Sunday, December 14, 2025
12.4 C
Athens

Υπερταμείο – ΕΤΑΔ: Στις ράγες το mega project για την αποτίμηση και αξιοποίηση 36.000 ακινήτων – Τα 9 εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Με τη συμμετοχή εννέα εταιρικών σχημάτων προχωρά το φιλόδοξο έργο της καταγραφής, κατηγοριοποίησης, εκτίμησης και ωρίμανσης 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής του Υπερταμείου, ΕΤΑΔ. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.

Στο πλαίσιο του έργου, συμμετέχουν εννέα εταιρικά σχήματα, τα οποία έχουν προεπιλεγεί κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, υπό την επίβλεψη ενός Γραφείου Διαχείρισης Έργου (PMO). Στόχος είναι η αξιολόγηση έως 36.000 ακινήτων, η αποτίμηση έως 6.500 εξ’ αυτών και η εκτέλεση ενεργειών ωρίμανσης σε ένα υποσύνολο μέχρι 1.000 ακινήτων. Για την υλοποίηση αυτών των ενεργειών, τα εννέα συμμετέχοντα εταιρικά σχήματα θα συμμετέχουν σε εσωτερικούς διαγωνισμούς (call offs), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τεχνικούς και νομικούς ελέγχους, εκτιμήσεις επί συγκεκριμένων ομάδων ακινήτων ή άλλες ενέργειες ωρίμανσης. Σημειώνεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός βρίσκεται ήδη υπό προετοιμασία και αφορά σε 1.000 ακίνητα.

Το έργο, το οποίο εκτελείται από κοινού από το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ – κατόπιν εγκρίσεων των ΔΣ τους – αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες χαρτογράφησης και διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα και έχει στόχο τον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ και την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το mega project επιβλέπεται και συνεπικουρείται από ομάδα στελεχών της ΕΤΑΔ, ενώ παράλληλα η σύγχρονη, ευέλικτη ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων με την ταυτόχρονη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI Tool) που έχει αναπτύξει και παραμετροποιήσει ο PMO, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, αποφέροντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Το έργο προχωρά δυναμικά, με επόμενα βήματα την προκήρυξη και εκτέλεση των πρώτων διαγωνισμών, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητας και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Η ομάδα του PMO απαρτίζεται από το σχήμα McKinsey & Company και 8G Capital Partners, ενώ οι ενώσεις εταιρειών που έχουν προεπιλεγεί μέσω της συμφωνίας – πλαίσιο είναι οι:

  1. Ένωση εταιρειών «AMERICAN APPRAISAL (HELLAS) LIMITED» – «DBC DIADIKASIA S.A.» – «LAMNIDIS LAW» – «A. PETROPOULOS & ASSOCIATES» και
  2. «Alpha Real Estate Services Α.Ε.».
  3. «CERVED ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»
  4. «Colliers Greece»
  5. Ένωση εταιρειών  «GLP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.» – «ΙΡΙΣ Ο.Ε.» – «Ε. Π. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
  6. «Hill International NV» – «AURA REE GREECE LLC» – «Ε. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» – «ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ – ΒΟΤΤΟΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
  7. Ένωση εταιρειών «QUALCO REAL ESTATE LTD» – «ΦΡΑΓΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» – «QUALCO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ»
  8. «Ευρωσύμβουλοι Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας»
  9. Ένωση εταιρειών «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – MTC – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» – «Ε. ΑΡΒΑΝΙΤΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ν.Υ. ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» – «ΣΑΛΦΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΣΑΛΦΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.» – «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.»

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

World Central Kitchen: Η πολωνική ηγεσία καταγγέλλει τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στη Βαρσοβία

Οι πολωνικές αρχές καταγγέλλουν τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στην Βαρσοβία μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία σκοτώθηκαν οι επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους και ο 35χρονος Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ. Ο ισραηλινός πρεσβευτής, ο Γιάκοβ Λίβνε, έδωσε χθες συνέντευξη σε ηλεκτρονικό πολωνικό μέσο ενημέρωσης

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »