Friday, May 9, 2025
26.8 C
Athens

Όρμπαν: Προ των πυλών δασμολογική ειρήνη

Για δασμολογική ειρήνη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, υποβαθμίζοντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στη χώρα του.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, ο Όρμπαν προέβλεψε ότι ο δασμολογικός πόλεμος που προκάλεσε ο Τραμπ και ο οποίος ταρακούνησε τις αγορές αυτή την εβδομάδα, θα τελειώσει σε “ένα ή δύο μήνες” μόλις οι ΗΠΑ προσαρμόσουν τους δασμούς τους σε όλο τον κόσμο.

“Μόλις σφραγιστούν οι συμφωνίες, δεν θα μιλάμε πια για δασμολογικό πόλεμο”, δήλωσε ο Όρμπαν στην εβδομαδιαία συνέντευξή του. “Θα μιλάμε για μια δασμολογική ειρήνη”.

Ο Ούγγρος ηγέτης θεωρείται ευρέως ότι έχει τους στενότερους δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Τραμπ ανέστειλε για 90 ημέρες ορισμένους από τους λεγόμενους “αμοιβαίους” δασμούς του σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, μειώνοντας το ποσοστό στο 10%. Αλλά οι δασμοί του 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων καθώς και στον χάλυβα και το αλουμίνιο εξακολουθούν να ισχύουν. Στην τελευταία του ομοβροντία, ο Τραμπ αύξησε επίσης τους δασμούς στην Κίνα στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 145%, σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον του ασιατικού αντιπάλου του.

Αν αυτή είναι η “νέα ισορροπία” όσον αφορά τους δασμούς, όπως το έθεσε ο Όρμπαν, τότε είναι κοντά σε ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ουγγαρία. Η χώρα έχει προσελκύσει το 44% των ευρωπαϊκών επενδύσεων της Κίνας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Peter Szijjarto.

“Η στρατηγική μας για οικονομική ουδετερότητα είναι πολύ σαφής”, δήλωσε ο Szijjarto στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη. “Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ανοιχτοί για επενδύσεις τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση”.

Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικοί κατασκευαστές μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου ηγέτη Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, καθώς και ο γίγαντας των ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co. έχουν εγκατασταθεί στην Ουγγαρία για να τη χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο κατασκευής αυτοκινήτων. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εργοστάσια γερμανικών premium brands όπως η Volkswagen AG, η Mercedes Benz AG και η BMW AG. Η Audi της Volkswagen, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ουγγαρία, είναι επίσης εκτεθειμένη στις εμπορικές κυρώσεις, καθώς παράγει αυτοκίνητα και κινητήρες που πωλούνται επίσης στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του Τραμπ η Ουγγαρία

Όλα αυτά βάζουν την Ουγγαρία στο στόχαστρο του Τραμπ, ακόμη και χωρίς τους δεσμούς της με την Κίνα. Με το διεθνές εμπόριο να ανέρχεται στο 157% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, και εμπορικό πλεόνασμα 3,55 δισ. δολαρίων έναντι των ΗΠΑ, η Ουγγαρία είναι σε θέση να είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους της τιμωρητικής δασμολογικής πολιτικής.

Αλλά ο Όρμπαν έχει εκτιμήσει τους δεσμούς της Ουγγαρίας με την Κίνα τον τελευταίο καιρό. Υπολογίζει στο εμπόριο και τις επενδύσεις για να δημιουργήσει μια οικονομική έκρηξη πριν από τις εκλογές σε ένα χρόνο, με το κόμμα του πρωθυπουργού με πέντε θητείες να υπολείπεται της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.

Η Ουγγαρία αποτελεί μέρος της “Ζώνης και του Δρόμου” του Πεκίνου, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας υποδομών που χρηματοδοτεί μια σιδηροδρομική εμπορευματική σύνδεση μεταξύ της σερβικής πρωτεύουσας και της Βουδαπέστης. Ο Όρμπαν προσπαθεί επίσης να απευθυνθεί στην Κίνα για άλλη χρηματοδότηση σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών και πήρε πέρυσι δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολαρίων) από κινεζικούς κρατικούς δανειστές.

Ενώ το άνοιγμα προς την Κίνα συνάδει με την αγωνιώδη προσπάθεια της ΕΕ αυτή την εβδομάδα να χτίσει γέφυρες με το Πεκίνο – κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο -, θέτει επίσης τον Ούγγρο ηγέτη μου σε πορεία σύγκρουσης με τον Τραμπ, ο οποίος έχει καταστήσει την Κίνα τον μεγαλύτερο εμπορικό του στόχο. 

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να συμμαχήσουν κατά της Κίνας ως ομάδα και προειδοποίησε ότι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται με το Πεκίνο “θα κόψουν τον λαιμό τους”.

Προς το παρόν, η στρατηγική της Ουγγαρίας είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να προβάλλει τα φιλοεμπορικά της διαπιστευτήρια. Η χώρα ήταν η μόνη που ψήφισε κατά των ανταποδοτικών δασμών της ΕΕ κατά των δασμών 25% που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του μπλοκ. Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν την Πέμπτη την επιβολή τους για 90 ημέρες, προκειμένου να δοθεί χρόνος για συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Δεν είναι σαφές αν αυτό ισοδυναμεί με εμπορική ανακωχή και αν μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή των αμερικανικών δασμών. Αλλά είναι σαφές ότι λίγοι είναι εκείνοι που εξαρτώνται περισσότερο από τον Όρμπαν.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE