17.6 C
Athens
March 3, 2024
Image default
WORLD

Ύπατη Αρμοστεία: Καταστροφική μια περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Μια περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων από τη Γάζα θα ήταν “καταστροφική”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR) Φίλιπο Γκράντι, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει περιφερειακή έξοδος των Παλαιστινίων”, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, από την έδρα του οργανισμού που διευθύνει στη Γενεύη.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας είναι ήδη πρόσφυγες του πρώτου (ισραηλινο-αραβικού) πολέμου” του 1948-1949, προσθέτει αναφερόμενος στην εξορία των Παλαιστινίων το 1948, ή “Νάκμπα, όταν σχεδόν 760.000 Παλαιστίνιοι έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ απάντησε στρατιωτικά και μαζικά στις αιματηρές και χωρίς προηγούμενο επιθέσεις της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου από τη Λωρίδα της Γάζας, Στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και περισσότεροι από 240 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με τις αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, εκ των οποίων μια πολύ ευρεία πλειοψηφία γυναικών, παιδιών και εφήβων, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι το μόνο σημείο εξόδου από το παλαιστινιακό έδαφος που δεν ελέγχεται πλήρως από το Ισραήλ.

Επί του παρόντος, μόνο ξένοι πολίτες και μερικοί τραυματίες μπόρεσαν να φύγουν από το παλαιστινιακό έδαφος. Η Ράφα είναι επίσης το μόνο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Γκράντι, μια νέα έξοδος “θα ήταν ένα πρόσθετο βάρος για τον προσφυγικό πληθυσμό, τον παλαιστινιακό λαό και την περιοχή”.

Κατά τη γνώμη του, η προτεραιότητα είναι επομένως “μια επιστροφή στην εκεχειρία, την οποία θα ακολουθήσει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και μια ακόμη πιο σταθερή παύση των εχθροπραξιών”, με την αύξηση παράλληλα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρεται στη Γάζα, την οποία κρίνει “σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή”.

“Είναι επομένως πολύ σημαντικό να επιτεθούμε στο πρόβλημα αυτό για να αποφύγουμε μια έξοδο η οποία θα ήταν πράγματι καταστροφική”, τόνισε.

“Οι Παλαιστίνιοι είναι τα θύματα αυτής της στρατιωτικής δράσης. 16.000 άνθρωποι είναι νεκροί και για τον λόγο αυτό πρέπει να τελειώσει τον νωρίτερο δυνατό. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο πρέπει όλοι να εργαστούμε”, πρόσθεσε.

Ο Γκράντι δήλωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, που αναμένεται να διεξαχθεί από 13 έως 15 Δεκεμβρίου στη Γενεύη.

Το Φόρουμ, που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση με θέμα τους πρόσφυγες. Η Γαλλία είναι φέτος μια από τις χώρες χορηγούς του Φόρουμ, μαζί με την Κολομβία, την Ιαπωνία, την Ιορδανία και την Ουγκάντα.

-

Related posts

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις από τον Αύγουστο του 2021 (ΟΗΕ)

banks

Η Χαμάς λέει ότι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από το πλήγμα σε ασθενοφόρο

banks

Ρωσία: Σε έκτακτη ανάγκη περιοχή στη Σιβηρία λόγω δασικών πυρκαγιών

banks

Αλβανία: Παραμένει προφυλακισμένος ο Φρ. Μπελέρης

banks

Ινδία: Τουλάχιστον 17 εργάτες νεκροί και άγνωστος αριθμός εγκλωβισμένων από την κατάρρευση γέφυρας

banks

Η Ουκρανία επιμένει στην απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της χώρας

banks