15.3 C
Athens
April 1, 2023
Image default
WORLD

Τι συνέβη με την Silicon Valley Bank

Κύμα πανικού στο διεθνές οικοσύστημα των startup και τους τεχνολογικούς κύκλους έχει προκαλέσει από χτες Πέμπτη μία τράπεζα ελάχιστα γνωστή έξω από τη Σίλικον Βάλεϊ, με τις πιέσεις να μεταδίδονται στις τραπεζικές μετοχές ανά τον πλανήτη.

Το πρακτορείο Bloomberg συμπυκνώνει όσα γνωρίζουμε για την  Silicon Valley Bank (SVB), της οποίας η αιφνιδιαστική αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει σημαντικές απώλειες στο χαρτοφυλάκιό της προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Τι συμβαίνει στη SVB

Τα “βάσανα” της SVB, με έδρα τη Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, ξεκίνησαν αφότου η μητρική της SVB Financial Group ανακοίνωσε ότι προέβη στην πώληση χρεογράφων αξίας 21 δισ. δολαρίων από το χαρτοφυλάκιό της και δήλωσε ότι προχωρά επίσης σε πώληση μετοχών αξίας 2,25 δισ. προκειμένου να στηρίξει τα οικονομικά της. Μία κίνηση που σύμφωνα με τους αναλυτές προέκυψε από τις υψηλές εκροές καταθέσεων που είδε λόγω της ευρύτερης ύφεσης στον κλάδο των startup. Επιπλέον, η SVB προέβλεψε και μεγάλη πτώση στα καθαρά της έσοδα από τόκους.

Όλα αυτά τρόμαξαν αρκετά μεγάλα Venture Capital funds (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) μεταξύ των οποίων την Founders Fund του Πίτερ Τιλ, την Coatue Management και την Union Square Ventures, τα οποία σύμφωνα με πηγές ζήτησαν από τις επιχειρήσεις των χαρτοφυλακίων τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στην τράπεζα και να σηκώσουν τα μετρητά τους.

Άλλες εταιρείες VC ζήτησαν από τις επιχειρήσεις τους να μεταφέρουν τουλάχιστον κάποιο μέρος των μετρητών τους από την τράπεζα, ενώ ορισμένες έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την SVB.

Ποιες ήταν οι επιπτώσεις στην SVB

Η μετοχή της SVB “γκρεμίστηκε” με -60% χτες Πέμπτη και συνεχίζει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σήμερα με απώλειες 40%, ενώ τα ομόλογά της σημείωσαν επίσης πτώση ρεκόρ.

Ο CEO της SVB, Γκρεγκ Μπέκερ, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών Venture Capital, ζητώντας τους να “παραμείνουν ψύχραιμοι” προσπαθώντας να αποφευχθεί το  bank run στην τράπεζα.

Πώς εξαπλώθηκε ο αντίκτυπος των προβλημάτων της SVB

Οι αναταράξεις στην SVB συνέπεσαν με το ξαφνικό κλείσιμο της “κρυπτο-τράπεζας” Silvergate Capital, με το δίδυμο σοκ να μεταδίδεται στον τραπεζικό κλάδο ωθώντας στο “κόκκινο” τις μετοχές του. Χαρακτηριστικό είναι ότι τραπεζικός δείκτης KBW Bank της Wall Street σημείωσε χτες βουτιά 7,7% – τη μεγαλύτερη που έχει εμφανίσει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια.

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase, είδαν τους τίτλους τους να σημειώνουν απώλειες τουλάχιστον 5%, ενώ στον ίδιο δρόμο ακολούθησαν σήμερα οι μετοχές των ασιατικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ποιοι είναι οι πελάτες της SVB

Η SVB είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με την startup σκηνή των ΗΠΑ, ως η μοναδική εισηγμένη τράπεζα που επικεντρώνεται στη Silicon Valley και στις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, συνεργάζεται με σχεδόν τις μισές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από Venture Capital  των ΗΠΑ καθώς και με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης με υποστήριξη VC που εισήχθησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο πέρυσι.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ονομάτων που έχει εξυπηρετήσει συγκατελέγονται οι Pinterest, Shopify και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike Holdings.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την SVB αναζητούν άλλους δανειστές για να τα τοποθετήσουν, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά άλλες τράπεζες που ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν από τις αναταράξεις. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί όταν ανοίξει σήμερα η Wall Street, ενώ ενδεικτικό είναι ότι ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν πρότεινε τη διάσωση της SVB από το αμερικανικό κράτος.

Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο

Το χειρότερο σενάριο για οποιαδήποτε τράπεζα είναι να καταλήξει με ανεπαρκή για να λειτουργήσει μετρητά ή να υποστεί απώλειες που θα εξαϋλώσουν τα κεφάλαιά της, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να πουλήσουν την τράπεζα  σε κάποιο ισχυρότερο ανταγωνιστή ή να την κλείσουν. Ωστόσο, η πώληση μετοχών της SVB αναμένεται ότι θα βοηθήσει για να αποφευχθεί αυτό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Related posts

Βουλγαρία: Εκ νέου κάλπες την άνοιξη – Οι πέμπτες βουλευτικές από το 2021

banks

Επίτροπος Γιόχανσον: Απειλή σοβαρή όσο η τρομοκρατία το οργανωμένο έγκλημα

banks

Τσεχία-Εκλογές: Ο απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ φαίνεται να επικρατεί του πρώην πρωθυπουργού Μπάμπις

banks

Ουκρανία: Τουλάχιστον 7 νεκροί από πυρκαγιά σε κτίριο στην Κριμαία

banks

Πρώην υπουργός του Ισημερινού, καταδικασμένη για διαφθορά, κατέφυγε στη Βενεζουέλα

banks

Η Ουάσινγκτον εμμένει στην εκτίμηση της Βαρσοβίας ότι η χθεσινή έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο

banks