Sunday, May 18, 2025
24.2 C
Athens

Τουρκία: Αφαίρεση τουρκικής ιθαγένειας και δήμευση περιουσίας από όσους εντάχθηκαν στον ισραηλινό στρατό συζητά η Εθνοσυνέλευση

Δεκτή έγινε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση να συζητηθεί στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου που αφαιρεί την τουρκική ιθαγένεια και δημεύει την περιουσία τους στην Τουρκία από πολίτες που έχουν παράλληλα και ισραηλινή ιθαγένεια και υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό.

Την πρόταση κατέθεσε το μικρό ακραίο ισλαμιστικό κόμμα Huda-Par, το οποίο στις περυσινές προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του Huda-Par, Ζεκεριγιά Γιαπιτζιόγλου, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση δήλωσε ότι η πρόταση του κόμματός του “προβλέπει ότι οι δολοφόνοι που διαπράττουν γενοκτονία, ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, θα δικάζονται και θα τιμωρούνται στην Τουρκία και ότι όσοι μεταξύ των πολιτών με διπλή ιθαγένεια δεν συμμορφώνονται με το κάλεσμα για “επιστροφή στην πατρίδα” θα στερούνται την ιθαγένειά τους εντός τριών μηνών και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα δημεύονται”.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι “χιλιάδες άτομα με τουρκική υπηκοότητα συμμετέχουν ουσιαστικά στη γενοκτονία του σιωνιστικού Ισραήλ στη Γάζα. Πληροφορίες αναφέρθηκαν στον Τύπο ότι τουλάχιστον 4 χιλιάδες άτομα με τουρκικά διαβατήρια πήγαν στη Γάζα και συμμετείχαν πράγματι στο έγκλημα της γενοκτονίας”.

Την πρόταση για τη διεξαγωγή συζήτησης επί του σχεδίου νόμου στήριξαν με την ψήφο τους οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Υπέρ της πρότασης ψήφισαν επίσης και τα έτερα ισλαμιστικά κόμματα, το Κόμμα Ευημερίας του Φατίχ Ερμπακάν και το Κόμμα της Ευτυχίας.

Αντιθέτως, καταψήφισε το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μουράτ Εμίρ, να δηλώνει ότι πρόκειται “για ένα εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο θέμα”. Τόνισε ότι κανείς που θέλει να αποκαλείται άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί “την απάνθρωπη σφαγή που ισοδυναμεί με γενοκτονία στη Γάζα”, ωστόσο είπε “δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε μια ομιλία εδώ με βάση ειδήσεις που βασίζονται σε ασαφή στοιχεία” και υποστήριξε ότι “η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, υπάρχει υπουργείο Εσωτερικών στην Τουρκία, το AKP κυβερνά την Τουρκία”. Υποστήριξε ακόμη ότι εάν κάποιος από την Τουρκία πήγε με διαβατήριο της Δημοκρατίας της Τουρκίας και διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί μέτρα.

Το σχέδιο νόμου του Huda-Par μπήκε στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το προσεχές διάστημα.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE