28.6 C
Athens
June 10, 2023
Image default
WORLD

Φρ. Μπελέρης: Παραμένει στη φυλακή μαζί με τον συνεργάτη του – Αντίδραση του ΥΠΕΞ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.05

Τη συνέχιση της προφυλάκισης των Φρέντυ Μπελέρη και τον Παντελή Κοκαβέση αποφάσισε αργά το απόγευμα σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο Πάταξης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος στα Τίρανα.

Ο δύο προφυλακισθέντες δεν παρέστησαν στην εκδίκαση της υπόθεσής τους κατά την οποία η υπεράσπιση ζήτησε την αποφυλάκισή τους επικαλούμενη, εκτός των άλλων και λόγους υγείας.

Όπως είναι γνωστό, ο Παντελής Κοκαβέσης βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο Φρέντυ Μπελέρης μεταφέρθηκε από χθες και αυτός στις φυλακές των Τιράνων ενώ υπέβαλε στο δικαστικό σώμα ιατρικές γνωματεύσεις ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή της απόφασης προφυλάκισης από ανώτερα δικαστικά όργανα οι Μπελέρης και Κοκαβέσης θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης και εκδίκασης της υπόθεσης για την κατηγορία εξαγοράς ψήφων από το ίδιο δικαστήριο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην παράταση της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας.

“Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου” τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ σε ανάρτησή της στο Twitter η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στις Βρυξέλες και στη συζήτηση που είχαν για το ζήτημα αυτό.

Η ίδια ανέφερε ότι είπε στον κ. Δένδια πως η υπόθεση αυτή, ανήκει στη δικαιοσύνη και ότι δεν πρέπει να επηρεάσει τη νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι, πρόσθεσε, ούτε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό και ακόμα περισσότερο διμερές θέμα.

Ο κ. Μπελέρης, είπε, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με κάθε Αλβανό πολίτη και κανείς Αλβανός πολίτης δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ,  πήρε θέση σχετικά με τη σύλληψη και τη φυλάκιση Φρέντι Μπελέρη. Χαρακτήρισε προβληματική τη σύλληψη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη ενώ επανέλαβε πως αυτή η απόφαση θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

“Αντιλαμβάνομαι πως οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων δικαστηρίων, είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας δημοκρατίας αλλά προβληματίζομαι για τη σύλληψη ενός πολίτη ελληνικής εθνικότητας από την Αλβανική Αστυνομία, τον Διονύση Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Ενώ περιμένουμε τα στοιχεία να αναδυθούν, η Ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό θα είχε αρνητική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας” ανέφερε ο Αμερικανός γερουσιαστής. 

Related posts

Ιράν: Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στο Ντιβανταρέχ του Κουρδιστάν

banks

Ρωσία: Η FSB υποστηρίζει ότι ματαίωσε βομβιστική επίθεση κατά ρώσου ολιγάρχη

banks

Guardian για Qatargate: Η Εύα Καϊλή είχε αποκτήσει το παρατσούκλι “εκπρόσωπος του λόμπι του Κατάρ”

banks

Ζελένσκι σε RAI: “Ετοιμαζόμαστε για μαζική αντεπίθεση”

banks

Πολιτική κρίση στο Περού: Το Κογκρέσο διατηρεί για ακόμη μια μέρα το σασπένς, οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται

banks

Ουκρανία για άρθρο ΝΥΤ: Δεν έχουμε “καμία απολύτως ανάμειξη” με την ανατίναξη των Nord Stream

banks