Friday, February 13, 2026
15.7 C
Athens

Ψηφιακός τέλος συναλλαγής: Οι αλλαγές στις επαγγελματικές μισθώσεις

Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής είναι πλέον γεγονός μετά την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές. Μία από αυτές τις συναλλαγές αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Ο συγκεκριμένος φόρος συνήθως καλύπτεται από τον μισθωτή ενώ η δήλωση και απόδοση του Τέλους αποδίδεται από τον εκμισθωτή. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν για μισθώσεις με το Δημόσιο, φορείς γενικής κυβέρνησης ή σε περιπτώσεις όπου ο εκμισθωτής δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση.

Ειδικότερα, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αντικαθιστά αυτομάτως το τέλος χαρτοσήμου 3,6% επί των επαγγελματικών μισθωμάτων με τον ίδιο ακριβώς συντελεστή (3,6%),  και την ίδια διαδικασία είσπραξης.

Πώς υπολογίζεται

Σύμφωνα με οδηγό που εξέδωσε η ΠΟΜΙΔΑ, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής υπολογίζεται επί του συμφωνηθέντος μισθώματος και δεν επιβάλλεται στα μισθώματα κάθε είδους κατοικιών. Δεν επιβάλλεται επίσης Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αν οι συμβαλλόμενοι έχουν επιλέξει την υπαγωγή της μίσθωσης σε καθεστώς ΦΠΑ.

Με Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής 3,6% βαρύνονται όχι μόνον τα επαγγελματικά μισθώματα, αλλά και τα υπομισθώματα, χωρίς μάλιστα έκπτωση του ποσού που καταβάλλεται στον αρχικό εκμισθωτή, δεδομένου ότι η υπομίσθωση θεωρείται ως νέα και ανεξάρτητη μίσθωση.

Δεν υπόκειται στο Τέλος το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο προκύπτει από ιδιοκατοίκηση ή ιδιόχρηση οικοδομών, δεδομένου ότι επιβάλλεται μόνο επί των μισθωμάτων που αποκτώνται από σύμβαση εκμίσθωσης, ούτε τα μισθωτήρια και οι αποδείξεις καταβολής των μισθωμάτων.

Ποιος είναι υπόχρεος

Υπόχρεος για την πληρωμή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής είναι όποιος έχει συμφωνηθεί μεταξύ των συμβαλλομένων ότι το επιβαρύνεται, ανάλογα με την μεταξύ τους ειδικότερη συμφωνία που αφορούσε το τέλος χαρτοσήμου, συνήθως ο μισθωτής, ολόκληρο, ή μερικές φορές κατά το ήμισυ.  Όποιος δηλαδή κατέβαλε έως τώρα τέλος χαρτοσήμου, τώρα είναι αυτομάτως υπόχρεος στην καταβολή Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής. Υπόχρεος όμως για τη δήλωση και την απόδοση του είναι κατά κανόνα ο εκμισθωτής, ανεξαρτήτως αν το εισέπραξε ή όχι από το μισθωτή του, με τη γνωστή διαδικασία της βεβαίωσής του μέσω της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματός του.

Όταν ο εκμισθωτής δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 67 και 68 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ή εκμισθωτής είναι οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, υπόχρεος για τη δήλωση και την απόδοση του Τέλους καθίσταται ο μισθωτής.

Όταν εκμισθωτής ή μισθωτής είναι το Δημόσιο ή φορέας γενικής κυβέρνησης, επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής 3,6% επί του συμφωνηθέντος μισθώματος. Στις περιπτώσεις αυτές υποκείμενος στο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και βαρυνόμενος με τη σχετική δαπάνη είναι ο αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης, μισθωτής ή εκμισθωτής.

Όταν αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα γενικής κυβέρνησης είναι ο εκμισθωτής, το οφειλόμενο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται ετησίως μαζί με τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Όταν αντισυμβαλλόμενος του Δημοσίου ή του φορέα Γενικής Κυβέρνησης είναι ο μισθωτής, η δήλωση υποβάλλεται από αυτόν και το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της συναλλαγής.

Όταν ο εκμισθωτής απαλλάσσεται της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής αποδίδεται από αυτόν εφάπαξ για το σύνολο των συμβατικών μισθωμάτων και μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της συναλλαγής.

Hot this week

Επιτόκια καταθέσεων και κόστος χρήματος: Το νέο funding landscape για τις ελληνικές τράπεζες

Το τραπεζικό funding στην Ελλάδα το 2026 διαμορφώνεται κάτω...

WSJ: Το μεγάλο χρήμα σήμερα πάει στο κεφάλαιο, όχι στην εργασία

Η εικόνα είναι εντυπωσιακή και αποκαλυπτική. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η IBM, η «μηχανή που έχτισε τον καπιταλισμό», ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία της Αμερικής, από τις πιο κερδοφόρες και κορυφαίος εργοδότης με σχεδόν 400.000 εργαζομένους. Σήμερα, η Nvidia αξίζει πολλαπλάσια, είναι ασύγκριτα πιο κερδοφόρα από την IBM – αλλά απασχολεί περίπου το 1/10

Τέλος τα social media για τους εφήβους – Έρχεται νομοθετική ρύθμιση εντός Φεβρουαρίου

«Τείχη προστασίας» στην απειλή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υψώνουν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θέτουν πλέον ανοιχτά ζήτημα απαγόρευσής τους για τους ανηλίκους, ανοίγοντας «πόλεμο» με δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το Facebook της Meta, το Snapchat, το «X» του Έλον Μασκ και το TikTok. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται

ΕΛΣΤΑΤ: Με θετικό πρόσημο η βιομηχανική παραγωγή το 2025 – Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο

Σε θετική τροχιά κινήθηκε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή το 2025, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Συγκεκριμένα, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, παρουσίασε αύξηση 2,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024. Με θετικό πρόσημο έκλεισε και

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην Άγκυρα – Οι προσδοκίες από τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Με συνοδεία 8 υπουργών θα ταξιδέψει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2026 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως έγινε γνωστό στην αποστολή για την Άγκυρα θα βρίσκονται: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού στο Ισραήλ μετά το 2020

Η Βενεζουέλα στέλνει το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου προς το Ισραήλ εδώ και χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της λατινοαμερικανικής χώρας ανοίγουν μετά τη σύλληψη του προέδρου της, Νικολάς Μαδούρο. Το φορτίο μεταφέρεται προς τον όμιλο Bazan Group, τον μεγαλύτερο επεξεργαστή αργού πετρελαίου της μεσογειακής χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία και ζήτησαν να

Στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων – Τι ζητούν από τον Κ. Μητσοτάκη

Τις πόρτες του Μαξίμου θα περάσει σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων, με στόχο να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό για άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις για την θωράκιση της επόμενης μέρας του κλάδου. Προσδοκία είναι η συνάντηση να λειτουργήσει ως δείκτης της κυβερνητικής προτεραιότητας απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία και της ικανότητας συνεννόησης με τους παραγωγούς. Το σημερινό «ραντεβού», που ακολουθεί προηγούμενες

«Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: Παράταση έως τις 13 Φεβρουαρίου

Παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παράταση δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να προετοιμάσουν και να υποβάλουν ολοκληρωμένες αιτήσεις για την ένταξη έργων

Κουμουτσάκος στον Realfm 97,8 για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Είναι ένα «χρυσό» διαβατήριο που πρέπει να το ταξιδέψουμε

13:44, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2026 πολιτική Στην ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρθηκε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρώην υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. «Η ίδια η απόφαση ήταν μία μεγάλη και πολύ σοβαρή εξέλιξη, όμως πρέπει να είναι μία αφετηρία.

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »