22.3 C
Athens
September 21, 2024
Image default
RED LOANS

Το ξέρετε ότι είστε προγραμματισμένοι να είστε φτωχοί;

Το ξέρετε ότι είστε προγραμματισμένοι να είστε φτωχοί;

Στη σημερινή κοινωνία, πολλοί άνθρωποι φέρουν εν αγνοία τους ορισμένες πεποιθήσεις και συνήθειες που εμποδίζουν την οικονομική τους πρόοδο. Από το εκπαιδευτικό σύστημα έως τα πολιτιστικά πρότυπα, μια σειρά επιρροών κατευθύνει διακριτικά τους ανθρώπους προς τις δημοσιονομικές συμπεριφορές και αποφάσεις που συχνά καταλήγουν σε  αγώνες οικονομικής επιβίωσης και όχι σε ευημερία

Είναι σαν ένα αόρατο σενάριο να καθοδηγεί τις ενέργειές τους, επηρεάζοντάς τους να κάνουν επιλογές που τους εμποδίζουν να επιτύχουν παράγοντας πλούτο. Σε αυτό το άρθρο, θα ξεσκεπάσουμε αυτές τις βαθιά ριζωμένες αφηγήσεις και συμπεριφορές, βοηθώντας σας να τις αναγνωρίσετε και να τις ανατρέψετε ώστε να ανοίξετε το δρόμο για το ταξίδι σας προς την οικονομική παιδεία και την ελευθερία στο να δημιουργείτε πλούτο. 

“Επιτρέψτε’ μου να σας δείξω πώς να μεταβείτε από μια νοοτροπία έλλειψης σε μια νοοτροπία αφθονίας.

Ας εξετάσουμε τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προγραμματίζονται να είναι φτωχοί.

  • Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητη

Από μικρή ηλικία, πολλοί από εμάς ενθαρρύνονται να δίνουν προτεραιότητα σε θέματα όπως τα μαθηματικά, τα θρησκευτικά, τη χημεία  και τη λογοτεχνία έναντι του χρηματοοικονομικού γραμματισμού. Αυτός ο κοινωνικός προγραμματισμός υποδηλώνει ότι η χρηματοοικονομική παιδεία δεν είναι απαραίτητη ή πολύτιμη όσο αυτοί οι παραδοσιακοί τομείς σπουδών. Βιβλίο οικονομίας ΔΕΝ υπάρχει. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι εισέρχονται στην ενηλικίωση χωρίς να κατανοούν κρίσιμες οικονομικές έννοιες όπως ο προϋπολογισμός με τα έσοδα και τα έξοδα, την επένδυση ή τη κατανόηση της πίστωσης. Αυτή η έλλειψη οικονομικών γνώσεων καθιστά πιο δύσκολη τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων για τα χρήματα, οδηγώντας πολλούς σε οικονομικές δυσκολίες που μπορούν να αποφευχθούν. Κι όμως η κατανόηση των χρημάτων – πώς να τα διαχειριστείτε, να τα επενδύσετε και να τα αναπτύξετε – είναι θεμελιώδης για την επίτευξη οικονομικής ασφάλειας και πλούτου.

  • Συνηγορία υπέρ της ασφάλειας εργασίας έναντι της επιχειρηματικότητας

Η κοινωνία συχνά υποστηρίζει ότι η επιδίωξη μιας παραδοσιακής σταδιοδρομίας παρέχει περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα από το να εμπλακεί κάποιος  στην επιχειρηματικότητα. Αυτός ο προγραμματισμός ξεκινά νωρίς, με τα εκπαιδευτικά συστήματα να δίνουν έμφαση στην προετοιμασία θέσεων εργασίας έναντι της δημιουργίας επιχειρήσεων. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την αντιληπτή ασφάλεια ενός σταθερού μισθού έναντι των αβέβαιων ανταμοιβών της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα επιτρέπει απεριόριστες δυνατότητες κερδών και τη δημιουργία περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να χτίσουν το πλαίσιο για έναν μακροπρόθεσμο πλούτο.

Η αγκαλιά του επιχειρηματικού ταξιδιού, παρά τους κινδύνους του, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανεξαρτησία πέρα από αυτό που συνήθως προσφέρει η παραδοσιακή απασχόληση. Τα σχολεία εκπαιδεύουν τους ανθρώπους να γίνουν εργαζόμενοι και τους διδάσκουν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ο μόνος δρόμος. Τα σχολεία πουλάνε το προϊόν της εκπαίδευσης τους. Τα πτυχία που παρέχουν θέσεις εργασίας μόνο για τη διδασκαλία του αντικειμένου δεν είναι μονοπάτια σταδιοδρομίας, είναι σχήμα Ponzi (ο όρος «Σχήμα Πόντσι» αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών). 

 Ο πλούτος προέρχεται από τη δημιουργία αγαθών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων που αναζητούνται από τους καταναλωτές καθημερινά  στην αγορά. Οι εργαζόμενοι δημιουργούν πλούτο για τους εργοδότες τους. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δημιουργούν πλούτο για τον εαυτό τους και τους επενδυτές τους.

  • Η ενθάρρυνση της άμεσης  ικανοποίησης πέρα από την καθυστερημένη ικανοποίηση

Είμαστε προγραμματισμένοι να επιθυμούμε και να επιδιώκουμε την άμεση χρηματική ή μη ικανοποίηση, η οποία συχνά μπορεί να έχει το κόστος της οικονομικής μας υγείας. Αυτή η νοοτροπία οδηγεί σε παρορμητικές αγορές, καταναλωτικό χρέος, τζόγο και παραμέληση του μακροπρόθεσμου οικονομικού σχεδιασμού. Αποθαρρύνει την πρακτική της αποταμίευσης, της επένδυσης και της αναμονής να τεθούν σε ισχύ τα οφέλη των σύνθετων κερδών.

 Πάρτε για παράδειγμα το διαδικτυακό τζόγο όπου όλοι πάνε για το γρήγορο πλούτο δίχως να βλέπουν τη τεράστια παγίδα που είναι φυσικά η καθημερινή αφαίμαξη χρημάτων από τις τσέπες τους. Κι όμως οι Έλληνες  ποντάραν το απίστευτο νούμερο των  29,2 δισ. ευρώ σε τυχερά παιχνίδια, ενώ μόλις το  τελευταίο οκτάμηνο, έπαιξαν το απολύτως εξωφρενικό ποσό των 22,7 δισ. ευρώ σε διαδικτυακό τζόγο. Για να καταλάβετε τι γίνεται εκεί απλά να αναφέρουμε ότι τζίρος του διαδικτυακού τζόγου «εκτινάχθηκε» στα 22,7  δισ. ευρώ το 8μηνο, από μόλις 2 δισ. ευρώ το 2015. Είναι περιττό να αναφέρουμε που πάνε όλα αυτά τα χρήματα. Φυσικά και ΟΧΙ σε όσους τζογάρουν. 

  Η πρακτική της καθυστερημένης ικανοποίησης, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλούτου και μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα. Αν το ποσό που ρίχνατε στο τζόγο το επενδύατε σε μετοχικές αξίες που δίνουν σημαντική μερισματική απόδοση θα φτάνατε μετά από κάποια χρόνια  στο σημείο της οικονομικής ανεξαρτησίας. Αλλά φυσικά ποιος το θέλει αυτό; Αλήθεια ποιος θέλει να ξυπνήσετε. ΟΧΙ οι εταιρείες τζόγου που κερδίζουν εις βάρος σας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ  αν ξοδεύετε περισσότερα από όσα βγάζετε, θα είστε πάντα φτωχοί ανεξάρτητα από το πόσα κερδίζετε. 

  • Ενστάλαξη φόβου για τους μη υπολογισμένους κινδύνους

Από την παιδική μας ηλικία, πολλοί από εμάς είμαστε προετοιμασμένοι να αποφεύγουμε να παίρνουμε ρίσκα. Μας έχουν μάθει να αναζητούμε σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να περιορίσει την προθυμία μας να αναλάβουμε  οικονομικούς κινδύνους, όπως η έναρξη μιας επιχείρησης ή ακόμα και μιας σταδιακής επένδυσης στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, αυτά τα εγχειρήματα, αν και “επικίνδυνα”, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο. Η υπέρβαση του φόβου του υπολογιζόμενου κινδύνου είναι συχνά ένα κρίσιμο βήμα προς την οικονομική ελευθερία. Ο δρόμος προς τον πλούτο είναι στρωμένος με τη συνεχή ανάληψη ευφυών, υπολογισμένων κινδύνων προς όφελός σας. 

  • Διάδοση μιας νοοτροπίας σπανιότητας πάνω από μια νοοτροπία αφθονίας

Η κουλτούρα μας συχνά διαδίδει μια νοοτροπία σπανιότητας, υποδηλώνοντας ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και ότι το κέρδος ενός ατόμου είναι απώλεια ενός άλλου. Αυτός ο προγραμματισμός μας επηρεάζει να βλέπουμε τον πλούτο ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, το οποίο μπορεί να περιορίσει τις φιλοδοξίες μας και να μας αποθαρρύνει από την επιδίωξη οικονομικής επιτυχίας. Αντίθετα, μια νοοτροπία αφθονίας, που βλέπει τον πλούτο ως κάτι που μπορεί να δημιουργηθεί και να επεκταθεί, μας ανοίγει σε νέες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη. Η απελευθέρωση από τη νοοτροπία της σπανιότητας είναι απαραίτητη για να αγκαλιάσουμε τις δυνατότητες για οικονομική αφθονία.

  • Η συχνή διδασκαλία ότι η ιδιοκτησία σπιτιού είναι η απόλυτη επένδυση

Ένα τυπικό κομμάτι του οικονομικού προγραμματισμού είναι η πεποίθηση ότι η ιδιοκτησία ενός σπιτιού συμβολίζει την οικονομική επιτυχία. Ενώ η ιδιοκτησία κατοικίας μπορεί να αποτελεί συστατικό ενός υγιούς οικονομικού σχεδίου, ΔΕΝ είναι ο επενδυτικός χρυσός κανόνας που συχνά φαίνεται ότι είναι. Τα σπίτια έχουν συνεχές αυξανόμενο κόστος και η τελική αξία τους δεν είναι αυτή που αναμένουμε.  Αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική έμφαση στην ιδιοκτησία σπιτιού σε βάρος άλλων επενδυτικών ευκαιριών. Η κατανόηση ότι ο πλούτος μπορεί να προέλθει από διάφορες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου και ισχυρού χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου. Ένα σπίτι είναι μια υποχρέωση όταν πρέπει να πληρώσετε ένα μηνιαίο κόστος δανείου και συντήρησης. γίνεται περιουσιακό στοιχείο μόνο όταν το πουλάς για κέρδος.

  • Αποθαρρύνοντας τη συνεχή μάθηση και τη βελτίωση των δεξιοτήτων

Η αντίληψη ότι η μάθηση σταματά μετά την επίσημη εκπαίδευση μπορεί να βάλει σε στασιμότητα την προσωπική και οικονομική μας ανάπτυξη. Στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό και τεχνολογικό τοπίο, η συνεχής μάθηση και η βελτίωση των δεξιοτήτων είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Ωστόσο, ο προγραμματισμός που λαμβάνουμε πολλοί από εμάς αποθαρρύνει αυτή την επιδίωξη, υπονοώντας ότι η μάθηση είναι μόνο για τους νέους ή για όσους σπουδάζουν. Η υιοθέτηση της δια βίου μάθησης μπορεί να ενισχύσει την αξία μας στην αγορά, να αυξήσει τις δυνατότητες κερδών μας και να μας προσφέρει τα εργαλεία για να πλοηγηθούμε στο εξελισσόμενο οικονομικό τοπίο. Η εκπαίδευση δεν χρειάζεται να είναι στους ακαδημαϊκούς για να αλλάξει η ζωή σας και η αυτοεκπαίδευση δεν ήταν ποτέ ευκολότερη στα προσωπικά οικονομικά, τις επενδύσεις και την οικοδόμηση μιας επιχείρησης.

  • Περίεργη αποφυγή συζήτησης για τα χρήματα και τα οικονομικά

Τα χρήματα συχνά θεωρούνται ταμπού και πολλοί είναι προγραμματισμένοι να αποφεύγουν να το συζητούν. Αυτή η επιβεβλημένη σιωπή μπορεί να μας εμποδίσει να αναζητήσουμε συμβουλές, να μάθουμε από τις εμπειρίες των άλλων και να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων. Διαιωνίζει επίσης την έλλειψη χρηματοοικονομικής παιδείας, καθώς μας στερούνται ευκαιρίες να μάθουμε ο ένας από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του άλλου. Η ενθάρρυνση ανοιχτών και ειλικρινών συζητήσεων για τα χρήματα μπορεί να βοηθήσει να σπάσει αυτός ο κύκλος και να προωθήσει καλύτερες οικονομικές συνήθειες.

  • Διάδοση αρνητικών αντιλήψεων για τον πλούτο και τους πλούσιους ανθρώπους

Τα αρνητικά στερεότυπα για τους πλούσιους είναι κοινά στην κοινωνία μας. Συχνά είμαστε εκτεθειμένοι σε αφηγήσεις που απεικονίζουν τα πλούσια άτομα ως άπληστα, διεφθαρμένα ή ηθικά χρεοκοπημένα. Αυτός ο προγραμματισμός μπορεί να μας αποθαρρύνει από το να επιδιώκουμε τον πλούτο, συνδέοντας την οικονομική επιτυχία με αρνητικά χαρακτηριστικά. Η κατανόηση ότι ο πλούτος και η ηθική δεν αλληλοαποκλείονται και η αναγνώριση των θετικών δυνατοτήτων του πλούτου μπορεί να βοηθήσει στην αμφισβήτηση αυτών των επιβλαβών στερεοτύπων. Οι επιχειρηματίες δημιουργούν τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται οι άνθρωποι, τα προϊόντα που χρησιμοποιούν και τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Όσο και αν δεν μας αρέσει οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

October 28, 2023

Related posts

Ιστορικές οι στιγμές για τους μετόχους των τραπεζών

banks

Γενικός Δείκτης: Ψάχνει τον ανοδικό σύμμαχο

banks

Η διαγραμματική εικόνα των τραπεζών και ο ωσονούπω τραπεζοκίνητος Γενικός Δείκτης

banks

Η επίθεση των ταύρων

banks

Εθνική Τράπεζα: Άυξηση 26% στη καθαρή κερδοφορία

banks

Οι κερδοσκόποι βγήκαν πάλι παγανιά

banks