
Η πρόσκαιρη ασάφεια στο θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και η αβεβαιότητα στις πολιτικές εξελίξεις σε μια προεκλογική χρόνια ενισχύουν την μεταβλητότητα στην χρηματιστηριακή αγορά.
Πολλοί επενδυτές ειδικά από το εξωτερικό φαίνεται να «ποντάρουν» σε αρνητικές εξελίξεις χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «καούν».
Όπως δείχνουν οι κινήσεις τους μετά την Πρωτοχρονιά, στο στόχαστρό τους έχουν ξεκάθαρα μπει η Eurobank και η Alpha Bank.
Το τραπεζικό sell-off που έχει οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά ωθώντας και τις μετοχές των περισσότερων τραπεζικών μετοχών σε ιστορικά χαμηλά επίσης, φαίνεται πως ευνοεί τις επιλογές των shorts. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθούν οι “υπεύθυνοι” για την κατάρρευση τους στο ταμπλό – οι θέσεις του φτάνουν μόλις το 5,84% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του κλάδου η οποία διαμορφώνεται στα 3,6 δισ. ευρώ – ωστόσο βάζουν το… λιθαράκι τους στην ενίσχυση των ανησυχιών και της αβεβαιότητας γύρω από τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βρετανικό hedge fund Oceanwood Capital Management, προχώρησε την περασμένη Πέμπτη 17 Ιανουαρίου και ενώ το sell-off του κλάδου χτυπούσε “κόκκινο”, σε νέα αύξηση των short θέσεών του στην μετοχή της Eurobank και στο0,65% επί των μετοχών της από το 0,51% που τις είχε αυξήσει μόλις τρεις μέρες πριν (14 Ιανουαρίου).
Το Lansdowne αύξησε εκ νέου τα shorts του και στην μετοχή της Alpha Bank στις 16 Ιανουαρίου, στο 0,83%, ενώ μια ημέρα νωρίτερα τα είχε ήδη αυξήσει στο 0,75% ενώ σχεδόν ταυτόχρονα προχώρησε σε αύξηση των shorts του στην Eurobank, μία ήμερα νωρίτερα και στις 16 Ιανουαρίου, στο 1,62% από 1,52% που τα είχε αυξήσει την αμέσως προηγούμενη ημέρα (15 Ιανουαρίου).
Τις μεγαλύτερες short θέσεις συνεχίζει να συγκεντρώνει η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες φτάνουν το 2,74% και ακολουθεί η Eurobank με 2,27% και η Alpha Bank με 0,83% Σε ότι φορά την Εθνική Τράπεζα, από τον Δεκέμβριο τα shorts φαίνεται να έχουν υποχωρήσει κάτω από το ποσοστό που θεωρείται “σημαντικό” για να καταγραφεί ( 0,5%).
Την περασμένη εβδομάδα η πτώση των μετοχών των τραπεζών μέσα σε πέντε συνεδριάσεις έφτασε το 20%. Εδώ και λίγες ημέρες τα funds αυξάνουν συνεχώς τα shorts τους στον τραπεζικό κλάδο, κτίζοντας ολοένα και καινούργιες θέσεις, θυμίζοντας έτσι μέρες του καταστροφικού 2018 όταν ο κλάδος βίωσε ισχυρότατες πιέσεις η οποίες έφθασαν στον βαθμό της κατάρρευσης, με τη “βουτιά” να αγγίζει ακόμα το 80%.
Οι αναλυτές βλέποντας αυτές τις έντονες ρευστοποιήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, εξηγώντας πως όσοι επενδυτές επιλέγουν να βγουν από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών σημαίνει πως δεν βλέπουν κάποιο ορατό κόστος από αυτή τους την κίνηση. Όπως επισημαίνουν, οι επενδυτές δεν φαίνεται να εκτιμούν πως στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει κάτι θετικό για την οικονομία, τα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν προχωρούν, η απαισιοδοξία γύρω από τον κλάδο αλλά και τις προοπτικές των ελληνικών assets είναι διάχυτη, ενώ και ο θολός πολιτικός ορίζοντας ενισχύει την αβεβαιότητα, η οποία είναι και το “συστατικό” που μισούν περισσότερο οι επενδυτές.
Η ανησυχία για την άμεση και δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων τραπεζικών δανείων είναι έκδηλη από όλες τις πλευρές. Ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μόλις προ ολίγων ημερών, συνέστησε εμμέσως πλην σαφώς «μετρημένες» αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει διπλή ρύθμιση 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά πράσινο φως από την Κομισιόν δεν έχει ακόμα δοθεί.
Οι εξελίξεις στην οικονομία
Στις αποκρατικοποιήσεις, οι καθυστερήσεις είναι δεδομένες όπως άλλωστε και στον στόχο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Όλα αυτά αλλά και οι υποχρεώσεις μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, μέτωπο στο οποίο κυβερνητική πηγή την περασμένη Παρασκευή προδιέγραψε νέες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση μόνιμων γενικών διευθυντών στο δημόσιο, μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ αύριο, μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τη συνεδρίαση του Eurogroup (σήμερα, χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα), έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η «ετυμηγορία» της Κομισιόν αναμένεται επισήμως στις 27 Φεβρουαρίου, όταν οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί στη δημοσιότητα μια ακόμα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία θα διαπιστώνεται η ύπαρξη «μακροοικονομικών ανισορροπιών» στην ελληνική οικονομία, με την απαίτηση λήψης διορθωτικών μέτρων. Οι «ανισορροπίες» αυτές εντοπίζονται κυρίως στο μέτωπο της ανεργίας, του υψηλού δημόσιου χρέους αλλά και στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους υπό το βάρος των κόκκινων τραπεζικών δανείων.
Στο μεσοδιάστημα, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει να αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση ομολόγων. Παρότι το cash buffer των 26 δισ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα αναμονής, πληροφορίες από πηγές της αγοράς αναφέρουν διεργασίες άμεσης έκδοσης πενταετών ομολόγων της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
Με τα σημερινά δεδομένα και με τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε φθίνουσα τροχιά τις τελευταίες ημέρες, εκτιμάται πως μια τέτοια έκδοση θα έβγαινε με απόδοση της τάξεως του 3,55%-3,65%. «Κλειδωμένες» αποφάσεις δεν υπάρχουν και τα σχέδια μπορεί να «συγκρατηθούν», αναλόγως των εξελίξεων. c1bc5878