Ως “δύσκολη να αφομοιωθεί” χαρακτήρισε ο Χακάν Φιντάν οποιαδήποτε πιθανή ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας, αλλά, όπως υποστήριξε, μιλώντας στο Reuters, “θα είναι και πάλι καλύτερη από την εναλλακτική λύση της καταστροφής και των θανάτων”.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί εγκάρδιους δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και της έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια, ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Φιντάν δήλωσε ότι “η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να επιδιώξουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά οι πλευρές παραμένουν ‘λίγο μακριά’ από την επίτευξη συμφωνίας”.
“Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωνέψουμε οποιαδήποτε πρόταση, αλλά όταν εξετάζουμε την άλλη επιλογή, που είναι περισσότερος θάνατος και καταστροφή, νομίζω ότι οι όποιοι όροι που έχουμε… θα είναι πιο λογικοί από την εναλλακτική λύση”, τόνισε.
“Ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί επιτέλους μια ατζέντα για να σταματήσει ο πόλεμος”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ο Φιντάν είπε ότι “η Ευρώπη δεν μπορεί να τις παράσχει μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να μην ξαναρχίσουν οι μάχες”.
“Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να πείσουμε την αμερικανική πλευρά να συμμετάσχει και πάλι στην υποστήριξη της ασφάλειας στην Ουκρανία”, είπε, αναφερόμενος στις πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
Πρόσθεσε ότι “θα πρέπει να περιμένουμε ότι όλες οι πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα τιμήσουν οποιαδήποτε τελική συμφωνία”.
Η προοπτική τερματισμού του πολέμου έχει αυξήσει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή ασφάλεια, καθιστώντας την έναν βασικό δυνητικό εταίρο στην αναδιάρθρωση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να ενισχύσουν τις δικές τους άμυνες και να επιδιώξουν εγγυήσεις για την Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε επικείμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Το Κίεβο δήλωσε ότι η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει σημαντικό εγγυητή για την ασφάλεια. Η Άγκυρα δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μια ειρηνευτική πρωτοβουλία επί του εδάφους, αν και δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας αποστολής παραμένουν ασαφείς.
Ο Φιντάν επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει τη Ρωσία και την Ουκρανία για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες, αφού φιλοξένησε αρχικές συνομιλίες το 2022.
Για τους δασμούς
Ερωτηθείς σχετικά με τη δραματική αλλαγή του Τραμπ στις διατλαντικές πολιτικές ασφαλείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των στενότερων δεσμών με τη Ρωσία, ο Φιντάν δήλωσε ότι “αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να είναι πιο ανεξάρτητη μετά την τεράστια εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ψυχρό Πόλεμο”.
“Αν δούμε ότι οι κύριοι παράγοντες δεν είναι πλέον εχθρικοί (και) έχουν κάποιου είδους συνεργασία, νομίζω ότι η νοοτροπία που κληρονομήσαμε από τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία βασιζόταν στην εχθρότητα μεταξύ κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, θα δημιουργήσει μια τεράστια αλλαγή”, δήλωσε.
Ο Φιντάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μάρκο Ρούμπιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αφού τον επισκέφθηκε στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, δήλωσε επίσης ότι ελπίζει ότι ο Τραμπ θα βρει μια λύση για τον τερματισμό των πολυετών αμερικανικών κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.
Οι λεγόμενες κυρώσεις CAATSA εφαρμόστηκαν αφού η Τουρκία απέκτησε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 το 2019, με αποτέλεσμα επίσης την απομάκρυνση της χώρας από ένα σύστημα ανάπτυξης και προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-35.
“Οι κυρώσεις πρέπει να διορθωθούν. Νομίζω ότι ο κ. Τραμπ, με τις τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και την ομάδα του, θα μπορέσει να βρει κάποιου είδους λύση”, κατέληξε.