23.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
ECONOMY

ΤτΕ: «Φούσκωσε» κατά 1,3 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 7μηνο – Άγγιξαν τα 11 δισ. τα τουριστικά έσοδα

Κατά 1,3 δισ. ευρώ διογκώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο επτάμηνο του 2024 συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ σε θετική ρότα κινήθηκαν οι ταξιδιωτικές αφίξεις, ωθώντας ανοδικά τα τουριστικά έσοδα, τα οποία σκαρφάλωσαν στα 10,952 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ.

Μείωση εξαγωγών – άνοδος των εισαγωγών

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,3% (‑4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,1% (4,8% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 5,4% (‑5,6% και 5,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Διψήφιο άλμα στις τουριστικές αφίξεις

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 11,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,6%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσε άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Η εικόνα του Ιουλίου

Εστιάζοντας στα στοιχεία του Ιουλίου, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 600,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και διαμορφώθηκε σε 246,2 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των εισαγωγών σε σχέση με την αύξηση των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3% (5,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,4% (10,6% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% (4,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 13,6% (13,2% σε σταθερές τιμές).

Με αρνητικό πρόσημο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε λόγω της επιδείνωσης πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αντανακλώντας την αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε μικρή υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, ως αποτέλεσμα της μείωσης των καθαρών πληρωμών σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

-

Related posts

Το οξύ πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα (infographic)

banks

Ακίνητα: Οι υποχρεώσεις που πρέπει να τακτοποιήσουν οι ιδιοκτήτες έως την Παρασκευή

banks

Χρέη στο Δημόσιο: Παραμένει στο 8,76% το ετήσιο επιτόκιο

banks

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα είναι παρούσα στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής

banks

Διευκρίνιση για την «Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων»

banks

Οι 6 άγνωστοι Χ στην εξίσωση για την ανάπτυξη

banks