20.3 C
Athens
December 2, 2023
Image default
PIRAEUS BANK

Τρ. Πειραιώς: Επιτόκια, δολάριο και Κίνα “βαρίδια” για τον δείκτη αγροτικών προϊόντων

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων τον Αύγουστο, σημειώνοντας μείωση κατά 3,39%, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει στο δελτίο τιμών Αγροτικών Προϊόντων, η μειωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου κυριάρχησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο. Οι μετοχικές αγορές κατέγραψαν απώλειες, στον απόηχο των μικτών μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη και των νέων ενδείξεων επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως διαφάνηκε μέσα από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed και της ΕΚΤ, αποτέλεσε έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα, με την αγορά να αναπροσαρμόζει τις πιθανότητες για συνέχιση της συσφιγκτικής νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με λήξη στη 2ετία και στη 10ετία ενισχύθηκαν, φτάνοντας το 5,05% και 4,20%, αντίστοιχα. Παράλληλα, σημαντική άνοδο κατέγραψε το δολάριο, επηρεάζοντας, αρνητικά, αξίες που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, εμπορεύματα), ενώ εξαίρεση αποτέλεσε η τιμή του πετρελαίου, η οποία ενισχύθηκε, καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ βρέθηκαν σε χαμηλό επίπεδο και παράλληλα έχει περιοριστεί η παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στην τιμή της ζάχαρης, του ρυζιού, του βαμβακιού, του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών. Στον αντίποδα, απώλειες σημείωσαν οι τιμές των σιτηρών (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα πλέον 95% κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριο 2023-Φεβρουάριο 2024) και τις πρώτες προβλέψεις να αναφέρουν πιθανή ενίσχυση της έντασης του φαινομένου στο εν λόγω διάστημα. Για το σιτάρι, οι χερσαίες δίοδοι μεταφοράς σιτηρών και οι ρωσικές προμήθειες αναμένεται να συμβάλλουν αρνητικά στην πορεία της τιμής του.

Η πιθανότητα περιορισμού των ινδικών εξαγωγών ζάχαρης σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στις υφιστάμενες καλλιέργειες αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Για το καλαμπόκι, η τιμή του πιθανά να συνεχίσει να δέχεται πτωτική πίεση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη μειωμένη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ, αντίθετα, η τιμή της σόγιας πιθανά να ευνοηθεί, λόγω του περιορισμού των καλλιεργειών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η κύρια ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά την πορεία της τιμής του βαμβακιού. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η μείωση των αποθεμάτων και της παραγωγής ως αποτέλεσμα της ύπαρξης τυφώνων, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την τιμή του. Οι εξαγωγικοί περιορισμοί που θέτουν ασιατικές χώρες για το ρύζι με ταυτόχρονη εφαρμογή φορολόγησης αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τιμή του.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-3,39%), με τον δείκτη των εμπορευμάτων να δέχεται μικρότερη πίεση (-0,98%). Λόγοι της πτώσης πιθανά να αποτέλεσαν η άνοδος του δολαρίου και τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία (υποχώρηση εισαγωγών-εξαγωγών, βιομηχανικής παραγωγής), από τα οποία δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής να έχει πραγματοποιηθεί η ισχυρή ανάκαμψή της, όπως εκτιμούσε η αγορά. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει αρνητική.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Related posts

Ελένη Βρεττού : Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό πρώτης γραμμής

banks

Τράπεζα Πειραιώς: €1 δισ. πόροι υπό διαχείριση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

banks

Θετική αξιολόγηση σε διεθνές επίπεδο για την Εταιρική Υπευθυνότητα της Τράπεζας Πειραιώς

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών – Έως 15 εκατ. ευρώ

banks

Συνεργασία Τρ. Πειραιώς – Δημοσίου για την πληρωμή ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ

banks

JP Morgan: To μεγάλο όφελος για την Πειραιώς από την μετατροπή των CoCos – Ενισχύεται το επενδυτικό story

banks