Το αιγυπτιακό σχέδιο για τη Γάζα, με το οποίο το Κάιρο απαντά στην αμφιλεγόμενη πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια “Ριβιέρα” της Μέσης Ανατολής θέλει να αντικαταστήσει τη Χαμάς με προσωρινά όργανα που θα ελέγχονται από αραβικά, μουσουλμανικά και δυτικά κράτη, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Reuters.
Το αιγυπτιακό όραμα για τη Γάζα, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου την Τρίτη, δεν διευκρινίζει αν η πρόταση θα εφαρμοστεί πριν ή μετά από οποιαδήποτε μόνιμη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
Το ποιος θα διοικήσει τη Γάζα μετά τη σύγκρουση παραμένει το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του θύλακα.
Η Χαμάς έχει μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα οποιασδήποτε πρότασης που θα επιβληθεί στους Παλαιστίνιους από άλλα κράτη.
Το σχέδιο του Καΐρου δεν αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα, όπως το ποιος θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Γάζας, δεν περιγράφει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας, ούτε εξηγεί πώς θα εκδιωχθεί μια ένοπλη ομάδα τόσο ισχυρή όσο η Χαμάς.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό σχέδιο, μια Αποστολή Διακυβερνητικής Βοήθειας θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα για μια απροσδιόριστη προσωρινή περίοδο και θα είναι υπεύθυνη για την ανθρωπιστική βοήθεια και την έναρξη της ανοικοδόμησης της ρημαγμένης από τον πόλεμο περιοχής.
“Δεν θα υπάρξει σημαντική διεθνής χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση της Γάζας, εάν η Χαμάς παραμείνει το κυρίαρχο και ένοπλο πολιτικό στοιχείο [στη Γάζα] που ελέγχει την τοπική διακυβέρνηση”, αναφέρεται στην εισαγωγή περιγράφει τους στόχους του αιγυπτιακού σχεδίου.
Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα αραβικά κράτη του Κόλπου προσπαθούν εδώ και σχεδόν ένα μήνα να διαμορφώσουν μια διπλωματική απάντηση στο σχέδιο του Τραμπ. Έχουν προταθεί διάφορες ιδέες, με την αιγυπτιακή να θεωρείται η επικρατέστερη.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση δεν έχει γνώση της αιγυπτιακής πρότασης.
“Η επόμενη μέρα στη Γάζα πρέπει να αποφασιστεί μόνο από τους Παλαιστίνιους”, είπε.
“Η Χαμάς απορρίπτει κάθε προσπάθεια επιβολής σχεδίων ή οποιασδήποτε μορφής μη παλαιστινιακής διοίκησης ή την παρουσία οποιωνδήποτε ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας”.
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κυβερνά τον θύλακα από το 2007.