Saturday, May 31, 2025
21.2 C
Athens

Αίγυπτος: “Καμία ζημιά ή κατάσχεση στη Μονή Σινά” – Διευκρινίσεις από το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών

Σε απάντηση σε σχετικό ερώτημα του Πρακτορείου Ειδήσεων Μέσης Ανατολής (MENA) αναφορικά με τη δικαστική απόφαση της 28ης Μαΐου που αφορά τις εκτάσεις πέριξ της Μονής Αγίας Αικατερίνης, καθώς και τις φήμες περί κατάσχεσης της μονής και των περιουσιών της, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους απολύτως ψευδείς.

Όπως επισημάνθηκε, η πλήρης ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης αποκαλύπτει τα εξής δεδομένα:

  1. “Πρώτον, δεν υπάρχει απολύτως καμία ζημιά ή προσβολή στη Μονή Αγίας Αικατερίνης, στους αρχαιολογικούς της χώρους, στην πνευματική και θρησκευτική της αξία, ούτε στα κοιμητήριά της”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

  2. Η απόφαση, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί την πρώτη νομική κατοχύρωση του καθεστώτος της Μονής, διασφαλίζοντας την ιερότητά της και τη διαχρονική της σημασία.

  3. Αν και υπάρχουν ορισμένοι επιπλέον χώροι στους οποίους έχουν συναφθεί συμβάσεις με τοπικές αρχές —παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προστατευόμενες φυσικές περιοχές— το δικαστήριο, σεβόμενο τον πνευματικό χαρακτήρα της μονής, επέτρεψε τη συνέχιση της χρήσης τους από τους μοναχούς για θρησκευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

  4. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται επίσης σε απομακρυσμένες, ακατοίκητες περιοχές, εντός φυσικών καταφυγίων, για τις οποίες δεν υπάρχουν αποδεικτικά κυριότητας ή κατοχής. Οι περιοχές αυτές αναγνωρίζονται ως κρατική γη.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε τέλος την ανάγκη για υπευθυνότητα και ακρίβεια στην πληροφόρηση, καλώντας τα μέσα ενημέρωσης να αποφεύγουν τη διασπορά ψευδών ή προκατειλημμένων κρίσεων χωρίς προηγούμενη εξέταση των πλήρων νομικών κειμένων. Τόνισε επίσης τη στρατηγική σημασία των ιστορικών, φιλικών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, οι οποίες μετρούν αιώνες κοινής ιστορίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Ανακοίνωση και από πλευράς Σίσι

Η Προεδρία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στη διαφύλαξη του μοναδικού και ιερού θρησκευτικού καθεστώτος της Μονής Αγίας Αικατερίνης, διαβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση της ιερότητας αυτής αποκλείεται.

Σε επίσημη ανακοίνωση, η Προεδρία επεσήμανε ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με το καθεστώς της Μονής, αλλά αντιθέτως το ενισχύει και το παγιώνει νομικά. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι η εν λόγω απόφαση συνάδει απόλυτα με όσα τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 7 Μαΐου.

Η Προεδρία επανέλαβε επίσης τη στρατηγική σημασία των ιστορικών, στενών και αδελφικών σχέσεων που ενώνουν την Αίγυπτο και την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και λαών, και την ανάγκη αυτές οι σχέσεις να προστατευθούν από κάθε παρανόηση ή εσφαλμένη ερμηνεία γεγονότων.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE