Tuesday, March 3, 2026
10.1 C
Athens

Όρμπαν: Προ των πυλών δασμολογική ειρήνη

Για δασμολογική ειρήνη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, υποβαθμίζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στη χώρα του.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, ο Όρμπαν προέβλεψε ότι ο δασμολογικός πόλεμος που προκάλεσε ο Τραμπ και ο οποίος ταρακούνησε τις αγορές αυτή την εβδομάδα, θα τελειώσει σε “ένα ή δύο μήνες” μόλις οι ΗΠΑ προσαρμόσουν τους δασμούς τους σε όλο τον κόσμο.

“Μόλις σφραγιστούν οι συμφωνίες, δεν θα μιλάμε πια για δασμολογικό πόλεμο”, δήλωσε ο Όρμπαν στην εβδομαδιαία συνέντευξή του. “Θα μιλάμε για μια δασμολογική ειρήνη”.

Ο Ούγγρος ηγέτης θεωρείται ευρέως ότι έχει τους στενότερους δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Τραμπ ανέστειλε για 90 ημέρες ορισμένους από τους λεγόμενους “αμοιβαίους” δασμούς του σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, μειώνοντας το ποσοστό στο 10%. Αλλά οι δασμοί του 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων καθώς και στον χάλυβα και το αλουμίνιο εξακολουθούν να ισχύουν. Στην τελευταία του ομοβροντία, ο Τραμπ αύξησε επίσης τους δασμούς στην Κίνα στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 145%, σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον του ασιατικού αντιπάλου του.

Αν αυτή είναι η “νέα ισορροπία” όσον αφορά τους δασμούς, όπως το έθεσε ο Όρμπαν, τότε είναι κοντά σε ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ουγγαρία. Η χώρα έχει προσελκύσει το 44% των ευρωπαϊκών επενδύσεων της Κίνας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto.

“Η στρατηγική μας για οικονομική ουδετερότητα είναι πολύ σαφής”, δήλωσε ο Szijjarto στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη. “Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση”.

Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικοί κατασκευαστές μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου ηγέτη Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, καθώς και ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co. έχουν εγκατασταθεί στην Ουγγαρία για να τη χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο κατασκευής αυτοκινήτων. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εργοστάσια γερμανικών premium brands όπως η Volkswagen AG, η Mercedes Benz AG και η BMW AG. Η Audi της Volkswagen, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ουγγαρία, είναι επίσης εκτεθειμένη στις εμπορικές κυρώσεις, καθώς παράγει αυτοκίνητα και κινητήρες που πωλούνται επίσης στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του Τραμπ η Ουγγαρία

Όλα αυτά βάζουν την Ουγγαρία στο στόχαστρο του Τραμπ, ακόμη και χωρίς τους δεσμούς της με την Κίνα. Με το διεθνές εμπόριο να ανέρχεται στο 157% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, και εμπορικό πλεόνασμα 3,55 δισ. δολαρίων έναντι των ΗΠΑ, η Ουγγαρία είναι σε θέση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους της τιμωρητικής δασμολογικής πολιτικής.

Αλλά ο Όρμπαν έχει εκτιμήσει τους δεσμούς της Ουγγαρίας με την Κίνα τον τελευταίο καιρό. Υπολογίζει στο εμπόριο και τις επενδύσεις για να δημιουργήσει μια οικονομική έκρηξη πριν από τις εκλογές σε ένα χρόνο, με το κόμμα του πρωθυπουργού με πέντε θητείες να υπολείπεται της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Η Ουγγαρία αποτελεί μέρος της “Ζώνης και του Δρόμου” του Πεκίνου, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας υποδομών που χρηματοδοτεί μια σιδηροδρομική εμπορευματική σύνδεση μεταξύ της σερβικής πρωτεύουσας και της Βουδαπέστης. Ο Όρμπαν προσπαθεί επίσης να απευθυνθεί στην Κίνα για άλλη χρηματοδότηση σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών και πήρε πέρυσι δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολαρίων) από κινεζικούς κρατικούς δανειστές.

Ενώ το άνοιγμα προς την Κίνα συνάδει με την αγωνιώδη προσπάθεια της ΕΕ αυτή την εβδομάδα να χτίσει γέφυρες με το Πεκίνο – κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο -, θέτει επίσης τον Ούγγρο ηγέτη μου σε πορεία σύγκρουσης με τον Τραμπ, ο οποίος έχει καταστήσει την Κίνα τον μεγαλύτερο εμπορικό του στόχο. 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμαχήσουν κατά της Κίνας ως ομάδα και προειδοποίησε ότι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται με το Πεκίνο “θα κόψουν τον λαιμό τους”.

Προς το παρόν, η στρατηγική της Ουγγαρίας είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να προβάλλει τα φιλοεμπορικά της διαπιστευτήρια. Η χώρα ήταν η μόνη που ψήφισε κατά των ανταποδοτικών δασμών της ΕΕ κατά των δασμών 25% που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του μπλοκ. Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την Πέμπτη την επιβολή τους για 90 ημέρες, προκειμένου να δοθεί χρόνος για συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφές αν αυτό ισοδυναμεί με εμπορική ανακωχή και αν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή των αμερικανικών δασμών. Αλλά είναι σαφές ότι λίγοι είναι εκείνοι που εξαρτώνται περισσότερο από τον Όρμπαν.

Hot this week

Εθνική Τράπεζα: «Κόλπο» με έξτρα χρεώσεις από «μετατροπή» λογαριασμών

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές σχετικά με επιστολή της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΤΕ), με την οποία ενημερώνει τους πελάτες της – καταθέτες, ότι θα προβεί αυτόματα σε μετατροπή των τραπεζικών τους λογαριασμών από “απλού ταμιευτήριου/απλού τρεχούμενου” σε “λογαριασμό προνομίων” με μηνιαία χρέωση 0,80 ευρώ για την εξασφάλιση μειωμένου κόστους σε ορισμένες

Τι αλλάζει στις συντάξεις ενστόλων και δημοσίων υπαλλήλων – Αφορολόγητο πετρέλαιο μέσω κινητού σε αγρότες από 1/11

Σειρά από σημαντικές φορολογικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, οι οποίες προωθούνται προς ψήφιση, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς. Α. Με τις προτεινόμενες συνταξιοδοτικές διατάξεις αφενός μεν, τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του Μέρους Β΄ του ν. 5045/2023 κατά το μέρος που αφορούν στην αναπροσαρμογή

JP Morgan: Το επόμενο στοίχημα των τραπεζών – Γιατι υποβαθμίζει την Εθνική

Με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου 2025 να βρίσκονται προ των πυλών, η JP Morgan διατηρεί καθολικά θετική στάση απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, επαναλαμβάνοντας σύσταση overweight για όλες τις συστημικές τράπεζες και επικαιροποιώντας τις τιμές στόχους με ορίζοντα τον Δεκέμβριο 2027. Ο οίκος εκτιμά ότι το τρίμηνο θα κινηθεί σε ισχυρά επίπεδα, με καλή

Ένας ύποπτος για τη δολοφονία φιλορώσου Ουκρανού πρώην βουλευτή συνελήφθη στη Γερμανία

Ο φερόμενος δολοφόνος ενός φιλορώσου Ουκρανού πρώην βουλευτή, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο του 2025 μέρα-μεσημέρι έξω από ένα σχολείο στα προάστια της Μαδρίτης, συνελήφθη στη Γερμανία, ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ύποπτος συνελήφθη στην πόλη Χάινσμπεργκ της δυτικής Γερμανίας, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία. "Πράκτορες (…) της αστυνομίας της

Ζαχάροβα: “Επιθετική πρόκληση” των ΗΠΑ το περιστατικό με το σκάφος κοντά στην Κούβα

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Πέμπτη ότι ένα περιστατικό με ταχύπλοο , καταχωρημένο στη Φλόριντα, στα ανοικτά των ακτών της Κούβας ήταν μια "επιθετική πρόκληση από τις ΗΠΑ" με στόχο την κλιμάκωση της κατάστασης και την πυροδότηση μιας σύγκρουσης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι κουβανικές δυνάμεις σκότωσαν

Πούτιν για θάνατο Χαμενεΐ: Κυνική δολοφονία που παραβιάζει κάθε ηθική και το Διεθνές Δίκαιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ ως "κυνική παραβίαση" της ηθικής και του νόμου. Σε επιστολή προς τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζέσκιαν, που δημοσιεύθηκε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε "τα βαθιά του συλλυπητήρια για τη

Δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου διαβεβαιώνει η Κομισιόν την Ουγγαρία και την Σλοβακία

Δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πετρελαίου στην Ουκρανία και την Σλοβακία, παρά την διακοπή της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού Druzhba, ο οποίος μεταφέρει στην κεντρική Ευρώπη ρωσικό πετρέλαιο διασχίζοντας τον έδαφος της Ουκρανίας, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που επιτρέπουν την διατήρηση του εφοδιασμού των δύο χωρών, διεβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

Το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει για να “διευκολύνει τον διάλογο” Πακιστάν-Αφγανιστάν

Το Ιράν, χώρα που συνορεύει τόσο με το Πακιστάν όσο και το Αφγανιστάν, πρόσφερε σήμερα τη βοήθειά του για "να διευκολύνει τον διάλογο", εν μέσω της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους. Το Ισλαμαμπάντ κήρυξε σήμερα "ανοιχτό πόλεμο" στις αρχές των Ταλιμπάν, μετά την αφγανική επίθεση, χθες, στα σύνορά του Πακιστάν. Η Καμπούλ λέει ότι επρόκειτο για

Διάγγελμα Τραμπ μετά τους θανάτους Αμερικανών στρατιωτών: “Θα εκδικηθούμε με το πιο σκληρό πλήγμα” στο ιρανικό καθεστώς – Νέο κάλεσμα στο λαό του Ιράν

Νέο διάγγελμα δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την πλατφόρμα του Truth Social, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα "εκδικηθούν" τους θανάτους των Αμερικανών στρατιωτών και θα "επιφέρουν το πιο σκληρό πλήγμα" στο ιρανικό καθεστώς. Αναγνώρισε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλες αμερικανικές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, ο οποίος

Τρ.Πειραιώς: Πίσω από τα ρεκόρ, οι αδυναμίες που δεν χωράνε στα highlights

Σταθερά κέρδη, διαβρωμένα κεφάλαια, συρρικνούμενο επιτοκιακό εισόδημα και μια...

Related Articles

Popular Categories

READ MORE

Translate »