Το Ιράν αξιώνει οι ΗΠΑ να δεχτούν “όλους” τους όρους του για να ξανανοίξει το Ορμούζ

Το στενό του Ορμούζ, πλέον το σημαντικότερο διακύβευμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, θα παραμείνει κλειστό όσο η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται “όλους” τους όρους που θέτει η Τεχεράνη, επέμειναν το σαββατοκύριακο οι Φρουροί της Επανάστασης, μοιάζοντας να διαγράφουν όποιες ελπίδες υπήρχαν για ταχεία επίλυση της σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Υποβαθμίζοντας τις ιρανικές απαιτήσεις, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios χθες ότι οι ΗΠΑ παραμένουν “διακριτικές” και περιορίζονται να “παρατηρούν το Ιράν με τον καλπάζοντα πληθωρισμό του” και την οικονομία του σε “πολύ κακή κατάσταση”, σε βαθμό που κατ’ αυτόν εγείρεται κίνδυνος να μην μπορεί να καταβάλλει μισθούς στους στρατιωτικούς του.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου τον Ιούλιο αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών στον Κόλπο ο οποίος, πάντα κατά τον αμερικανό πρόεδρο, επέτεινε την οικονομική κρίση στο Ιράν.

“Θα φέρει αποτέλεσμα. Πάντα φέρνει αποτέλεσμα”, έκρινε ο ρεπουμπλικάνος, που έχει πολλαπλασιάσει τις αντιφατικές δηλώσεις για τον πόλεμο. “Είναι σαν παρτίδα σκακιού”, πρόσθεσε.

Στην καρδιά της σύγκρουσης βρίσκεται πλέον το στενό του Ορμούζ, που έκλεισε η Τεχεράνη και οι ισχυροί Φρουροί της Επανάστασης τόνισαν πως θεωρούν “θέατρο του πολέμου κι όχι μόνο θαλάσσια οδό”.

“Η τρέχουσα στρατηγική μας είναι να διατηρήσουμε αυτό το στενό κλειστό ωσότου ο εχθρός να αποδεχτεί όλους τους όρους μας”, συνόψισαν.

Πολύ πάνω ακόμη κι από τα ζητήματα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και των πυραύλων του Ιράν, που επικαλέστηκε –μεταξύ άλλων– όταν εξαπέλυε την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στα τέλη Φεβρουαρίου, το να ανοίξει ξανά αυτό το πέρασμα ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο υδρογονανθράκων αποτελεί την προτεραιότητα υπ’ αριθμόν 1 για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες ημέρες επαναλάμβανε ότι οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις για αυτό πήγαιναν πολύ καλά και ότι θα ξανάνοιγε άμεσα.

Όμως οι όροι που έθεσε προχθές Σάββατο η Τεχεράνη πιθανόν οδηγούν σε νέο μπραντεφέρ: οι ΗΠΑ πρέπει να “βάλουν οριστικά τέλος στον πόλεμο και στην επιθετικότητα” εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Υεμένη και στο Ιράκ, να προχωρήσουν στην άρση του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών, στην άρση των οικονομικών κυρώσεων και να αποδεσμεύσουν “χωρίς όρους” τα παγωμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία.

Πολλές από αυτές τις διευθετήσεις πάντως περιέχονταν ήδη στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δυο κρατών στα μέσα Ιουνίου, κι υποτίθεται πως άνοιξε τον δρόμο για να διεξαχθούν ευρύτερες διαπραγματεύσεις, ενώ επέτρεψε να ανοίξει για μερικές ημέρες το στενό και να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου, προτού η διαδικασία εκτροχιαστεί.

Ενώ έχουν αποκαλυφθεί διαφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ στο πλαίσιο του πολέμου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε χθες στην πτυχή που αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, λέγοντας πως “με συμφωνία ή χωρίς”, η Ισλαμική Δημοκρατία, ορκισμένος εχθρός του εβραϊκού κράτους, “δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα”.

“Μισο-διαπραγματευόμαστε”

Διαψεύδοντας για ακόμη μια φορά ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον –όπως έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ο αμερικανός πρόεδρος– ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε λόγο χθες περί “ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω ενδιάμεσων”.

“Δεν θα μιλούσα για διαπραγμάτευση. Θα μιλούσα για ανταλλαγή μηνυμάτων”, σημείωσε ο Αμπάς Αραγτσί. Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνέχισης των συνομιλιών όσο δεν σταματούν “οι αμερικανικές παραβιάσεις” της καταρχήν συμφωνίας, του λεγόμενου μνημονίου κατανόησης του Ισλαμαμπάντ.

Το Ιράν τονίζει πως δεν κάνει διάλογο παρά μόνο με το Ομάν, το σουλτανάτο στην άλλη πλευρά του Ορμούζ, για να οριστεί το μελλοντικό δρομολόγιο των πλοίων που θα το διασχίζουν. Οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται στην “τελική φάση” τους, επανέλαβε ο κ. Αραγτσί.

“Μισο-διαπραγματευόμαστε μαζί τους”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξή του στον Axios.

Η Τεχεράνη αρνείται την επιστροφή στο status quo ante, στην προπολεμική κατάσταση, κι εννοεί να επιβάλλει τέλη για παρεχόμενες υπηρεσίες στο Ορμούζ, παρά τη ρητή εναντίωση των ΗΠΑ.

Παύση των βομβαρδισμών

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έχουν ανασταλεί εδώ και πάνω από μια εβδομάδα· ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ορίσει ως προϋπόθεση για την αναστολή αυτή το κλείσιμο “συμφωνίας” για να ανοίξει το στενό και “γρήγορα”.

Σε άλλο μέτωπο του πολέμου, που μόλις ξανάνοιξε, το υεμενίτικο κίνημα Ανσαραλά, γνωστό επίσης με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι έπληξε με drones διυλιστήριο του σαουδαραβικού κολοσσού του πετρελαϊκού τομέα ARAMCO στην Ερυθρά θάλασσα.

Το Ριάντ, που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη υεμενίτικη κυβέρνηση στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών, ανακοίνωσε ότι πυρκαγιά –την αιτία της οποίας δεν ξεκαθάρισε– τέθηκε υπό έλεγχο επιτόπου.

Οι Χούθι εκτόξευσαν επίσης βαλλιστικούς πυραύλους κι έστειλαν μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα εναντίον “στρατευμάτων του σαουδάραβα εχθρού και αποθήκες όπλων στην περιοχή όπου βρίσκεται η Μόκα”, λιμάνι στη νότια Υεμένη· σύμφωνα με ιατρική πηγή, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, στρατιωτικοί, καθώς και άμαχοι.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια συγκριτικής ηρεμίας, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τον Ιούλιο, καθώς άνοιξε νέο κεφάλαιο στην περιφερειακή ανάφλεξη έπειτα από τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου.

Οι Χούθι ανακοίνωσαν κατόπιν αποκλεισμό των σαουδαραβικών πλοίων και λιμανιών στην Ερυθρά θάλασσα, που προσέλαβε ακόμη μεγαλύτερη σημασία για το εμπόριο υδρογονανθράκων μετά την παράλυση του Ορμούζ. Έπληξαν επίσης επανειλημμένα το σουνιτικό βασίλειο, για πρώτη φορά έπειτα από την κατάπαυση του πυρός που είχε διαπραγματευτεί ο ΟΗΕ το 2022 και τηρείτο παρότι τυπικά η ισχύς της είχε εκπνεύσει.

Η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΠΑ, που μπήκε επανειλημμένα στο στόχαστρο του Ιράν κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπέγραψε την Παρασκευή συμφωνία με το Πακιστάν και την Τουρκία που προβλέπει αμοιβαία άμυνα.

-

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: «Όχι» σε 13η σύνταξη, 13ο μισθό – Τι είπε για κουμπαρά και παλαιότερη πρόταση της Φώφης Γεννηματά

Κατηγορηματικός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την επαναφορά 13ης σύνταξης και 13ου μισθού εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου της 90ής ΔΕΘ στις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ερωτηθείς ειδικότερα για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση απορρίπτει μέτρα όπως η 13η σύνταξη, ο πρωθυπουργός απάντησε

«Η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία»

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο κόστος δανεισμού της χώρας και στη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός επέλεξε ως χαρακτηριστικό δείκτη της αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία το γεγονός ότι η χώρα δανείζεται πλέον με χαμηλότερο κόστος από

90η ΔΕΘ: Πώς «διάβασε» η αγορά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν

«Ναι μεν, αλλά»: η φράση αυτή συνοψίζει κατά κανόνα την υποδοχή που είχαν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την 90η ΔΕΘ σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα οι φορείς της αγοράς, οι οποίοι σχολιάζουν πως δεν ήταν η ολοκληρωμένη απάντηση που περίμεναν. Οι μικρομεσαίοι ανέμεναν παρεμβάσεις που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα και θα τους βοηθούσαν

Απ. Τζιτζικώστας: «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι το κόστος ενέργειας θα βελτιωθεί» – Στήριξη στη βιομηχανία

Την εκτίμηση ότι οι πιέσεις στο ενεργειακό κόστος δύσκολα θα υποχωρήσουν το επόμενο διάστημα εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, Απόστολος Τζιτζικώστας, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στην 90ή ΔΕΘ. «Δεν σας κρύβω και δεν μπορώ να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι το ζήτημα ειδικά

Νικηφορίδης (Imperial Brands): Η συμμαχία κράτους – επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος

Με αφορμή τα 45 χρόνια της στην ελληνική αγορά, η Imperial Brands Hellas άνοιξε τη φετινή της παρουσία στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με μια σειρά δημόσιων συζητήσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας. Στην πρώτη από αυτές, φιλοξένησε στο περίπτερό της τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος συζήτησε

Λίβανος: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότο

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων σε ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας, με το Ισραήλ να δηλώνει ότι εξαπέλυσε επιδρομές έπειτα από επίθεση της Χεζμπολάχ, σε μια νέα κλιμάκωση παρά την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Το υπουργείο έκανε λόγο για δύο θανάτους στη Ναμπατίγε ελ-Φάουκα και για

Μητσοτάκης: Μπορούμε να διανέμουμε «μέρισμα ανάπτυξης» – «Όχι» στη μείωση του ΦΠΑ

Στη δημοσιονομική συνέπεια και στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ, ενώ απέκλεισε τη γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ ως απάντηση στην ακρίβεια. «Η χώρα είναι σε θέση να διανέμει ένα μέρισμα ανάπτυξης επειδή το επιτρέπει η απόδοση της ελληνικής

Κ. Κυρανάκης: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί παίρνουν ζωή – Από το 2027 νέα τρένα, περισσότερη κίνηση και επενδύσεις

«Οι σταθμοί παίρνουν ζωή», τόνισε ο Κυρανάκης, περιγράφοντας τη νέα εποχή που διαμορφώνεται για την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας «Οι σταθμοί παίρνουν ζωή», τόνισε ο γραμματέας της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης, περιγράφοντας τη νέα εποχή που διαμορφώνεται για την αξιοποίηση της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, με αιχμή τους μεγάλους σταθμούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του

Related Articles

Popular Categories