Tuesday, April 29, 2025
15.8 C
Athens

Το μεγαλύτερο διήμερο sell off στην ιστορία της Wall Street

Το μεγαλύτερο διήμερο sell off στην ιστορία της Wall Street

Περίπου 11,1 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν κάνει φτερά από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ από τις 17 Ιανουαρίου, την Παρασκευή πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ορκιστεί και ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του, σύμφωνα με στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Περίπου 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό χάθηκαν μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή 3 και 4 Απριλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διήμερη εξάλειψη της αξίας των μετόχων στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία του marketwatch.com.

Οι μετοχές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων γιγάντων όπως η Apple και η Amazon, υποχώρησαν, ρίχνοντας τον Nasdaq Composite κάτω από 20% από το υψηλό του μέσου Δεκεμβρίου και εισάγοντας τον δείκτη σε «bear market».

Την Παρασκευή, ο Δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 2.231,07 μονάδες, ή 5,5%, φτάνοντας τις 38.314,86 μονάδες την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 1.679 μονάδων την Πέμπτη και φέρνει την υποχώρηση από το ρεκόρ του σε σχεδόν 15%.

Οι μετοχές της Apple, κατασκευαστή του iPhone, υποχώρησαν κατά 7%, φέρνοντας τις απώλειές της για την εβδομάδα στο 13%. Η Nvidia, που θεωρείται ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, υποχώρησε 7%, ενώ η Tesla κατέγραψε πτώση 10%. Και οι τρεις εταιρείες έχουν μεγάλα παραρτήματα στην Κίνα και είναι μεταξύ των πιο επηρεασμένων από τους αντεπιθετικούς δασμούς του Πεκίνου.

Εκτός του τομέα της τεχνολογίας, η Boeing και η Caterpillar — μεγάλες εξαγωγείς στην Κίνα — οδήγησαν τον Dow χαμηλότερα, με πτώση 9% και 6% αντίστοιχα.

Ανάλογη εικόνα και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 έπεσε 8,4%, ενώ ο FTSE 100 του ΗΒ υποχώρησε 7%. Ο ασιατικός δείκτης MSCI έπεσε 4,5%.

Φυσικά δεν έμεινε αλώβητη και η Ελλάδα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταρρέει ουσιαστικά την Παρασκευή (4/4) με απώλειες 4,8%. Έτσι, μέσα στην εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν στο 8% και τη μεγαλύτερη ζημιά την υπέστησαν οι τράπεζες.

O Τραμπ βέβαια παραμένει… αγέρωχος και δηλώνει σίγουρος πως “η εγχείρηση πέτυχε και σύντομα ο ασθενής (αμερικανική οικονομία) θα επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ”.

#Wall_Street #SELL_OFF #ΗΠΑ #μετοχές #Τραμπ #δασμοί

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE