Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών προκαλεί κατακλυσμιαίες στις τραπεζικές εργασίες με αποτέλεσμα στο στόχαστρο να μπαίνει το «γερασμένο» προσωπικό προκειμένου να υπάρξει κενό που θα καλυφθεί από νεότερους εργαζόμενους.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ακόμη κύμα προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου προσωπικού από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις διοικήσεις να ισχυρίζονται ότι προφανώς ο τελικός αριθμός των εργαζομένων δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί στα απαιτούμενα από τα business plans επίπεδα ενώ κάνουν λόγω για στοχευμένα πλέον προγράμματα με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα κυρίως την ανανέωση του προσωπικού με νέες προσλήψεις
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου τα σχετικά προγράμματα από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ θέμα χρόνου εκτιμά η αγορά ότι είναι και η ανακοίνωση αντίστοιχου προγράμματος από την Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι τον συγκεκριμένο χορό άνοιξε στις αρχές του έτους η Eurobank.
Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή τονίζει με αφορμή το νέο κύμα μείωσης προσωπικού στις τράπεζες ότι «οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει, η στόχευση είναι διαφορετική και πλέον το ζητούμενο είναι η ανανέωση του προσωπικού με καταρτισμένα στελέχη καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ριζική μετεξέλιξη του εγχώριου πιστωτικού συστήματος με αιχμή την ψηφιοποιήση και την συμβουλευτική τραπεζική». Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τα σχέδια των τραπεζών να συνεχιστεί η ανανέωση του προσωπικού και τους επόμενους μήνες.
Η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών προκαλεί κατακλυσμιαίες αλλαγές στην φύση των τραπεζικών εργασιών με αποτέλεσμα στο στόχαστρο του νέου τύπου εθελούσιων προγραμμάτων να μπαίνει το λεγόμενο «γερασμένο» προσωπικό – όσοι δηλ. βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης – προκειμένου να υπάρξει κενό που θα καλυφθεί από νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους, και οι οποίοι είναι κατά τεκμήριο περισσότερο εξοικειωμένοι με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Γι’ αυτό οι τράπεζες θα συνοδεύουν κάθε ευκαιρία εθελούσιας μείωσης προσωπικού που θα προκύπτει από εδώ και στο εξής και με επιλεκτικές προσλήψεις, οι οποίες προφανώς και θα γίνονται με κριτήρια επιλογής την δυνατότητα κάλυψης των επαγγελματικών υποχρεώσεων που δημιουργούν οι σύγχρονες τραπεζικές λειτουργίες.
Τα προγράμματα
Με ανώτατο ποσό αποζημίωσης 250.000 ευρώ η Πειραιώς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης για τους εργαζομένους στις κεντρικές υποστηρικτικές μονάδες της Τράπεζας. Εξαιρούνται δηλαδή οι εργαζόμενοι στο Δίκτυο Καταστημάτων και σε πελατειακές μονάδες της Τράπεζας. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους και η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε όσους ενταχθούν το πρόγραμμα δίνεται η επιλογή της άμεσης αποχώρησης ή της αποχώρησης με μακροχρόνια άδεια. Στην πρώτη περίπτωση, ανώτατο ποσό αποζημίωσης είναι 200.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση του sabbatical, το ανώτατο ποσό είναι 250.000 ευρώ.
Η νέα εθελουσία της Πειραιώς εμπεριέχει ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά, καθώς περιλαμβάνει πρόσθετες παροχές και διευκολύνσεις για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, ανταγωνιστικούς όρους και επιπλέον κίνητρα, ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Το Πρόγραμμα ισχύει έως τις 14 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την έκβασή του αιτήματός τους στις 18 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank με την τράπεζα να στοχεύει στην αποχώρηση περίπου 300 στελεχών. Πιο αναλυτικά, η εθελούσια που προβλέπει γενναία αποζημίωση απευθύνεται σε εργαζόμενους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης στις κεντρικές υπηρεσίες και σε υποστηρικτικές θέσεις εξυπηρέτησης πελατών στο δίκτυο καταστημάτων.
Σύμφωνα με την τράπεζα, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος, καθώς σχεδόν έξι στους 10 εργαζόμενους που θα συμμετάσχουν θα λάβουν περισσότερους από 70 μισθούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αποζημίωση ισούται με τις καθαρές αποδοχές που λαμβάνει ο εργαζόμενος για διάστημα 100 μηνών. Παράλληλα, για εργαζόμενους άνω των 56 ετών το κίνητρο αντιστοιχεί σε μισθούς που καλύπτουν το διάστημα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.
Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο πρόγραμμα που έληξε στις αρχές του τρέχοντος έτους το μέσο ύψος της μικτής παροχής προς τους εργαζομένους που συμμετείχαν υπερέβαινε τους 60 καθαρούς μισθούς (σε κάποιες περιπτώσεις ανήλθε σε έως και 90 μισθούς). Αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα είχαν υποβάλλει περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση για περίπου 400 αποχωρήσεις, με πάνω από το 70% των αιτήσεων να προέρχονται από το δίκτυο, ενώ ενεργή ήταν και η συμμετοχή από τις κεντρικές υπηρεσίες και τις θυγατρικές εσωτερικού της τράπεζας.
Στις αρχές του χρόνου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank με την συμμετοχή περί των 600 υπαλλήλων, ξεπερνώντας το στόχο για περίπου 400 αποχωρήσεις. Το 65%, μάλιστα, επέλεξε τη λύση της μακροχρόνιας άδειας πέντε ή επτά ετών μετ’ αποδοχών (sabbatical), ενώ μεγάλη ήταν η απήχηση στην ηλικιακή ομάδα 45 – 55 ετών, δηλαδή εκείνων που τους υπολείπονται αρκετά χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Το σύνολο της αποζημίωσης στην περίπτωση αναγκαστικής άδειας έφτανε μέχρι και τις 250.000 ευρώ, ενώ για άμεση αποχώρηση η εφάπαξ αποζημίωση “άγγιζε” και τις 160.000 ευρώ.
Μετά το λανσάρισμα της νέας εταιρικής ταυτότητας της Εθνικής Τράπεζας, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η διοίκηση θα προχωρήσει και στην ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος εθελουσίας. Και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας δεν φαίνεται να υπάρχει πίεση χρόνου καθώς το προηγούμενο πρόγραμμα πρόγραμμα εθελουσίας ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με περίπου 400 άτομα να έχουν δηλώσει συμμετοχή, λαμβάνοντας αποζημίωση έως και 200.000 ευρώ.
Η σημερινή εικόνα
Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Eurobank διέθετε 10.730 υπαλλήλους (6.314 στην Ελλάδα) έναντι 10.584 τον Ιούνιο του 2023 και λειτουργούσε 268 καταστήματα έναντι 274 πριν ένα χρόνο.
Alpha Bank σε ετήσια βάση περιόρισε το προσωπικό της κατά 1.998 άτομα – από 8.228 τον Ιούνιο του 2023 σε 6.230 τον ίδιο μήνα του 2024 – αναστέλλοντας τη λειτουργία 140 καταστημάτων (πλέον διαθέτει 279, εκ των οποίων 265 στην Ελλάδα, έναντι 419 τον Ιούνιο του 2023).
Η ΕΤΕ προ διμήνου αριθμούσε 7.900 άτομα προσωπικό (6.800 στην Ελλάδα) και 314 καταστήματα, ενώ από την Τράπεζα Πειραιώς τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει περί τα 700 άτομα, διαθέτοντας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου 7.500 υπαλλήλους έναντι 8.200 τον ίδιο μήνα του 2023. Όσον αφορά στα καταστήματα, σε ετήσια βάση έχουν μειωθεί κατά 16 (371 σήμερα έναντι 387 το α’ εξάμηνο του 2023).