Ανοδικά κινήθηκε την Πέμπτη (29/8) ο χρυσός, ανακάμπτοντας πλήρως από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας, ωθούμενος από τις αυξημένες προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
«Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει μια μείωση επιτοκίων, σε κάθε περίπτωση, και τώρα, το ερώτημα αφορά το μέγεθός της – πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση επιτοκίων που θα κάνει η Fed», σημειώνει ο Έβερετ Μίλμαν, αναλυτής της Gainesville Coins.
Η εκτίμησή του, αυτήν τη στιγμή, είναι ότι «τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed, η αγορά χρυσού πιθανότατα θα κινείται πλαγίως, όμως φαίνεται να υπάρχει ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων». Κι αυτό, γιατί ο χρυσός, αν και δεν προσφέρει αποδόσεις, αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
Τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed ενίσχυσαν και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν στο επίπεδο των 230.000 την προηγούμενη εβδομάδα, με το υπουργείο Εργασίας να προσθέτει ότι η ανεργία πιθανότατα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο.
Η μέτρηση αυτή εντείνει τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας, στην οποία στρέφει, πλέον, την προσοχή της και η Fed, δίνοντας, ουσιαστικά, ένα «σήμα» ότι επίκειται η έναρξη αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού.
Για τον λόγο αυτό, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα αυριανά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, τον προτιμώμενο δείκτης της Fed για την αξιολόγηση του πληθωρισμού. Εάν τα στοιχεία είναι θετικά, ενδεχομένως να επιτρέψουν στη Fed να προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης, που προεξοφλεί κατά κύριο λόγο η αγορά, εξέλιξη που θα είναι ιδιαίτερα θετική για τις τιμές του χρυσού.
Σε αυτό το (θετικό) κλίμα, το συμβόλαιο spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,91% στα 2.525,12 δολάρια η ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,82% και έκλεισε στα 2.558,60 δολάρια η ουγγιά.
Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα στη spot αγορά. Ειδικότερα, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 29,50 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κέρδισε 1,6% στα 944,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κινήθηκε 3,6% υψηλότερα, στα 980,65 δολάρια η ουγγιά.