Ως απόδειξη πολιτικής αδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπει την επιλογή του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, «σαφέστατα σεβόμαστε απολύτως τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διαδικασία τη συνταγματική που προβλέπει στη χώρα μας, αλλά έχουμε διαφωνήσει απολύτως με την επιλογή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης να έχουμε, δηλαδή, έναν κομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Συνέχισε λέγοντας πως «ήταν κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει πολύ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων –από ότι θυμάμαι- να μην καταλήξουμε σε μία κομματική πρόταση, αλλά να υπάρχει μία διαδικασία σύνθεσης και συνεννόησης, αν είναι δυνατόν».
Τόνισε ότι «παρότι καταλαβαίνω ότι υπάρχουν σοβαρότατες διαφορές με την κυβέρνηση και θα ήταν δύσκολο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεννοηθούν, αλλά να υπάρχει μια διαδικασία σύνθεσης, έστω στο επίπεδο του ονόματος, ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε με την επιλογή του κ. Τασούλα ότι βρίσκεται σε ένα πολύ αδύναμο πολιτικό σημείο, διότι δεν μπόρεσε ούτε στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιδιώξει και να πετύχει μια σύνθεση. Αυτό για εμάς ήταν ενδεικτικό μίας πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που δεν έπρεπε να συνδεθεί με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο κ. Φάμελλος συμπλήρωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς επέλεξε να ανακοινώσει μία πολιτική του πρόταση να υπάρχει κοινός υποψήφιος των προοδευτικών κομμάτων, χωρίς να ανακοινώσει με όνομα, ακριβώς γιατί δεν θέλαμε να προηγηθεί η εντύπωση του προσώπου στην κοινή διάθεση, που έπρεπε να διατυπωθεί πρώτα και αυτό κάναμε. Στη συνέχεια μετά από λίγες μέρες ανακοινώσαμε και πρόσωπο την κ. Κατσέλη, η οποία κατάφερε στις τρεις τουλάχιστον από τις τέσσερις ψηφοφορίες να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνθέσει και να αποτελέσει μία πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας που θα αντιστοιχούσε και στο θεσμό αλλά και στην κοινωνία».
Κατά τον ίδιο, «δεν έγινε κάτι τέτοιο εφικτό. Κάναμε κριτική στα υπόλοιπα κόμματα γιατί δεν ακολούθησαν αυτή την πρόταση και στο ΠΑΣΟΚ, γιατί περίμενε τον κ. Μητσοτάκη, αυτό έγινε πρακτικά, αλλά και στην αποχώρηση της τελευταίας στιγμής της Νέας Αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρώ ότι εκείνη η επιλογή μας να προτείνουμε έναν κοινό πρόεδρο των προοδευτικών κομμάτων βοήθησε στο να υπάρχει στη συνέχεια ένας διάλογος για μια κοινή πρόταση δυσπιστίας. Δεν δεν είχαμε θετικό αποτέλεσμα στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας και επίσης πρέπει να σας πω ότι έχουμε κάνει και πολύ αυστηρή κριτική στο πρόσωπο του κ. Τασούλα, του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για την διαχείριση του θέματος των Τεμπών».
Ακόμη, πρόσθεσε πως «κορυφαίο για εμάς ήταν και η εξεταστική επιτροπή, το οποίο παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός. Είναι πολύ δύσκολο σε μια περίοδο που υπάρχει αμφισβήτηση των θεσμών στη χώρα μας και της πολιτικής αυτής καθαυτής, να παραδέχεται ο πρωθυπουργός ότι μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μία κορυφαία διαδικασία θεσμική της χώρας μας, ήταν ελλιπής. Αυτό δίνει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι κάποιοι δεν τήρησαν τον όρκο τους και δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλήγμα αξιοπιστίας».
«Η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού για το ανθρώπινο λάθος ήταν ελλιπής»
Όσον αφορά την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι «έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει καθυστέρηση στην έρευνα, η οποία πολλές φορές έχει δημιουργηθεί και από παραπλάνηση. Θέλω να σας πω αρκετά περιστατικά. Η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού για το ανθρώπινο λάθος ήταν ελλιπής, δημιούργησε πάρα πολλές παρανοήσεις, διορθώθηκε στη συνέχεια».
Υπογράμμισε πως «μετά είχαμε το μεγάλο πρόβλημα με τα μονταρισμένα ηχητικά, που δεν πήγαν από ότι φαίνεται στην ανάκριση, αλλά βγήκαν στη δημοσιότητα, επίσης παραπλάνηση. Οι καταγγελίες από το στόμα του πρωθυπουργού για θεωρίες συνωμοσίες και τερατολογίες όσον αφορά το μπάζωμα και το εύφλεκτο υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή μη, πάντως αυτό που προκάλεσε την έκρηξη, τα οποία τα άλλαξε στη συνέχεια, ήταν θέματα τα οποία πλήγωσαν και καθυστέρησαν και την ενημέρωση και την έρευνα».