22.2 C
Athens
September 25, 2024
Image default
ECONOMY

Χατζηδάκης στο Bloomberg: Κοντά στο 130% του ΑΕΠ το χρέος έως το τέλος του 2028

«Η Ελλάδα σκοπεύει να περικόψει περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες από το χρέος της μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, σε ένα ακόμη ορόσημο για τη διαφυγή από την κρίση που διαρκεί μια δεκαετία, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Χατζηδάκης προέβλεψε ότι ο κρατικός δανεισμός θα συρρικνωθεί στο «κοντά στο 130%» του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, ενισχυόμενος από μια οικονομία που έχει ξεπεράσει τις αντίστοιχες.

«Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση», είπε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας κορυφώθηκε στο 207% το 2020 και ήδη προβλέπεται από την κυβέρνηση να συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Μια μείωση του ποσού που, όπως προβλέπει ο κ. Χατζηδάκης, εγείρει την επικείμενη προοπτική ενός μικρότερου σωρού δανείων από την Ιταλία, εκτός και αν αλλάξει δραστικά η τροχιά της δημόσιας χρηματοδότησης αυτής της χώρας.

Ακόμη, ο Κωστής Χατζηδάκης υπολογίζει τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της χώρας – το μέτρο των εσόδων μείον τις δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων – θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ φέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο να αυξήσει τις δαπάνες.

«Χάρη σε μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση του προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές της δαπάνες κατά «λίγο υψηλότερο από 3%» το 2025 — έναντι αρχικής πρόβλεψης 3% — ενώ θα μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο αυτού του τελευταίου ποσού μέχρι το τέλος του 2028 , παρατήρησε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης με την πρόωρη αποπληρωμή της πίστωσης διάσωσης συνολικής αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,9 δισεκατομμύρια δολάρια), καλύπτοντας τις αποσβέσεις δανείων από το 2026 έως το 2028. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που επιτάχυνε την επιστροφή της βοήθειας που έλαβε στην πρώτη πρόγραμμα διάσωσης το 2010, γνωστό ως ‘’Greek Loan Facility’’.

«Όλες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν τη δύναμη της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει σε έναν δρόμο δημοσιονομικής σύνεσης», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Related posts

Νέα μέτρα στήριξης – ανάχωμα στην ακρίβεια πριν τις κάλπες: Όλα τα σενάρια

banks

Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την έκδοση αριθμού προτεραιότητας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

banks

Η συγγνώμη της KFC για «περισσότερο τυρί στο κοτόπουλο» την επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων

banks

Ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών: Ποιους αφορά η παράταση για την καταβολή δόσεων

banks

Ενιαίο Μητρώο Επιδομάτων: «Φρένο» στην κατάχρηση και τις αδικίες

banks

Εθνική Τράπεζα: Συρρίκνωση του ΑΕΠ ιστορικών διαστάσεων το 2ο τρίμηνο – Ενθαρρυντικά στοιχεία για το μέλλον

banks