«Τα μέτρα στήριξης είναι αποτέλεσμα συνεχούς δυναμικής ανάπτυξης, με δημοσιονομική πειθαρχεία και ταυτόχρονη μείωση των φόρων και της φοροδιαφυγής –χάρη στη συνεχή προσπάθεια του συνόλου της κοινωνίας- και έχουν ως στόχο τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι «περίπου 950 χιλιάδες νοικοκυριά -το 80% των νοικοκυριών που νοικιάζουν σπίτι- που θα λάβουν το ενοίκιο που πληρώνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο, μια εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση».
Αναφέρθηκε επίσης σε ενισχύσεις που ήδη δίνονται για στήριξη οικογενειών που ζουν στο ενοίκιο ή πληρώνουν φοιτητική κατοικία. Όπως τόνισε, πρόκειται για ενισχύσεις που συνθέτουν μια ολοκληρωμένη πολιτική στο πλευρό εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική συνολικά, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως οι στόχοι των πλεονασμάτων ξεπεράστηκαν με μείωση 70 άμεσων φόρων τα τελευταία χρόνια και αύξηση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ με ταυτόχρονη μείωση των τιμών. «Γεγονός που έχει φέρει τη χώρα μας στη θέση με τον χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε.
Ο αναπτυξιακός νόμος
Εστιάζοντας στον νέο αναπτυξιακό νόμο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως στηρίζεται κυρίως η βιομηχανία και δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, όπου υπάρχουν επιπλέον δημογραφικοί και εθνικοί λόγοι να στηριχθούν.
Ειδική αναφορά έκανε και στο καθεστώς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που επίσης μπορεί να συμβάλλει στην παραμονή των πολιτών στις ακριτικές περιοχές.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στα επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς πέραν της αύξησης των ενισχύσεων και των φοροαπαλλαγών όσοι υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο θα έχουν πρόσβαση σε επιπλέον τραπεζική χρηματοδότηση.