31.7 C
Athens
July 20, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Όλα τα σενάρια για το placement της Εθνικής – Τι θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Για το φθινόπωρο αναβάλλεται, όπως όλα δείχνουν, η οριστική αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα εν όψει της απαιτητικής συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας εντός του καλοκαιριού.

Αυτό διαμήνυσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΤΧΣ απαιτείται να στρέψει όλη τη δύναμη πυρός του στην τριπλή συναλλαγή που θα οδηγήσει στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

Πρόκειται για τρία δύσκολα ορόσημα που οι δύο τράπεζες, το Ταμείο και η ΤτΕ καλούνται να ολοκληρώσουν -υπό εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες- έως τον Σεπτέμβριο: την ένταξη των χαρτοφυλακίων NPEs των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ, τη νομική και λειτουργική τους συγχώνευση και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο ρόλος του ΤΧΣ σε καθένα από τα παραπάνω ορόσημα είναι πολύ σημαντικός, δεδομένου ότι πρόκειται για τον πλειοψηφικό μέτοχο της Attica Bank ο οποίος θα σηκώσει στους “ώμους” του το βάρος της ΑΜΚ. “Το Ταμείο δεν διαθέτει αρκετά στελέχη για να τρέξει παράλληλα τα δύο project”, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που εκτιμούν ότι θα πρέπει να γίνει “ένα πράγμα τη φορά”.

Τα “παράθυρα” για την Εθνική

Εφόσον επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το placement για το υπόλοιπο 18% του ΤΧΣ στην Εθνική μεταφέρεται μετά το καλοκαίρι και, συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο, αφού στις αρχές του μήνα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών.

Θυμίζεται ότι για το διάστημα πριν τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων -ή άλλου γεγονότος που μπορεί να επηρεάσει τη χρηματιστηριακή τιμή μιας εισηγμένης εταιρείας- δεν επιτρέπεται η διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών.

“Αγκάθι” για την ασφαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας, ωστόσο, είναι η διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που η εκλογική διαδικασία αναδείξει επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρουν πηγές της αγοράς, ενδέχεται οι διεθνείς κεφαλαιαγορές να υποστούν τριγμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε περιόδους τόσο σημαντικών διεθνών αλλαγών δεν ενδείκνυνται στρατηγικές συναλλαγές όπως αυτή της Εθνικής. Για τον λόγο αυτό, ο σύμβουλος στρατηγικής που έχει προσλάβει το ΤΧΣ -η επενδυτική τράπεζα Rothschild- δεν αποκλείεται να εισηγηθεί τη διεξαγωγή του placement νωρίτερα, δηλαδή τον Ιούλιο.

Θυμίζεται ότι έως τα τέλη Ιουνίου συμπληρώνεται ένα εξάμηνο από την πρώτη συναλλαγή αποεπένδυσης, ωστόσο, εντός Ιουνίου διεξάγονται οι Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα “παράθυρο” για τη συναλλαγή τον Ιούλιο -και μάλιστα στις αρχές του μήνα, πριν η θερινή ραστώνη καταλάβει τις αγορές.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο σύμβουλος εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ ότι αυτή είναι η καλύτερη περίοδος για τη συναλλαγή, καθώς η αναβολή της ενδέχεται να εμπεριέχει ρίσκα, πηγές με γνώση θεωρούν ότι αυτή θα γίνει δεκτή από το ΔΣ.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ευχαριστήσει, δίχως αμφιβολία, τη διοίκηση της Εθνικής η οποία μετρά αντίστροφα για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τελευταίας συστημικής τράπεζας όπου κατέχει ποσοστό το Δημόσιο υιοθετώντας τη λογική “όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα”.

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Μέτρα διευκόλυνσης για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιώτες – «Πάγωμα» δόσεων ως 31/12

banks

Τη θεσμική συνεργασία τους εγκαινίασαν Εθνική Τράπεζα και LSE

banks

Εθνική Τράπεζα: Άλμα κερδοφορίας στα €530 εκατ. στο εξάμηνο

banks

Ανοίγει τη στρόφιγγα στις μικρομεσαίες η Εθνική Τράπεζα – Νέες χορηγήσεις 1,5 δισ. στην τριετία

banks

X. Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Κάθε Έλληνας μπορεί να γίνει πελάτης της Εθνικής Τράπεζας αποκλειστικά από το κινητό του

banks

Τι σημαίνει για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ η απόφαση του Αρείου Πάγου

banks