Το φορτίο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θεωρείται πλέον ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπερφαλαγγίζοντας τον επίμονο πληθωρισμό, σε έρευνα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve.
“Οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής της έρευνας, ακολουθούμενες από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την αβεβαιότητα στο πεδίο της πολιτικής”, ανέφερε η Fed στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η έρευνα διεξήχθη από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Οκτωβρίου από το προσωπικό του παραρτήματος της Fed της Νέας Υόρκης.
Εκτός από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επαφές χρηματοπιστωτικών αγορών, η έκθεση περιλαμβάνει την αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας για τους αναπτυσσόμενους κινδύνους σε τέσσερις βασικούς τομείς, όπως για τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, τον δανεισμό από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τη μόχλευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους κινδύνους χρηματοδότησης.
Ενώ ο τραπεζικός τομέας παρέμεινε “συνολικά υγιής και ανθεκτικός”, η έκθεση αναφέρει ότι η μόχλευση μεταξύ των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου ήταν στο υψηλότερο επίπεδο ή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε από τότε που έγιναν διαθέσιμα σχετικά στοιχεία, το 2013.
Ρίχνοντας μια ματιά στα νοικοκυριά, η Fed αναφέρει ότι τα ποσοστά αθετήσεων πληρωμών για πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων ήταν πάνω από τον μέσο όρο, ειδικά μεταξύ εκείνων με χαμηλότερα πιστωτικά προφίλ. Συνολικά, η Fed κρίνει τις ευπάθειες που σχετίζονται με το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ως “μέτριες”.
“Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες κατέχουν ένα σχετικά μικρό μερίδιο του συνολικού χρέους και τα υψηλά ποσοστά καθυστερήσεων αντανακλούν, εν μέρει, τον αυξημένο δανεισμό ορισμένων νοικοκυριών κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία, παρά μια απότομη ευρεία αποδυνάμωση της ικανότητας αποπληρωμής των νοικοκυριών”, σημειώνεται στην έκθεση.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τονίζει ότι οι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν “σημαντικοί”. Η έκθεση επισημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε stablecoin “αυξήθηκαν σημαντικά” από την προηγούμενη έκθεση και έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση άνω των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τις αρχές Νοεμβρίου – μια βαθμίδα κάτω από το ιστορικό υψηλό τους, που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2022.
“Αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι δομικά ευάλωτα και δεν διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο ομοσπονδιακό εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο”, υπογραμμίζει η Fed.