1.8 C
Athens
January 26, 2022
Image default
POLITICS

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Άνοιξε ο δρόμος για επέκταση και με τη «βούλα» του ΣτΕ – Τα δύο σενάρια στο τραπέζι

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Άνοιξε ο δρόμος για επέκταση και με τη «βούλα» του ΣτΕ – Τα δύο σενάρια στο τραπέζι

Οι συζητήσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, την ώρα που ανάλογο κλίμα διαμορφώνεται και στην Ευρώπη.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 16 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός βηματισμός.

Η Ελλάδα, η οποία έχει εφαρμόσει ήδη το μέτρο στους υγειονομικούς κ.α., και πρόσφατα και στους άνω των 60 ετών, εφόσον η πανδημία συνεχίσει να αφήνει ισχυρό αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους, φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στην επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» δηλώνει η κυβέρνηση, τονίζοντας πάντως ότι … «είναι το ύστατο μέτρο». Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο… Εφόσον απαιτηθεί, να εφαρμόσει το μέτρο είτε και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, είτε το ηλικιακό όριο να κατέβει από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα, ενδεχομένως στα 50.

Ο δρόμος πάντως άνοιξε και είναι… «ελεύθερος» με τη «βούλα» του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με μία απόφαση «σταθμό» έκρινε ότι οι επίμαχες αποφάσεις της κυβέρνησης για υγειονομικούς, Πυροσβεστικό Σώμα (ΕΜΑΚ), και άλλες κατηγορίες είναι συνταγματικές…

Η απόφαση αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για επέκταση του μέτρου σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σε πληθυσμιακές ομάδες με ηλικιακά κριτήρια .

Το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες που, όπως σημειώνεται, προστατεύονται με τον εμβολιασμό: τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών.

Το ΣτΕ έκρινε ότι υποχωρούν όλα τα συνταγματικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τεθούν κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς τα προστατευόμενα αυτά αγαθά, είναι υπέρτατα και η όποια στάθμιση μπορεί να γίνει με άλλα αγαθά, δεν μπορεί παρά να τα αναδείξει ως ύψιστα.

Έτσι κλείνει το κεφάλαιο των αμφισβητήσεων και η απόφαση αποτελεί «διαβατήριο» στα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Ικανοποίηση για το «άλμα» των εμβολιασμών

Στην κυβέρνηση πάντως είναι έκδηλη η ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ξεκόλλησε» ο ρυθμός των εμβολιασμών για την πρώτη δόση, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 50.000 πολίτες είχαν κλείσει ραντεβού.

«Και οι μισοί από τους 520.000 υπόχρεους (πάνω από 60 ετών) να κάνουν το εμβόλιο, θα έχουμε καταφέρει να θωρακίσουμε σημαντικά την κοινότητα» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος υπόχρεος δεν έχει κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου, τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

To άρθρο Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: Άνοιξε ο δρόμος για επέκταση και με τη «βούλα» του ΣτΕ – Τα δύο σενάρια στο τραπέζι - .

Related posts

Βουλή: Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο διαχείρισης της πανδημίας

banks1

Νίκος Ανδρουλάκης: Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογική νίκη απαντά τι θα κάνει στις εκλογές

banks1

Εγραψε ιστορία: Εγινε η πρώτη Κινέζα αστροναύτης που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο – ΒΙΝΤΕΟ

banks

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 75 χρόνια Unicef: Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας να μας ωθήσει να επαναξιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Περαστικά στον Αλέξη Τσίπρα – Είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά»

banks

Ολλανδία: Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στη Χάγη λίγο μετά την ανακοίνωση της επαναφοράς μερικού lockdown

banks