Friday, March 14, 2025
19.4 C
Athens

Τσουκαλάς: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι ούτε μπακάλικο ούτε ανατολίτικο παζάρι

Η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι ούτε μπακάλικο ούτε ανατολίτικο παζάρι, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κώστας Τσουκαλάς.

Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «ο πρωθυπουργός επιχείρησε με έναν απολίτικο τρόπο, που δεν τιμά ούτε τον ρόλο του ούτε τη Βουλή, να μπει σε μια διαδικασία να “κάνει τράμπα” την αλλαγή στην επιλογή των κλιμακίων της δικαιοσύνης και τις αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης των υπουργών με το άρθρο 16 που αφορά στα κρατικά ή μη πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Σύνταγμα είναι ο καθρέφτης των αξιών και των αρχών της κοινωνίας. Δεν είναι θέμα αλισβερισιού. Να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση επί ένα μήνα κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όταν έθεσε το ζήτημα περί αλλαγής του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των δικαιοσύνης, ότι αμφισβητεί τη δικαιοσύνη. Τελικά το αποδέχεται», ανέφερε.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της αξιολόγησης»

Για το ζήτημα της αξιολόγησης ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «έχουμε μία κυβέρνηση που έχει κάνει βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής το ρουσφέτι και έχει υπονομεύσει την αξιολόγηση. Και ρωτώ: πόσοι προϊστάμενοι και διευθυντές κλινικών με ευθύνη του υπουργείου Υγείας έχουν βγει μέσα από κρίση και πόσοι με απευθείας ανάθεση; Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της αξιολόγησης. Όχι βέβαια της εκδικητικής. Η αξιολόγηση προάγει την αξιοκρατία, εμείς άλλωστε κάναμε το ΑΣΕΠ το 1994, όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φώναζαν “πάρ’ το πίσω, Πεπονή” και δημιουργήσαμε τη Διαύγεια όταν η Νέα Δημοκρατία έκανε τις συνεντεύξεις για να βολέψει τα γαλάζια παιδιά. Επί της αρχής ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει ανοιχτές θύρες αφού το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα που έφερε της αξιολόγηση. Περιμένουμε να δούμε όμως ολόκληρο το κείμενο».

Για την αναθεώρηση του άρθρου 16 τόνισε πως «δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Μητσοτάκη και δε θα δώσουμε λευκή επιταγή».

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ένα βαρύ μητρώο νόθευσης της έννοιας «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» και προσπαθεί απλά να φέρει από την πίσω πόρτα τα κολέγια του ενός ορόφου ώστε να ονομαστούν πανεπιστήμια για να τονώσουν την κερδοφορία τους. Είναι θέση μας το να έχουμε στη χώρα μια πολύ ισχυρή δωρεάν παιδεία και να έχουμε και μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Αυτό περνάει μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Να έχουμε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στην εκπαίδευση που να προάγει το πολύ καλό επίπεδο εκπαίδευσης και να μπορέσει η χώρα να έχει και αναπτυξιακά  οφέλη στον τομέα της εκπαίδευσης. Θα περιμένουμε να δούμε το άρθρο και θα θέλουμε στη δεύτερη Αναθεωρητική Βουλή εκεί να χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες ρήτρες και εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόοδο».

«Ο πρωθυπουργός νοιάζεται πιο πολύ να ελέγξει την επόμενη μέρα»

Για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία πάει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αντιδημοφιλίας της, το ότι ο κόσμος τη θεωρεί αναξιόπιστη και κοινωνικά ανάλγητη, με το εγχειρίδιο του παλαιοκομματισμού – ανασχηματισμός και διαρροές εδώ και τρεις ημέρες για οικονομικά μέτρα στήριξης».

Αφήνοντας αιχμές υπογράμμισε ότι «αναρωτήθηκε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης “μετά από μένα, ποιος;” λες και έχουμε φεουδαρχικό σύστημα εξουσίας και εκείνος είναι το κράτος. Αυτή η λογική δεν ανήκει στις δημοκρατίες. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα σενάρια που ακούγονται θα είναι ένα ανασχηματισμός διαδοχής διότι, βλέποντας την αποδρομή που βρίσκεται το κόμμα, ο πρωθυπουργός νοιάζεται πιο πολύ να ελέγξει την επόμενη μέρα μετά την αποχώρησή του παρά τον τρόπο λειτουργίας της χώρας».

Για την πιθανότητα, πέραν του κ. Τριαντόπουλου, να στραφούν και κατά άλλων προσώπων για ευθύνες σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών απάντησε ότι «δε δρούμε με τη λογική των συνθημάτων αλλά με γνώμονα την ουσία. Πρέπει, αρχικά, να δούμε εάν η κυβερνητική πλειοψηφία θα κάνει πράξη όσα λέει ο πρωθυπουργός που διαμηνύει ότι δε θα μπει εμπόδιο στη δικαιοσύνη. Αν δε θέλει να σταθεί εμπόδιο τότε γιατί, εκ προοιμίου, λέει ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να παραπεμφθεί ο κ. Τριαντόπουλος στο φυσικό δικαστή; Εμείς μπαίνουμε χωρίς παρωπίδες και θέλουμε να λάμψει η αλήθεια. Πράγματι, το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ δείχνει και πολλές άλλες ευθύνες και δεδομένα που  θα αξιολογήσουμε».

«Η κυβέρνηση ξέρει ότι πλέον δεν παίζει μόνη της»

Απάντησε στα περί συμμαχίας των προθύμων λέγοντας πως «η πρόταση δυσπιστίας υπεγράφη από τέσσερα κόμματα, όπως και πέρυσι, αλλά τότε η Νέα Δημοκρατία δε μίλησε για “συμμαχία προθύμων”. Μήπως αυτό συμβαίνει διότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι τώρα αξιωματική αντιπολίτευση;».

Τόνισε επίσης πως «η κυβέρνηση ξέρει ότι πλέον δεν παίζει μόνη της. Πέρυσι δεν είχε θεσμικό αντίπαλο. Σήμερα υπάρχει απέναντί της ένα σοβαρό κόμμα με προγραμματικό λόγο, με δομική κοινωνική αντιπολίτευση που μπορεί να φέρει την αλλαγή και να γίνει υποδοχέας της δημοσκοπικής κάμψης που έχει η κυβέρνηση. Η αλλαγή θα έρθει μόνο με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Όταν κάνεις πρόταση δυσπιστίας σημαίνει ότι θες να φύγει αυτή η κυβέρνηση και είναι κοινός τόπος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αυτή η θέση. Δεν συμφωνούμε όμως όλοι στο τι πρέπει να έρθει».

Όπως είπε, «ο εκλογικός νόμος άλλωστε είναι σαφής στο ότι το bonus το παίρνει το πρώτο κόμμα για να γίνει πράξη η αλλαγή. Εμείς έχουμε ένα ρεαλιστικό, αξιόπιστο, προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών, τομών, ανατροπών και ρήξεων με κατεστημένες αντιλήψεις και με αυτό το εχθρικό κράτος που όψιμα ανακάλυψε η κυβέρνηση, αφού πρώτα το εξέθρεψε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα».

Καταληκτικά, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι «οι Έλληνες πολίτες χρειάζονται, με την εικόνα παρακμής που παρουσιάζει η χώρα, μία δημιουργική διέξοδο από ένα κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει .Όλο και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι για να φύγει η Νέα Δημοκρατία, η μόνη επιλογή είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ξεδιπλωθεί το σύνολο του προγράμματός μας όσα θα κάνουμε ως κυβέρνηση τις πρώτες εκατό ημέρες μετά τη νίκη μας στις εκλογές».

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE