26.9 C
Athens
June 10, 2023
Image default
POLITICS

Το στοίχημα του ΚΚΕ και το δίλημμα της επόμενης μέρας

Με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων να φτάνει το 99,7% το ΚΚΕ καταγράφει μία σημαντική νίκη. Το ποσοστό του έγραψε 7,23% ενισχυμένο σημαντικά από το 5,3 στις εκλογές του 2019 και οι έδρες του κόμματος ανέβηκαν στις 26 αντί 15 στην προηγούμενη Βουλή.

Στο ΚΚΕ, όπως φάνηκε από την επαφή των στελεχών του κόμματος που έδωσαν τη μάχη της ψήφου κατά την προεκλογική περίοδο, ήρθαν ψηφοφόροι από όλους τους χώρους και κυρίως εργαζόμενοι και νεολαίοι που συναντήθηκαν με τα μέλη του ΚΚΕ στους αγώνες, όπως σημειώνουν στον Περισσό.

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Στην επίσημη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζεται ότι «η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε σημαντικά αστικά κέντρα, στις εργατικές γειτονιές, σε περιοχές που συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής και οικονομικής παραγωγής, η ανάδειξη σε τρίτο κόμμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα. Είναι επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία τα μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, φοιτητές, καθώς και σε νέες παραγωγικές ηλικίες. Το ΚΚΕ θα αποτελέσει τη μοναδική δύναμη εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο παραπέρα συμπόρευσης και ενίσχυσης του Κόμματος μπροστά στις όποιες πολιτικές εξελίξεις».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ που συνεδρίασε τη Δευτέρα, σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών «το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2019-2023, ασκώντας με σταθερότητα αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μέσα στους αγώνες, αλλά και στη Βουλή, αναδεικνύοντας τις ταξικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων».

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε

Και επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «το ΚΚΕ δικαιώθηκε πολιτικά για την πολιτική του στάση την περίοδο 2012-2015 απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι, παρ’ όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, δεν συναίνεσε στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής».

Το ΚΚΕ απαντά και στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «τη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 αποκάλυψε τον χαρακτήρα της κυβερνητικής του πολιτικής ως πολιτική στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την περίφημη «περήφανη διαπραγμάτευση», την εξαπάτηση του λαού με το κάλπικο δίλημμα στο δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015, την ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την προώθηση νέου γύρου αντιλαϊκής επίθεσης.

Ταυτόχρονα, παρ’ όλες τις δυσκολίες, το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο κίνημα πρωτοστάτησαν να μείνει ζωντανή η φλόγα του αγώνα και της πάλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με εργαζόμενους και λαϊκές δυνάμεις που ακολούθησαν τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και άλλα αστικά κόμματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησε την επικράτηση της ΝΔ

Σύμφωνα άλλωστε με την ανακοίνωση του Περισσού «κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε σημαντικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ».

Όπως εκτιμούν οι άνθρωποι του ΚΚΕ, που έκαναν τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος αναγνωρίζουν στους ψηφοφόρους που στήριξαν τους συνδυασμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ψήφους τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ανθρώπους που όπως λένε βρέθηκαν μαζί με τα μέλη του κόμματος στους δρόμους του αγώνα και επέλεξαν συνειδητά την ψήφο τους στο ΚΚΕ.

Όπως τονίζουν τα στελέχη του ΚΚΕ στις τοποθετήσεις τους μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο στόχος είναι το βήμα που έγινε στις εκλογές της Κυριακής να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Το δίλημμα της επόμενης μέρας

Σημειώνουν δε ότι το δίλημμα της επόμενης μέρας είναι ποιος θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ποιος θα  κάνει αντιπολίτευση για τα συμφέροντα του λαού, ζητώντας η ψήφος στο ΚΚΕ να παγιωθεί και να ενισχυθεί.

Για τον Περισσό μεγάλη νίκη θα είναι όχι απλά η διατήρηση του αποτελέσματος χωρίς διαρροές δυνάμεων τη δεύτερη Κυριακή αλλά η περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών που θα επιτρέψει αύξηση των βουλευτών με δεδομένο ότι στις επαναληπτικές εκλογές παύει να ισχύει το αναλογικό σύστημα.

Συναινείς ή ψηφίζεις αντιπολίτευση

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής «το δίλημμα πρέπει να είναι ένα: «Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων». Πραγματική φιλολαϊκή αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι η σοσιαλδημοκρατία ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί.

»Απέναντι σε μια αυτοδύναμη από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ η μόνη δύναμη που θα ορθωθεί είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, που οι θέσεις και η πολιτική του βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση κάθε αστικής πολιτικής, φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής.

»Γιατί το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα βρεθεί απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ όταν οι άλλοι -ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- θα συναινούν, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια στις πιο σημαντικές και εμβληματικές επιλογές της κυβέρνησης τόσο με την ψήφο τους στη Βουλή όσο και με τις τρικλοποδιές στο εργατικό – λαϊκό κίνημα».

Αντισυστημική επιλογή απέναντι στα φασιστικά μορφώματα

Όπως τονίζεται από τον Περισσό  η ψήφος στο ΚΚΕ είναι «η μόνη αντισυστημική επιλογή, αφού με τη δράση του ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή του συστήματος». Και την ίδια στιγμή διαμηνύεται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι «η μοναδική απάντηση στην προσπάθεια αξιοποίησης ως εφεδρείας από το σύστημα διάφορων φασιστικών μορφωμάτων, την ίδια ώρα που, όπως αποδείχθηκε, άλλα κόμματα τους «χαϊδεύουν αυτιά» και τους «ξεπλένουν»».

Τα αστικά κέντρα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στα ποσοστά που συγκέντρωσε το ΚΚΕ στα μεγάλα αστικά καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Αττική.

Και υπογραμμίζουν ότι τα μηνύματα κατά την προεκλογική περίοδο από τον κόσμο έδειχναν στήριξη στο ΚΚΕ γιατί ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ φτάνοντας στο 7,23% πήρε 126.174 ψήφους περισσότερες από το 2019 με συνολικά 425.795 ψηφοφόρους να το εμπιστεύονται την περασμένη Κυριακή.

Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη που του δόθηκε

Από τον Περισσό διαμηνύουν δε ότι «το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη που του δόθηκε και θα του δώσει πάλι ο λαός για να συμβάλει και μέσα στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα για την οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντίστασης στο «έργο» της νέας κυβέρνησης. Ο μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών που εξέλεξε και θα επανεκλέξει το ΚΚΕ σε μια σειρά εκλογικές περιφέρειες σημαίνει νέα στηρίγματα των εργατικών – λαϊκών διεκδικήσεων, περισσότερες φωνές υπεράσπισης και ανάδειξης των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων και μέσα στη Βουλή».

Η μάχη όπως λένε στον Περισσό για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου έχει ήδη ξεκινήσει για το ΚΚΕ, από το βράδυ της Κυριακής και καλούν σε ενίσχυση του κόμματος. Επιμένοντας στο σύνθημα

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας κλιμακώνει την επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

banks

«Σκληρή» εκστρατεία 53 ημερών σε δύο φάσεις – Σήμερα στον Γέρακα, αύριο στον Έβρο ο Μητσοτάκης  

banks

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του λιμενικού – Δείτε βίντεο

banks

ΚΚΕ: Η ΚΕ κατέληξε στο πρόγραμμα δράσης του Κόμματος για το επόμενο διάστημα

banks

Βαρουφάκης: Τον επισκέφθηκε ο Κλέων Γρηγοριάδης στο νοσοκομείο

banks1

Φαρμακευτική κάνναβη: Ποιες τροπολογίες έκανε δεκτές ο Γεωργιάδης και ποιες τροπολογίες απέρριψε

banks