14.9 C
Athens
October 20, 2021
Image default
COVER STORY

Τράπεζες:Μετά τον… Νότο τα προβλήματα ανέβηκαν στην Γερμανία!

Ένας αναλυτής της Deutsche Bank αντιμετώπισε προβλήματα πριν από τις γερμανικές εκλογές επειδή έγραψε κάτι που λίγοι λένε δυνατά: Ο τραπεζικός τομέας της χώρας χρειάζεται σοβαρή μεταρρύθμιση. Η βιομηχανία αγνοήθηκε ως επί το πλείστον για 16 χρόνια από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα είναι υπηρεσιακή μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια νέα ευκαιρία για να ξεκινήσει τις καθυστερημένες διαρθρωτικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα.

Πολλοί Γερμανοί βλέπουν τη χρηματοδότηση ως υπηρέτη της βιομηχανίας και όχι ως βιομηχανία. Αλλά η μετατροπή της Γερμανίας από οικονομία με κινητήρα καύσης σε κάτι κατάλληλο για έναν πιο πράσινο και πιο ψηφιακό κόσμο απαιτεί έναν δυναμικό τραπεζικό τομέα που μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην τεχνολογία και να προσφέρει στους αποταμιευτές καλύτερες επιλογές.

Οι εταιρείες εξαρτώνται περισσότερο από τον τραπεζικό δανεισμό στη Γερμανία από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μικρότερων δανειστών, που επηρεάστηκαν έντονα από τοπικούς πολιτικούς, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση παγιωμένων συμφερόντων και την προστασία αναποτελεσματικών εταιρειών. Οι γερμανικές τράπεζες είναι από τις λιγότερο κερδοφόρες στην Ευρώπη με τις πιο λεπτές κεφαλαιακές βάσεις.

Απορροφούν περισσότερα χρήματα αποταμιευτών από ό, τι οι τράπεζες αλλού, ενώ προσφέρουν χαμηλές αποδόσεις και αφήνουν λιγότερη χρηματοδότηση για τις εταιρείες να αναπτυχθούν μέσω μετοχών και ομολόγων ή κεφαλαίων επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Επίσης, δεν είναι αρκετά ισχυρές για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό εντός της Ευρώπης, πόσο μάλλον στην παγκόσμια σκηνή. Μέχρι να γίνουν, υπάρχει μικρή ελπίδα για προσπάθειες για το άνοιγμα μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να συμβεί αυτό, η ΕΕ δεν θα δημιουργήσει ποτέ ισχυρές και διεθνώς ελκυστικές κεφαλαιαγορές για να αντικαταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως κύριο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Οι αισιόδοξοι θα σημειώσουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς, τον πιθανό επόμενο Καγκελάριο, θέλουν να προωθήσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης – το οποίο θα άνοιγε τα εθνικά σύνορα. Το Κόμμα των Πρασίνων, ο πιθανός συνεργάτης του σε συνασπισμό σε μια νέα κυβέρνηση, έχει παρόμοια ατζέντα. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Θα έπρεπε να έχει οδηγήσει το δρόμο προς την τραπεζική ένωση…

Η μεταρρύθμιση στη Γερμανία πρέπει να ξεκινήσει με ενοποίηση, ειδικά σε επίπεδο μικρών, τοπικών ταμιευτηρίων. Πρέπει επίσης να επιδιώξει τη μείωση του κόστους σε ολόκληρο τον κλάδο περικοπώντας προσωπικό και υποκαταστήματα. Τέλος, πρέπει να τερματίσει την τοπική πολιτική επιρροή σε αυτό που κάνουν οι μικρότερες τράπεζες.

Άλλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν δυσλειτουργικά τραπεζικά συστήματα, αλλά ακόμη και η Ιταλία επιδιώκει μεγάλη αναδιάρθρωση, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλών δανείων της, αν και δεν έχει τελειώσει. Η Γερμανία είναι η λιγότερο μεταρρυθμισμένη αγορά στην Ευρώπη, λέει ο Nicolas Veron από το Ινστιτούτο Peterson για Διεθνή Οικονομικά και το Bruegel.

Μοναδικά, η χώρα διαθέτει πολλές μικρές τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος. Αυτά μπορεί να είναι ατομικά ασήμαντα, αλλά σχηματίζουν ένα τεράστιο αμοιβαία εξαρτώμενο συγκρότημα, ορκισμένο να διασφαλίσει ο ένας τον άλλον σε περιόδους προβλημάτων. Συλλογικά, είναι πρακτικά τόσο μεγάλες όσο η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, η BNP Paribas της Γαλλίας. Το συνολικό ενεργητικό του λεγόμενου Ομίλου Χρηματοοικονομικών Τραπεζών Ταμιευτηρίου ήταν 2,38 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,78 τρισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του 2020, έναντι 2,49 τρισεκατομμυρίων ευρώ της BNP.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Bruegel, τα περισσότερα ταμιευτήρια στη Γερμανία προεδρεύονται από έναν τοπικό εκλεγμένο αξιωματούχο όπως ένας δήμαρχος, γεγονός που τους καθιστά εργαλεία πολιτικής προστασίας. Λειτουργούν επίσης μακριά από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τέτοιοι δανειστές σκορπούν… πόνο μέσω ανθυγιεινού ανταγωνισμού. Ο Andrea Enria, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι επίμονα ασύμφοροι δανειστές μειώνουν τις τιμές των δανείων σε επίπεδα που διαβρώνουν τα κέρδη για όλους, καθιστώντας τον τομέα πιο επικίνδυνο. Μιλούσε για την Ευρώπη σε γενικές γραμμές, αλλά η Γερμανία είναι η πρωταθλήτρια αυτής της πρακτικής.

Ο Γιαν Σίλντμπαχ, ο αναλυτής της Deutsche Bank ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχή, άσκησε μια ειλικρινή και καθαρή κριτική για την εγχώρια αγορά του, επισημαίνοντας ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν τις χειρότερες αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων στην Ευρώπη και το υψηλότερο κόστος ανά ευρώ εσόδων. Επιπλέον, το γεγονός ότι πολλοί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα στις κεφαλαιαγορές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι έχουν αδύναμες κεφαλαιακές βάσεις και αποτελούν «μια μόνιμη, λανθάνουσα απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Γερμανία», έγραψε στα γερμανικά. Δεν πρόσθεσε ότι οι μεγάλες εισηγμένες τράπεζες, όπως η Deutsche, έχουν τόσο κακή εκτίμηση στα χρηματιστήρια που δυσκολεύονται επίσης να συγκεντρώσουν χρήματα.

Αυτό ήταν πολύ άμεσο για τα αφεντικά του σε μια ευαίσθητη στιγμή. Τον χαστούκισαν, τράβηξαν το σημείωμά του και απέρριψαν τις απόψεις του – κάτι που είναι κρίμα γιατί έχει απόλυτο δικιο. 

Για να είμαστε δίκαιοι, μάλλον ντράπηκε τα αφεντικά του επικρίνοντας τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας που δεν κατάφεραν να σταματήσουν αρκετά σκάνδαλα, μερικά από τα οποία αφορούσαν την ίδια τη δική του τράπεζα.

Related posts

Alpha Bank: Η υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αλλάζει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας

banks

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

banks

Τι είπαν οι CEOs των τραπεζών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

banks

Ξεκινούν από σήμερα οι πλειστηριασμοί – 500 μεγάλα ακίνητα στο σφυρί ως το τέλος Μαιου

banks

10.447 νέοι μέτοχοι στις τράπεζες το τελευταίο 3μηνο

banks

Moody’s Θετικές οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

banks