Τουρισμός: Ξεπερασμένο το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα» – Η αυθεντικότητα το ζητούμενο από τους τουρίστες

Το στοιχείο της αυθεντικότητας αναδεικνύεται ως το κρίσιμο ζητούμενο από τον τουριστικό κλάδο στην Κεντρική Μακεδονία απέναντι στο ξεπερασμένο σε σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη γενιά Ζ- μοντέλο «Ήλιος – Θάλασσα».

Το συμπέρασμα προκύπτει από ειδική μελέτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τουρισμού και προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο συμμετοχικό εργαστήριο με το οικοσύστημα τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, από το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα ερεθίσματα των επισκεπτών από τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τα κοινωνικά δίκτυα θέτουν τον τουριστικό κλάδο μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία απαιτεί τολμηρές και καινοτόμες απαντήσεις από τους επαγγελματίες του χώρου.

Περιορισμοί από το κλασικό μοντέλο

Στην Κεντρική Μακεδονία ο τουρισμός συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό του περιφερειακού ΑΕΠ, με τη Χαλκιδική να κρατά τα σκήπτρα ως ο δημοφιλέστερος προορισμός της και η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα σε γαλάζιες σημαίες πανελλαδικά για το 2025. Ωστόσο, το κλασικό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» φέρνει μαζί του την πρόκληση της έντονης εποχικότητας, η οποία περιορίζει ασφυκτικά την τουριστική περίοδο.

«Μια ουσιαστική απάντηση σε αυτό το φαινόμενο αποτελεί η στρατηγική ενίσχυση των λεγόμενων “shoulder seasons” – δηλαδή της άνοιξης και του φθινοπώρου -που πλαισιώνουν την αιχμή του καλοκαιριού, ενώ ο οινοτουρισμός, ο περιπατητικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ο τουρισμός τρίτης ηλικίας αποτελούν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να αμβλύνουν την εποχικότητα στην περιοχή», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού πρακτορείου “People of the World”, Αλέξανδρος Κατσόπουλος στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων του One Stop Liaison Office της ΠΚΜ.

 Κομβική η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών

Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης του One Stop Liaison Office και τα συμπεράσματα του συμμετοχικού εργαστηρίου με το οικοσύστημα τουρισμού που συνδιοργάνωσε ο Μηχανισμός και το «Δίκτυο ΣΠΕΙΡΑ+» (σύμπραξη των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας των ΕΚΕΤΑ, ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), συγκλίνουν προς ένα κοινό συμπέρασμα: η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών συνιστά κομβική πρόκληση.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τουρισμού φαίνεται να επηρεάζεται από ένα σύνθετο πλέγμα παραγόντων. Οι καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις, το υψηλό κόστος των επενδύσεων, η επιφυλακτικότητα του ανθρώπινου δυναμικού απέναντι στην αλλαγή, αλλά και η προσκόλληση των πελατών σε παραδοσιακές διαδικασίες, λειτουργούν ως τροχοπέδη για τη μέση επιχείρηση.

Ωστόσο, μέσα στο οικοσύστημα της εν λόγω έρευνας κρύβεται ένας «ψηφιακός θησαυρός», με ώριμες καινοτόμες εφαρμογές που αναμένουν να αξιοποιηθούν. Το ειδικό εργαστήριο που συνδιοργάνωσαν το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους φορείς του «Δικτύου ΣΠΕΙΡΑ +» αποτέλεσε το βήμα για την αποκάλυψη πρότυπων λύσεων από ερευνητές και τεχνοβλαστούς των οργανισμών / μελών του «Δικτύου ΣΠΕΙΡΑ+» που παρευρέθηκαν και παρουσίασαν τις προτάσεις τους.

Λύσεις πράσινης και ψηφιακής μετάβασης

Προς την κατεύθυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ο ερευνητικός συνεργάτης του Ε.Κ.Ε.Τ.Α.-ΙΠΤΗΛ (Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) από το εργαστήριο VARLAB, Θάνος Τσακίρης, ανέδειξε τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (AR/VR) και άλλων immersive technologies (τεχνολογίες εμβύθισης), για βιωματική πρόσβαση στον πολιτισμό, ενώ ο Ανδρέας Καργάκος, CEO της εταιρείας “OZZIE ROBOTICS” και βοηθός έρευνας στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α./ΙΠΤΗΛ, παρουσίασε το αυτόνομο ρομπότ OzzieXL που είναι έτοιμο να αναβαθμίσει την εξυπηρέτηση σε τουριστικές υποδομές.

Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα ΙΠΠΑΛΟΣ του ΔΙ.ΠΑ.Ε. (Δρ. Γεώργιος Μίνος, Καθηγητής, Δρ. Θεόδωρος Κοσμάνης, Καθηγητής, Δρ. Δημήτριος Τζιουρτζιούμης, Επίκουρος Καθηγητής) ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο των προηγμένων υποβρύχιων οχημάτων (ROVs) μέσα από μια ολοκληρωμένη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση για τη θωράκιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαφανή διαχείριση και την ανάδειξη των παράκτιων περιοχών.

Καινοτόμες λύσεις για την ανακύκλωση νερού σε ξενοδοχεία, οι οποίες μειώνουν δραστικά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντίνος Πλάκας, Κύριος Ερευνητής ΕΚΕΤΑ, και CEO της εταιρείας-τεχνοβλαστός «AQUARTIUM IKE».

Την τουριστική κάρτα Θεσσαλονίκης με τεχνολογία blockchain (Thessaloniki Tourism Blockchain) παρουσίασε ο Δρ. Σπύρος Αβδημιώτης, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και υποδιευθυντής του εργαστηρίου TourLab. «Η κάρτα αυτή λειτουργεί ως ένα “έξυπνο” ψηφιακό διαβατήριο, για διάφορες τουριστικές δραστηριότητες με τις οποίες είναι συνδεδεμένη, προσφέροντας παράλληλα εκπτώσεις και ειδικές προσφορές, ενώ κάθε συναλλαγή καταγράφεται με ασφάλεια», εξήγησε.

Στην ανάγκη ανάγκη δημιουργίας Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (Destination Management Organizations- DMO), που θα αποτελέσουν φορείς-κλειδιά για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη μεθοδική καθοδήγηση του τουριστικού κλάδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο Δρ. Αβδημιώτης.

Παρά την πλούσια προσφορά έτοιμων τεχνολογικών εφαρμογών και την επιτακτική ανάγκη των επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό, όπως επισημάνθηκε στο εργαστήριο, το χάσμα μεταξύ έρευνας και αγοράς παραμένει αισθητό και η γεφύρωσή του αποτελεί μια σύνθετη πρόκληση, με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου να προτείνουν συγκεκριμένες στρατηγικές διεξόδους. Προς αυτή την κατεύθυνση αναδείχθηκε η δυναμική των συνεργατικών σχηματισμών (clusters), που επιτρέπουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενώσουν δυνάμεις, να επιμερίσουν το κόστος της καινοτομίας και να επενδύσουν από κοινού σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης που θα ήταν απρόσιτες σε μεμονωμένο επίπεδο.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Λιβανέζικα ΜΜΕ: Το Ισραήλ κατεδαφίζει κτίρια στο νότιο Λίβανο

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε περαιτέρω κατεδαφίσεις σήμερα στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ, στο νότιο Λίβανο όπου ισχύει εκεχειρία. "Ο ισραηλινός εχθρός επαναλαμβάνει τις επιχειρήσεις του για την ανατίναξη σπιτιών με δυναμίτη στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ", αναφέρει το NNA, επισημαίνοντας ότι κατεδαφίσεις έγιναν και σε άλλες παραμεθόριες πόλεις όπου

Axios: Ο Τραμπ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο εν μέσω νέας κρίσης στο Ορμούζ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε το Σάββατο έκτακτη συνεδρίαση στο Λευκό Οίκο, μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν και τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το CNN και το Axios. Η ανακοίνωση του Ιράν για το νέο κλείσιμο του Στενού, καθώς και οι πολλαπλές

Φρουροί Επανάστασης: Προειδοποιούν πλοία και το Ναυτικό των ΗΠΑ να μην πλησιάζουν τα Στενά του Ορμούζ γιατί θα στοχοποιηθούν

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν μήνυμα των Φρουρών της Επανάστασης, με το οποίο διατάζουν τα πλοία να μην απομακρύνονται από τα αγκυροβόλια τους, προειδοποιώντας τα ταυτόχρονα ότι αν πλησιάσουν τα Στενά του Ορμούζ, αυτό θα θεωρηθεί συνεργασία με τον "Εχθρό". Παράλληλα στο μήνυμα τους οι Φρουροί της Επανάστασης, λένε ότι τα πλοία και οι ιδιοκτήτες

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Το κείμενο των ΗΠΑ για την εκεχειρία “δεν έχει καμία πρακτική σηµασία, είναι προσβολή για τη χώρα μας”

Ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, σε δήλωση που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι της οργάνωσης, ανέφερε ότι το έγγραφο που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο χαρακτήρισε ως κείμενο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ "δεν έχει καμία πρακτική σηµασία, αλλά αποτελεί προσβολή για τη χώρα μας".

Ιρανός υφ. Εξωτερικών: Το Ιράν δεν είναι έτοιμο για περαιτέρω άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για έναν νέο γύρο απευθείας συνομιλιών με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press, επειδή η Ουάσινγκτον αρνείται να εγκαταλείψει αυτό που αποκάλεσε "μαξιμαλιστικές" απαιτήσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ ανέφερε επίσης στο AP ότι η Τεχεράνη δεν θα παραδώσει το εμπλουτισμένο ουράνιό

Το Περού ανέβαλε συμφωνία 2 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για την αγορά F-16

Οι ΗΠΑ άσκησαν κριτική κατά του Περού, αφού η Λίμα ακύρωσε την τελετή υπογραφής σύμβασης για την προμήθεια μαχητικών F-16 της Lockheed Martin, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Περού, Μπέρνι Ναβάρο, δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι θα χρησιμοποιούσε "κάθε διαθέσιμο εργαλείο" εναντίον εκείνων που "συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ με κακή πίστη

Η ρωσική Rosatom δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Rosatom είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν και ότι η εταιρεία παρακολουθεί στενά την πρόοδο των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν.

Ιρανός αξιωματούχος: Θα δοθεί προτεραιότητα στα πλοία που πληρώνουν για τη διέλευση από το Ορμούζ

Το Ιράν θα δώσει προτεραιότητα στα πλοία που καταβάλλουν το αντίτιμο για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος στο CNN το Σάββατο. "Δεδομένου του περιορισμού στον αριθμό των πλοίων που θα επιτρέπεται να διέρχονται, το Ιράν αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στα πλοία που ανταποκρίνονται ταχύτερα στα νέα πρωτόκολλα του Στενού του

Related Articles

Popular Categories