33.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Έρευνα: Τα δύο τρίτα της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ δυσκολεύονται οικονομικά – και δεν ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών που θεωρούνται μεσαία τάξη δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν αναμένουν αλλαγή σε αυτό το επίπεδο για το υπόλοιπο της ζωής τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από τον National True Cost of Living Coalition, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Από την άποψη πολλών δεικτών, η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή, σε επίπεδο αγοράς εργασίας, κατοικιών και χρηματιστηρίων, καθώς και σταθερή ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν καταγράφουν την οικονομική ανασφάλεια εκατομμυρίων νοικοκυριών που ανησυχούν για το μέλλον τους και δεν μπορούν να αποταμιεύσουν, σύμφωνα με την ομάδα που δημιουργήθηκε φέτος για να δημιουργήσει εργαλεία μέτρησης του κόστους ζωής που βοηθούν στη μέτρηση της οικονομικής ευημερίας.

Στη μεγάλη δημοσκόπηση μεταξύ 2.500 ενηλίκων, που διεξήχθη από τη δεξαμενή σκέψης Urban Institute, το 65% των ανθρώπων που κερδίζουν περισσότερο από το 200% του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας στις ΗΠΑ – αυτό είναι τουλάχιστον 60.000 δολ. για μια τετραμελή οικογένεια, επάνω από τα οποία κάποιος θεωρείται μεσαία τάξη – είπαν ότι δυσκολεύονται οικονομικά.

Ένα σημαντικό μερίδιο Αμερικανών με υψηλότερο εισόδημα αισθάνεται επίσης οικονομική ανασφάλεια. Η έρευνα δείχνει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων που έχουν πάνω από πέντε φορές το ομοσπονδιακό επίπεδο φτώχειας – δηλαδή ετήσιο εισόδημα άνω των 150.000 δολ. για μια τετραμελή οικογένεια – ανησυχούν για την πληρωμή των λογαριασμών τους.

Συνολικά, ανεξάρτητα από το επίπεδο εισοδήματος, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επί του παρόντος.

“Η οικονομία ανθεί, κι όμως πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να νιώθουν “λαχανιασμένοι” οικονομικά”, δήλωσε η Τζένιφερ Τζόουνς Όστιν, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομοσπονδίας Προτεσταντικών Οργανισμών Πρόνοιας, οργάνωσης καταπολέμησης της φτώχειας που είναι μέρος της ομάδας που ανέθεσε τη δημοσκόπηση. “Απλώς δεν έχουν το περιθώριο να προγραμματίσουν πέρα ​​από τις τρέχουσες ανάγκες τους”.

Περίπου το 40% των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να προγραμματίσει δαπάνες πέρα ​​από τον επόμενο μισθό του και το 46% δεν είχε οικονομίες ούτε της τάξης των 500 δολ. Η δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι είναι τουλάχιστον αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί κανείς τα τρέχοντα επίπεδα ατομικού χρέους.

Η γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ανεξόφλητου χρέους, εξηγεί την αποσύνδεση μεταξύ των εθνικών οικονομικών δεικτών και του πόσοι Αμερικανοί αισθάνονται καλά σε οικονομικό επίπεδο.

Η δημοσκόπηση υπογραμμίζει επίσης το χάσμα μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς χρέη που είναι προστατευμένα από τον αντίκτυπο των αυξανόμενων επιτοκίων και των οικογενειών που εξυπηρετούν πληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχει καθόλου χρέος.

Οι απαντήσεις για την αποταμίευση δείχνουν επίσης μεγάλες ανισότητες. Περίπου ένας στους πέντε ερωτηθέντες έχει εξοικονομήσει τουλάχιστον 10.000 δολ., αλλά το 28% δεν έχει καθόλου οικονομίες. Συνολικά, ένας στους έξι είπε ότι πρέπει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιον λογαριασμό θα πληρώσει πρώτον σε τακτική βάση.

Ο Ντέιβιντ Τζόουνς, συμπρόεδρος του National True Cost of Living Coalition, είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν υπερκομματικά.

“Ήταν Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι, Δημοκρατικοί που εξέφρασαν τους ίδιους προβληματισμούς”, είπε. “Τα προβλήματα δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, όποιος κι αν γίνει πρόεδρος”.

Ορισμένα από τα ευρήματα συμπίπτουν με την ετήσια έρευνα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για την οικονομία και τη λήψη αποφάσεων των νοικοκυριών, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα. Σε αυτή τη δημοσκόπηση, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες μπορούσαν να καλύψουν μια δαπάνη 2.000 δολ., ωστόσο το 18% των ενηλίκων είπε ότι το μεγαλύτερο κόστος έκτακτης ανάγκης που μπορούσαν να χειριστούν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώντας μόνο αποταμιεύσεις ήταν κάτω από 100 δολ. και το 14% είπε ότι μπορούσε να αντέξει οικονομικά μια δαπάνη από 100 έως 499 δολ.

Related posts

Ο δράστης της επίθεσης στις Βρυξέλλες έφτασε στη Λαμπεντούζα το 2011

banks

Περισσότεροι από 46.500 Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στην Ουκρανία

banks

Τηλεφωνική συνομιλία Χακάν Φιντάν με τον Αντόνιο Γκουτέρες

banks

Έκκληση από ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες για αυτοσυγκράτηση στην Κένυα

banks

Ο Μπομπ Μενέντεζ απαντά στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει από το βήμα της Γερουσίας

banks

Λίβανος: Μια 80χρονη σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

banks