, ακόμη και αν δεν δουν όλοι άμεση επίδραση στη δόση του δανείου τους εντός του 2024, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πολυπόθητη νομισματική χαλάρωση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία είδαν πριν λίγες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας, ως πιθανότερο σενάριο προκρίνεται η πρώτη μείωση να συντελεστεί τον Ιούνιο, ενώ στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις ακόμη για άμεση αποκλιμάκωση. Το “χέρι” της ΕΚΤ για έναρξη του καθοδικού κύκλου στα επιτόκια να οπλίσει η ταχύτερη από το αναμενόμενο μείωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στην επίδραση που θα έχει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στους Έλληνες δανειολήπτες, αυτή εξαρτάται από την κατηγορία δανείου που αποπληρώνει ένας οφειλέτης, καθώς και από τον χρόνο κατά τον οποίο εκταμιεύτηκε το δάνειο.

Για τους υφιστάμενους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι εγχώριες τράπεζες έχουν παρατείνει έως τον Απρίλιο του 2025 το δίχτυ προστασίας για τους συνεπείς δανειολήπτες, το “πάγωμα” δηλαδή του Euribor που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο του 2023 για να προστατέψει τους οφειλέτες από τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.Το επιτόκιο για τα δάνεια αυτά έχει “παγώσει” στα επίπεδα του 2,70% για όσα συνδέονται με Euribor 1 μήνα, του 2,85% για Euribor 3 μηνών και για Saron 1,20% για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Το μέτρο αφορά σε όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, καθώς και στα ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια που αποπληρώνονται, τα οποία εκταμιεύτηκαν πριν από το 2023.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο έκτακτο μέτρο έχουν ενταχθεί 422.000 δανειακές συμβάσεις στεγαστικών δανείων, συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.

Για τους νέους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, και συγκεκριμένα κυμαινόμενου επιτοκίου, η διαφορά από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι ορατή από την πρώτη κιόλας δόση. Ο λόγος είναι ότι τα εν λόγω δάνεια συνδέονται με Euribor, το οποίο θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης λογικά εντός του καλοκαιριού. Δεδομένου δε ότι στα στεγαστικά δάνεια καταβάλλονται πρώτα οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο, η διαφορά θα είναι ακόμη πιο αισθητή για όσους βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους.

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν το Capital.gr ότι η μείωση θα είναι ορατή αμέσως στους δανειολήπτες, καθώς θα μετακυλιστεί κατά ποσό ίσο με τη μείωση από την ΕΚΤ. Όσον αφορά στα επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες στη στεγαστική πίστη, αυτά διαμορφώνονται στα επίπεδα του 4% για σταθερό επιτόκιο 10ετίας, ενώ όλες σχεδόν οι τράπεζες προωθούν προϊόν στεγαστικής πίστης με σταθερό τριετίας και επιτόκιο λίγο πάνω από το 3%.

Στην περίπτωση, βέβαια, που το στεγαστικό δάνειο έχει ληφθεί με σταθερό επιτόκιο, είναι αυτονόητο ότι η μηνιαία δόση δεν θα μεταβληθεί για τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νέοι δανειολήπτες εξακολουθούν να προτιμούν σταθερό επιτόκιο, τουλάχιστον για 5-10 χρόνια, παρά την προσδοκώμενη σημαντική αποκλιμάκωση του Euribor τους επόμενους μήνες.

Κάθε άλλη κατηγορία δανείων, όπως καταναλωτικά ή επιχειρηματικά, τα οποία είναι -συνήθως- κυμαινόμενου επιτοκίου θα επηρεαστούν αναλογικά από τις μειώσεις στα επιτόκια του ευρώ, βλέποντας τη δόση του δανείου τους να αποκλιμακώνεται σταθερά τους επόμενους μήνες -ή και χρόνια.

Δεδομένου ότι η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών, δεν αποκλείεται από το 4% όπου βρίσκεται σήμερα να μειωθεί κατά 130 ή και περισσότερες μονάδες βάσης το επόμενο 12μηνο.

Related posts

Τράπεζες: Ενστάσεις για το νέο πτωχευτικό

banks

Γ. Στουρνάρας: Είμαστε κοντά στο τέλος της ανόδου των επιτοκίων

banks1

Deutsche Bank:Τι περιμένει από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

banks

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: H επόμενη μέρα και τα «δώρα» του Ταμείου Ανάπτυξης

banks

Tράπεζες:Το σχέδιο για την μείωση του δείκτη NPEs στο 20%

banks

Alpha Bank: Ισχυρή δυναμική της αγοράς ακινήτων την τελευταία τριετία

banks