Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της SpaceX μετά την πυραυλοκίνητη IPO

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χρηματιστηριακό ντεμπούτο της SpaceX μετά την πυραυλοκίνητη IPO

Η SpaceX του Έλον Μασκ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση στο χρηματιστήριο την Παρασκευή, μέσω της μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) που έχει γίνει ποτέ — και ίσως της πιο πολυσυζητημένης. 

Ακολουθήστε το thebanker.gr στη Google
Προσθέστε μας στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις και τις αναλύσεις μας στη Google.

Η εταιρεία διέθεσε ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό των μετοχών της σε ιδιώτες επενδυτές. Η πορεία της μετοχής την Παρασκευή θα αποτελέσει κρίσιμο δείκτη για το ενδιαφέρον των επενδυτών απέναντι σε αντίστοιχα γιγαντιαίες IPO που αναμένονται αργότερα μέσα στη χρονιά από εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic.

Η κατασκευάστρια πυραύλων, η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από τη δραστηριότητα δορυφορικού διαδικτύου και διαθέτει επίσης μια αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, θα διαπραγματεύεται με το σύμβολο «SPCX». Πούλησε 555,6 εκατομμύρια μετοχές προς 135 δολάρια η καθεμία, αντλώντας περίπου 75 δισ. δολάρια και αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 1,77 τρισ. δολάρια.

Πότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών;

Στελέχη της SpaceX θα χτυπήσουν το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης στο Nasdaq στη Νέα Υόρκη, όμως οι μετοχές δημοφιλών IPO συνήθως αρχίζουν να διαπραγματεύονται αρκετές ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι τράπεζες που αναλαμβάνουν μια IPO συνήθως προσπαθούν να αντιστοιχίσουν αγοραστές και πωλητές για περίπου το 10% των προσφερόμενων μετοχών πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ώστε να περιορίσουν τη μεταβλητότητα. Στην περίπτωση της SpaceX, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 εκατομμύρια μετοχές, αξίας περίπου 7,5 δισ. δολαρίων.

Επειδή οι προϋπάρχοντες επενδυτές υπόκεινται σε περιορισμούς πώλησης για ένα χρονικό διάστημα μετά την IPO, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βρεθούν πρόθυμοι πωλητές μεταξύ όσων αγόρασαν μετοχές σε μια προσφορά με υψηλή ζήτηση.

Οι μετοχές της Alibaba, που κατείχε το ρεκόρ της μεγαλύτερης IPO στις ΗΠΑ πριν από τη SpaceX, άρχισαν να διαπραγματεύονται λίγο πριν το μεσημέρι κατά την εισαγωγή τους το 2014. Πέρυσι, η πολυσυζητημένη IPO της Figma ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 μ.μ.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι οι τράπεζες της SpaceX ίσως αποφασίσουν να ξεκινήσουν νωρίτερα τη διαπραγμάτευση, ακόμη κι αν δεν έχει επιτευχθεί το συνηθισμένο επίπεδο αντιστοίχισης εντολών, ώστε η μετοχή να έχει αρκετές ώρες συναλλαγών κατά την πρώτη ημέρα.

Πόσο έντονη θα είναι η μεταβλητότητα;

Τραπεζίτες και traders εκτιμούν ότι η μετοχή της SpaceX μπορεί να παρουσιάσει έντονες διακυμάνσεις στις πρώτες συναλλαγές, εν μέρει επειδή μεγάλο ποσοστό των μετοχών αναμένεται να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Κάποιοι ανησυχούν ότι οι ίδιοι επενδυτές που θα σπεύσουν να αγοράσουν τη μετοχή μπορεί εξίσου γρήγορα να πανικοβληθούν και να πουλήσουν.

Οποιαδήποτε απότομη μεταβολή της τιμής μπορεί να ενεργοποιήσει τους λεγόμενους «διακόπτες ασφαλείας» (circuit breakers), που παγώνουν προσωρινά τις συναλλαγές. Για τις περισσότερες νεοεισηγμένες εταιρείες, μια μεταβολή 10% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση οδηγεί σε διακοπή πέντε λεπτών.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιες διακοπές είναι η Figma και η Cerebras Systems, της οποίας η μετοχή εκτοξεύθηκε μετά την εισαγωγή της τον Μάιο.

Αυτοί οι μηχανισμοί θεσπίστηκαν μετά το λεγόμενο «Flash Crash» του 2010, όταν ο Dow Jones Industrial Average έχασε 700 μονάδες μέσα σε οκτώ λεπτά πριν ανακτήσει μεγάλο μέρος των απωλειών.

Τι είναι η περίφημη επιλογή «green shoe»;

Αν η μετοχή αρχίσει να κινείται ανεξέλεγκτα, οι ανάδοχοι διαθέτουν ένα ισχυρό εργαλείο για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

Συνήθως πωλούν περισσότερες μετοχές από το επίσημο μέγεθος της προσφοράς, μια πρακτική γνωστή ως «green shoe». Στην περίπτωση της SpaceX, πωλήθηκε περίπου 15% περισσότερος αριθμός μετοχών από αυτόν που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Επειδή έτσι έχουν κατανεμηθεί περισσότερες μετοχές από όσες προσφέρθηκαν, ο λεγόμενος «πράκτορας σταθεροποίησης» — στην προκειμένη περίπτωση η Morgan Stanley — πρέπει να αγοράσει πίσω τον επιπλέον αριθμό μετοχών ώστε να τις παραδώσει στους επενδυτές.

Αν η μετοχή αρχίσει να υποχωρεί, η τράπεζα αγοράζει μετοχές από την αγορά, στηρίζοντας έτσι την τιμή. Αντίθετα, αν η μετοχή παραμένει ισχυρή, μπορεί να αποκτήσει τις επιπλέον μετοχές απευθείας από την εταιρεία.

Ο όρος «green shoe» προέρχεται από μια εταιρεία υποδημάτων που χρησιμοποίησε πρώτη μια παραλλαγή της μεθόδου αυτής και αποτέλεσε πρόδρομο της Stride Rite.

Όταν η Meta Platforms (τότε γνωστή ως Facebook) εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2012, η μετοχή της άρχισε να πέφτει και οι ανάδοχοι παρενέβησαν αγοράζοντας επιπλέον μετοχές.

Πώς θα αποδώσει η στρατηγική τιμολόγησης του Έλον Μασκ;

Όπως συμβαίνει συχνά με τις επιχειρηματικές κινήσεις του Elon Musk, η IPO της SpaceX ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τα καθιερωμένα πρότυπα.

Αντί να παρουσιάσει ένα εύρος πιθανών τιμών στους επενδυτές και να προσαρμόσει την τελική τιμή με βάση τη ζήτηση, η εταιρεία καθόρισε εξαρχής μία συγκεκριμένη τιμή: 135 δολάρια ανά μετοχή.

Στόχος ήταν να περιοριστεί η αβεβαιότητα γύρω από τη μεγαλύτερη IPO όλων των εποχών. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή αφαίρεσε ένα στάδιο που πολλοί θεωρούν κρίσιμο: την «ανακάλυψη τιμής» (price discovery).

Η επιτυχία της στρατηγικής θα κριθεί εν μέρει από τη συμπεριφορά της μετοχής την πρώτη ημέρα. Αν η τιμή εκτοξευθεί, οι επικριτές θα υποστηρίξουν ότι η εταιρεία άφησε χρήματα στο τραπέζι, μη θέτοντας υψηλότερη τιμή. Αντίθετα, αν η μετοχή υποχωρήσει ή παραμείνει στάσιμη, πιθανότατα θα υποστηριχθεί ότι η εταιρεία και οι σύμβουλοί της υπερεκτίμησαν τη ζήτηση.

Θα αντέξουν τα συστήματα και ποια θα είναι η ευρύτερη επίδραση στην αγορά;

Το τεράστιο μέγεθος της IPO της SpaceX θα δοκιμάσει τις τεχνολογικές υποδομές του Nasdaq και ενδέχεται να επηρεάσει ευρύτερα την αγορά.

Το Nasdaq έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές προσομοιώσεις ανοίγματος της αγοράς ώστε να διασφαλίσει ότι τα συστήματά του είναι έτοιμα. Όταν το Facebook εισήχθη στο χρηματιστήριο, ορισμένοι επενδυτές που προσπάθησαν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν εντολές πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης δεν έλαβαν επιβεβαίωση λόγω τεχνικού προβλήματος. Η σύγχυση συνέβαλε στην πτώση της μετοχής την πρώτη ημέρα, η οποία δεν επέστρεψε πάνω από την τιμή της IPO για περισσότερο από έναν χρόνο.

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν αυξημένη δραστηριότητα σε μετοχές που ενδέχεται να πουλήσουν οι ιδιώτες επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν αγορές SpaceX, όπως μετοχές τεχνολογικών εταιρειών και της Tesla.

Σύμφωνα με τη Vanda Research, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας παρατηρήθηκαν δύο συνεχόμενες ημέρες καθαρών πωλήσεων μετοχών από ιδιώτες επενδυτές. (Βέβαια, οι πωλήσεις αυτές συνέπεσαν με γενικά αδύναμες συνεδριάσεις για τον τεχνολογικό κλάδο.)

Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι οι μετοχές της SpaceX να ενταχθούν σε μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες και αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια (index funds). Επομένως, η πλήρης επίδραση της εισαγωγής στην αγορά ενδέχεται να εξελιχθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες.

#SpaceX #IPO #δημόσια_προσφορά #Μασκ

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Πρόταση Γαλλίας: Χρήση των προστίμων στη Google για μείωση των εθνικών συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα δισεκατομμύρια ευρώ των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην Google προκειμένου να μειώσει τη συνεισφορά των κρατών-μελών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Μπενζαμέν Αντάντ. "Πρόκειται για μια νέα πηγή εσόδων για την Ευρωπαϊκή Ένωση - ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων

Νεκρός σε ισραηλινό πλήγμα ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη βόρεια Γάζα

Νεκρός από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα έπεσε την Τρίτη ο Ιζ αλ-Ντιν αλ-Μπέικ (Izz al-Din Al-Beik), επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές. Την εξόντωσή του ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, αναφέροντας ότι ο διοικητής της Χαμάς είχε

Δημοσκόπηση Interview: Στο 26,9% η ΝΔ – Μάχη ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση

Στο 26,9%  εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου στη νέα δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC , με την ΕΛΑΣ και το ΠΑΣΟΚ να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση: η ΕΛΑΣ βρίσκεται στο 14% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,7% , με μεταξύ τους απόσταση 1,3 ποσοστιαίων μονάδων. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση

Creta Farms: Αύξηση 6,3% των EBITDA το 2025

Tην αναπτυξιακή της πορεία συνεχίζει η Creta Farms, καταγράφοντας θετικές επιδόσεις κατά το 2025, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου και τη συνεχή ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά τροφίμων. Ενίσχυση εμπορικής παρουσίας και ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Κατά τη διάρκεια του 2025, η Creta Farms συνέχισε να ενδυναμώνει τη θέση της στην

Στον Λευκό Οίκο οι επικεφαλής των Meta, Google, OpenAI, Athropic, Nvidia – Στο “μενού” η εποπτεία της AI

Οι επικεφαλής της Big Tech έχουν σήμερα ραντεβού στον Λευκό Οίκο για να συναντήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και να συνομιλήσουν κυρίως για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, ένα θέμα που διχάζει στους κόλπους της προεδρικής πλειοψηφίας. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Meta), ο Σούνταρ Πιτσάι (Google) και ο

Το “τουρκολιβυκό μέτωπο” στο μικροσκόπιο του Ισραήλ – Ανησυχία για την Αν. Μεσόγειο και τα ενεργειακά σχέδια

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και η ενισχυμένη παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής της ισραηλινής αμυντικής κοινότητας, σύμφωνα με ανάλυση της Jerusalem Post που υπογράφει ο Amir Bohbot.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Διεύθυνση Πληροφοριών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) εξετάζει πιο στενά τις εξελίξεις γύρω από τον λεγόμενο

AVAX: Περιθώριο ανόδου έως 63% βλέπει η AXIA – Alpha Finance

Με τιμή-στόχο τα 5,1 ευρώ και σύσταση αγοράς, αρχίζει την κάλυψη της AVAX η AXIA – Alpha Finance, εκτιμώντας ότι η μετοχή διαθέτει περιθώριο ανόδου 63% από τα τρέχοντα επίπεδα. Όπως επισημαίνει, η αγορά δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει πλήρως την αξία που ενσωματώνει ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου, αλλά και το σημαντικό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων και

Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ: Το καλώδιο ουδέποτε περνούσε από τουρκικά θαλάσσια πάρκα, κανένας λόγος αναχάραξης

Τη θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε « απείρως καλύτερη θέση » σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, τόσο σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών όσο και σε επίπεδο οικονομίας και άμυνας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας

Related Articles

Popular Categories