Wednesday, February 19, 2025
9.2 C
Athens

Χαμάς: O Τραμπ “ρίχνει λάδι στη φωτιά”

Η Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι “ρίχνει λάδι στη φωτιά” με την πρότασή του για ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ και αναγκαστική μεταφορά των Παλαιστινίων που ζουν εκεί εκτός του παλαιστινιακού θύλακα.

“Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις του (Ντόναλντ) Τραμπ για μια αμερικανική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας και τον εκτοπισμό του λαού μας”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι “βίαιες” αυτές δηλώσεις “δεν θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής, αλλά μόνον ρίχνουν λάδι στη φωτιά”, προσθέτει.

Ο “παλαιστινιακός λαός και οι ζωντανές δυνάμεις του δεν θα επιτρέψουν σε κανένα κράτος του πλανήτη να καταλάβει τη γη μας ή να επιβάλει κηδεμονία στον σπουδαίο παλαιστινιακό μας λαό, ο οποίος έχει χύσει ποτάμι αίματος για να απελευθερώσει τη γη μας από την (ισραηλινή) κατοχή και για να ιδρύσει το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα”, τονίζει επίσης η Χαμάς στην ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Άμπντελ Λατίφ αλ Κάνου, καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ, καταγγέλλοντας “τη ρατσιστική αμερικανική θέση” που “ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή ακροδεξιά”, την ώρα που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα.

“Η ρατσιστική αμερικανική θέση ευθυγραμμίζεται με αυτή της ισραηλινής ακροδεξιάς για τον εκτοπισμό του λαού μας και την εξάλειψη της υπόθεσής μας”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

“Όχι στο σχέδιο του Τραμπ!”

Οι κάτοικοι της Γάζας κατέκριναν το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πάρει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων, δεσμευόμενοι να μην εγκαταλείψουν ποτέ τα ερείπια των σπιτιών τους στον παράκτιο θύλακα που ο Τράμπ θέλει να μετατρέψει σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής”.

“Ο Τραμπ μπορεί να πάει στον διάολο, με τις ιδέες του, τα χρήματά του και τις πεποιθήσεις του. Δεν πάμε πουθενά. Δεν είμαστε μέρος της περιουσίας του”, δήλωσε ο Σαμίρ Αμπού Μπασέλ από την Πόλη της Γάζας μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. “Εάν θέλει να επιλύσει τη σύγκρουση αυτή, θα πρέπει να πάρει τους Ισραηλινούς και να τους βάλει σε μια από τις πολιτείες (στην Αμερική). Αυτοί είναι οι ξένοι, όχι οι Παλαιστίνιοι. Η γη αυτή ανήκει σε εμάς”, δήλωσε ο Μπασέλ, πατέρας πέντε παιδιών, που έχει εκτοπιστεί από το σπίτι του κοντά στην Τζαμπάλια στο βόρειο άκρο της Γάζας.

Κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν ότι αφού ο πόλεμος και οι βόμβες δεν κατάφεραν να τους διώξουν από τη Γάζα, δεν θα καταφέρει να το κάνει ούτε ο Τραμπ.

“Μίλησε με τέτοια έπαρση … μπορεί να μας δοκιμάσει, και σύντομα θα δει ότι αυτά που φαντάζεται δεν λειτουργούν με εμάς”, δήλωσε ο Αμπού Μπασέλ.

Καθώς οι εχθροπραξίες μαίνονταν στην Γάζα, οι Παλαιστίνιοι φοβούνταν ότι θα υποστούν ακόμα μία “Νάκμπα”, ή καταστροφή, σε μια περίοδο κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τα σπίτια τους στον πόλεμο που οδήγησε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Τώρα φοβούνται έναν ακόμα γύρο εκτοπισμού.

“Δεν θα αφήσουμε τις περιοχές μας, δεν θα επιτρέψουμε μια δεύτερη Νάκμπα. Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους ότι δεν μπορούν να αφήσουν τα σπίτια τους και δεν μπορούν να επιτρέψουν μια δεύτερη Νάκμπα”, δήλωσε η Ουμ Ταμέρ Τζαμάλ, μια 65χρονη μητέρας έξι παιδιών, στο Reuters μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων. “(Ο Τραμπ) είναι τρελός. Δεν αφήσαμε τη Γάζα με τους βομβαρδισμούς και την πείνα, πώς σκοπεύει τώρα να μας πετάξει έξω; Δεν πάμε πουθενά”, δήλωσε η ίδια από την Πόλη της Γάζας.

Την πρόταση του Τραμπ έσπευσαν να καταδικάσουν διεθνείς δυνάμεις καθώς και ηγέτες των Παλαιστινίων. Η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς και η αντίπαλή της ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ένωσαν τις φωνές τους απορρίπτοντας την πρόταση, λέγοντας ότι πρόκειται για σχέδιο κατάληψης του παράκτιου εδάφους και εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη γη τους.

Hot this week

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στον επόμενο τόνο η μετοχή θα γράφει τα 20 ευρώ

Κάποιος να αλλάξει την μπαταρία στο ακουστικό της αγοράς γιατί δεν άκουγε που δεν άκουγε τελευταία τα θετικά νέα των εταιρειών, τώρα έχει κουφαθεί τελείως. Ό,τι και να πλησιάσεις να της πεις στο αυτί, ό,τι και αν της φωνάξεις, ακόμα και μπόμπα από ένα μεγάλο επενδυτικό deal να της πετάξεις δίπλα της, αυτή στην κοσμάρα

Related Articles

Popular Categories

READ MORE