Tuesday, September 30, 2025
24.1 C
Athens

Αγορά εργασίας: Κορυφαία δυσκολία η προσέλκυση ταλέντων για το 54% των εργοδοτών στην Ελλάδα

Σημαντικές προκλήσεις στην εξεύρεση και διακράτηση ταλέντων αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργοδότες, με την προσέλκυση κατάλληλων υποψηφίων να παραμένει η κορυφαία δυσκολία (54%), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ομίλου ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης.

Ειδικότερα, οι εργοδότες στην Ελλάδα αναφέρουν ως βασικά εμπόδια τα εξής:

  • Βελτίωση της εμπειρίας των υποψηφίων (26%)
  • Διαχείριση μεγάλου όγκου αιτήσεων (25%)
  • Στελέχωση σύνθετων τεχνικών θέσεων (23%)
  • Μείωση του χρόνου πρόσληψης (23%)
  • Περιορισμένοι πόροι (22%)
  • Ανάγκη εκμάθησης νέων εργαλείων προσλήψεων AI (22%)
  • Αυξανόμενη χρήση εργαλείων ΤΝ από υποψηφίους (21%)

Αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο, η προσέλκυση κατάλληλων υποψηφίων είναι επίσης η μεγαλύτερη πρόκληση (46%), ενώ η στελέχωση τεχνικών ρόλων (29%) και η εμπειρία των υποψηφίων (26%) ακολουθούν.

Σύμφωνα με τη ManpowerGroup, μόλις 42% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνουν εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία πρόσληψης που εφαρμόζουν είναι αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 10% των εργοδοτών τη χαρακτηρίζουν άριστη, το 32% καλή και το 48% δίκαιη. Μικρότερα ποσοστά τη θεωρούν κακή (ελλιπή) (7%) ή πολύ κακή (ελλιπή) (2%). Αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό εμπιστοσύνης ότι η διαδικασία είναι αποτελεσματική φτάνει το 67%, δείχνοντας μεγαλύτερη σιγουριά για την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων.

Εξελίξεις στη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού

Οι μόνιμοι εργαζόμενοι παραμένουν καθοριστικοί για τις κρίσιμες λειτουργίες μιας επιχείρησης, όπως η διοίκηση, η εξυπηρέτηση πελατών και η γενικότερη λειτουργική υποστήριξη με τα ποσοστά αξιοποίησης να φτάνουν το 64%, 56% και 47%, αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό μόνιμου προσωπικού αξιοποιείται και πέρα από τις βασικές λειτουργίες:

  • 33% για εποχιακή ή έκτακτη υποστήριξη,
  • 34% για κάλυψη εξειδικευμένων βραχυπρόθεσμων αναγκών,
  • 41% συμμετέχει ενεργά σε εκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων.

Την ίδια στιγμή, οι προσωρινοί εργαζόμενοι και συμβασιούχοι αξιοποιούνται κυρίως για την κάλυψη έκτακτων ή εποχιακών αναγκών (29%) και για εξειδικευμένες βραχυπρόθεσμες εργασίες (24%). Η τάση αυτή παρατηρείται και διεθνώς, με τους προσωρινούς εργαζομένους να πλησιάζουν αριθμητικά τους μόνιμους.

Η σύγκλιση αυτή δείχνει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να στηρίζονται στο μόνιμο προσωπικό για τον πυρήνα των λειτουργιών τους, ενώ αξιοποιούν τους προσωρινούς εργαζόμενους για να ενισχύσουν την ευελιξία τους και να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες και μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.

Οι στρατηγικές για τη διακράτηση προσωπικού

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η αναγνώριση των εργαζομένων βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αποτελεσματικών στρατηγικών διακράτησης, με ποσοστό 36%. Ακολουθούν η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ο έλεγχος του φόρτου εργασίας με 31%, η ευελιξία στο ωράριο εργασίας με 30%, τα εργασιακά καθήκοντα που ενισχύουν το ενδιαφέρον και την εμπλοκή ακολουθούν με 26% και οι ευκαιρίες εκπαίδευσης με 25%. Επιπλέον, το 23% των εργοδοτών δίνει έμφαση στη δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας εργασίας, το 19% στην αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και το 14% στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων.

Η σημασία της αναγνώρισης των εργαζομένων αναδεικνύεται ιδιαίτερα έντονη σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ελλάδα, όπως η Βιομηχανία και οι Κατασκευές (49%) καθώς και τα Χρηματο-Οικονομικά και Real Estate (42%), υπογραμμίζοντας ότι η επιβράβευση και η αναγνώριση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη διακράτηση ταλέντων σε αυτούς τους κλάδους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βρίσκεται στην κορυφή με 46%, ακολουθούμενη από:

  • Ευελιξία ωραρίου – 40%
  • Αναγνώριση εργαζομένων – 39%
  • Ευκαιρίες εκπαίδευσης – 38%
  • Δυνατότητα επιλογής τοποθεσίας εργασίας – 38%
  • Ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων – 10%

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην Ελλάδα, η αναβάθμιση τεχνολογικών εργαλείων είχε αναδειχθεί ως κορυφαία στρατηγική το 2024, ενώ παγκοσμίως η ισορροπία ζωής-εργασίας διατηρεί σταθερά την πρωτοκαθεδρία.

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1–31 Ιουλίου 2025, με τη συμμετοχή 40.533 εργοδοτών παγκοσμίως και 525 εργοδοτών στην Ελλάδα. Συμμετείχαν επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους, όπως Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα, Πληροφορική, Βιομηχανία & Κατασκευές, Χρηματοοικονομικά & Real Estate, Ενέργεια & Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, Καταναλωτικά Αγαθά & Υπηρεσίες, Υγεία & Βιοεπιστήμες, Υπηρεσίες Επικοινωνίας και άλλοι.

Hot this week

Business Banking Εθνικής Τράπεζας: Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Έπειτα από μια περίοδο πρωτοφανών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον και είναι έτοιμες να κάνουν με μεγαλύτερη σιγουριά τα επόμενα βήματα για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την σημασία των ΜμΕ, στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξή τους

Alpha Bank: Άμεσες πληρωμές μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA

Την υπηρεσία των άμεσων πληρωμών για συναλλαγές εντός της ελληνικής Επικράτειας μέσω του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος SEPA,ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει πρώτη η Αlpha Bank.   Ειδικότερα, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που έχει ενταχθεί πλήρως στη νέα υποδομή 24/7/365 του διατραπεζικού πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών SEPA, έχοντας ολοκληρώσει…

Eurobank:Ζημιές 1,081δισ. €

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε...

World Central Kitchen: Η πολωνική ηγεσία καταγγέλλει τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στη Βαρσοβία

Οι πολωνικές αρχές καταγγέλλουν τις δηλώσεις του ισραηλινού πρεσβευτή στην Βαρσοβία μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία σκοτώθηκαν οι επτά εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), ανάμεσά τους και ο 35χρονος Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ. Ο ισραηλινός πρεσβευτής, ο Γιάκοβ Λίβνε, έδωσε χθες συνέντευξη σε ηλεκτρονικό πολωνικό μέσο ενημέρωσης

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Related Articles

Popular Categories

READ MORE